Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ по ВВ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

3.4. Розрахунок внутрішньобудинкової мережі

Трубопроводи, що відводять стоки від умивальниць, ванн, мийниць і раковин необхідно приймати діаметром 50 мм, від унітазів – 100 мм. Ці дільниці є не розрахунковими, тому трубопроводи діаметром 50 мм прокладають з похилом 0.03, діаметром 100 мм - 0.02.

Діаметр водовідвідного стояка приймають не менше найбільшого діаметра відвідного трубопроводу, підключеного до стояка, і перевіряють його на пропуск розрахункової витрати стоків при прийнятому куті приєднання відвідного трубопроводу до стояка. Витрату стоків у стояку розраховують у нижній частині, тобто з урахуванням стоків від усіх санітарних приладів, що приєднані до цього стояка.

3.5. Розрахунок внутрішньоквартальної водовідвідної мережі та побудова профілю траси

Гідравлічний розрахунок внутрішньоквартальної водовідвідної мережі виконують після накреслення генерального плану інженерних мереж кварталу та розрахунку витрати стоків на дільницях мережі. Розрахунок виконують за методикою, яка наведена у п. 3.3. При розрахунках визначають: діаметри трубопроводів Ду, мм, похили і, швидкості води, V, м/с, наповнення H/d, відмітки лотків у колодязях та глибини колодязів. Найменші похили внутрішньо-квартальної каналізації приймають: при діаметрі труби 150 мм – 0,008 00/0, при діаметрі 200 мм – 0,007 00/0.

Сполучення трубопроводу внутрішньоквартальної водовідвідної мережі з трубопроводом вуличної мережі слід проектувати по щелигам трубопроводів. При побудові профілю може статися, що показник підключення внутрішньоквартального водовідведення та міської мережі більше різниці внутрішніх діаметрів сполучаємих трубопроводів. В таких випадках перепад влаштовується в контрольному колодязі.

4. Внутрішні водостоки

Внутрішні водостоки призначені для відведення дощових і талих вод з пласких покрівель будинків. У житлових будинках внутрішній водостік включає: водостічну лійку (воронку), стояк і випуск. На пласких покрівлях житлових будинків допустимо установлювати одну водостічну лійку на кожну секцію (рис. 8). Стояки прокладають у сходових клітках скрито у бороздах (рис. 2, 3). У курсовому проекті допустимо прийняти відкритий випуск дощових вод у лоток біля будинку. На стояках ревізії встановлюють в нижньому поверсі. У технічному підпілля на випуску передбачають гідрозатвор. Температура повітря у приміщенні з гідрозатвором повинна бути не нижче +5°С в холодний період року. Рекомендовано встановлювати лійки типу ВР або ВВ. Для внутрішніх водостоків застосовують труби пластмасові або чавунні з урахуванням вимог, викладених у [1, п. 17.7, п. 17.9].

Необхідно підбирати труби такої міцності, щоб вони в нижній частині будинку витримували гідростатичний напір при засміченнях і закупорках трубопроводу.

Розрахункова витрата дощових вод, що припадає на один стояк і відповідну лійку не повинна перевищувати величин наведених в додатку 7.

Розрахункова витрата дощових вод Q, л/с, з водозбірної площі розраховують за формулами:

для покрівель з уклоном до 1,5% включно:

Q = (Fq20) /10000 (13)

для покрівель з уклоном більше 1,5 %:

Q = (Fq5) /10000 (14)

де: F- водозбірна площа, м2; q20 - інтенсивність дощу, л/с, з 1 га (для даної місцевості), тривалість 20 хв. при періоді однократного перевищення розрахункової інтенсивності, який дорівнює 1 рік [13];

q5 - інтенсивність дощу, л/с з 1 га (для даної місцевості), тривалістю 5 хв. при періоді однократного перевищення розрахункової інтенсивності, який дорівнює 1 рік; розраховують за формулою:

q5= 4nq20 (15)

де n – параметр, приймають згідно [3].

Студенту дозволено самому прийняти похил пласкої покрівлі будинку.

На плані покрівлі будинку необхідно накреслити водостічні лійки, стояки каналізації та уклони покрівлі (рис. 8). Необхідно накреслити в аксонометрії один водостічний стояк.