Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Економ.аналіз - Міщук Є.В..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

Тема 6. Аналіз використання основних виробничих фондів

Значення і задачі аналізу використання основних виробничих фондів. Аналіз показників складу, структури і технічного стану основних виробничих фондів. Методика розрахунку забезпеченості підприємства устаткуванням, виробничими площами та іншими фондами.

Аналіз використання технологічного обладнання. Розрахунок впливу факторів на зміну випуску продукції. Аналіз використання виробничих потужностей підприємства.

Показники ефективності використання основних виробничих фондів. Порядок їх розрахунку. Фактори зміни рентабельності та фондовіддачі основних виробничих фондів, у тому числі машин та обладнання. Методика визначення їх впливу на рівень фондовіддачі та випуск продукції. Основні джерела резервів збільшення випуску продукції та підвищення рівня фондовіддачі активної частини основних фондів. Оцінка динаміки оновлення і модернізації основних виробничих фондів, фондоозброєність праці. Аналіз ефективності використання нематеріальних активів.

Тема 7. Аналіз використання матеріальних ресурсів

Значення і задачі аналізу використання матеріальних ресурсів.

Аналіз потреби підприємства в матеріальних ресурсах, аналітичне обґрунтування рішень по формуванню виробничих запасів і рівня їх заготівельної собівартості. Аналіз виконання плану матеріально-технічного постачання по обсягу, асортименту, якості матеріалів та ритмічності поставки.

Аналіз стану складських запасів. Визначення невикористаних резервів підвищення виробництва продукції за рахунок недопоставок матеріалів, надпланових відходів та перевитрат на одиницю продукції.

Система показників, яка використовується для оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів. Методика їх розрахунку і аналізу. Аналіз факторів зміни матеріаломісткості продукції. Виявлення резервів матеріаломісткості продукції та підвищення ефективності виробництва.

Тема 8. Аналіз собівартості продукції (робіт, послуг) та витрат діяльності

Значення, задачі і система інформаційного забезпечення аналізу витрат на підприємстві. Класифікація видів витрат і об'єктів аналізу. Система показників рівня-витрат і собівартості продукції. Загальна схема формування витрат підприємства і їх аналізу.

Напрямки аналізу витрат на виробництво: за елементами витрат та статтями калькуляцій; за ступенями залежності від обсягу виробництва і збуту продукції; за об'єктами калькуляції. Сфери застосування результатів аналізу витрат за його напрямками.

Аналіз собівартості продукції за статтями витрат. Аналіз комплексних статей витрат по утриманню та експлуатації устаткування, цехових, загальнозаводських та позавиробничих. Аналіз резервів зниження собівартості продукції.

Аналіз собівартості окремих виробів. Види собівартості продукції і сфери їх застосування. Фактори формування собівартості виробів і методи їх аналізу. Напрямки використання результатів аналізу витрат щодо виробів.

Зміст і методи оперативного аналізу витрат на виробництво і збут продукції. Вибір показників оперативного аналізу і контролю видатків підприємства. Методи виявлення оцінки і систематизації причин і винуватців відхилень витрат від плану. Розробка заходів по реалізації виявлення резервів.

Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями калькуляції. Аналіз прямих витрат на одиницю продукції. Аналіз непрямих (накладних) виробничих витрат.