Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до контрольн.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

14

Міністерство освіти і науки України Криворізький технічний університет Кафедра обліку, аудиту і фінансового аналізу

Методичні вказівки

для самостійної підготовки та виконання контрольної роботи з дисципліни «Облікова політика підприємства»

для студентів спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит»,

заочної форми навчання

Кривий Ріг – 2011

Методичні вказівки для самостійної підготовки та виконання контрольної роботи з дисципліни «Облікова політика підприємства» для студентів спец. 6.050100 «Облік і аудит», заочної форми навчання

Методичні вказівки розроблено з метою поглибленого самостійного вивчення дисципліни «Облікова політика підприємства» студентами заочної форми навчання, для виконання контрольної роботи. Наведено список використаних джерел.

Розглянуто Схвалено

на засіданні на засіданні вченої ради

кафедри ОАФА економічного факультету

Протокол № 1 Протокол № 1

від 31.08.2010р. від 08.09.2010р.

Зміст

Вступ

3

1.Загальні положення щодо використання методичних вказівок

5

2. Завдання для самостійної роботи та програмні питання за темами

7

3.Завдання для виконання контрольної роботи

14

4.Вибіркові завдання для самостійного виконання

19

5.Рекомендована література

20

Додатки

22

Вступ

На сучасному етапі розвитку економіки в Україні дедалі виразнішими стають притаманні ринку характерні риси – конкурентоспроможність виробництва, оперативність, своєчасність і ризик прийняття рішень. Досвід країн з розвиненими ринковими відносинами свідчить про те , що важливою складовою загального механізму управління господарською діяльністю підприємств , фінансово-промислових об’єднань є уміло сформована облікова політика підприємства.

Облікова політика визначає ідеологію економіки підприємства на тривалий період, сприяє посиленню обліково-аналітичних функцій в управлінні підприємством, дає змогу оперативно реагувати на зміни, що відбуваються у виробничому процесі, ефективно пристосовувати виробничу систему до умов зовнішнього середовища, знизити економічний ризик і добитися успіхів в конкурентній боротьбі. Облікова політика має велике значення для всіх видів підприємницької діяльності , проте її вихідні положення є єдиними для всіх – отримання оптимізованої у довгостроковому плані норми прибутку. Від уміло сформованої облікової політики багато в чому залежить ефективність управління господарською діяльністю підприємства та стратегія його розвитку на тривалу перспективу. Наявність облікової політики, як творчого документа з регламентації обліку, дозволяє ознайомитися з порядком організації та ведення облікового процесу будь-якій особі. Цей документ дає можливість бухгалтерам при зміні місця роботи адаптуватися до іншого варіанту обліку, виявити особливості облікового процесу при ревізії, аудиті, перевірках стану обліку та звітності на підприємстві.

Отже, метою дисципліни є формування знань з організації та методики створення облікової політики підприємства за її складовими.

Після опанування курсу „Облікова політика підприємства” студент повинен знати основні положення облікової політики та законодавчу базу , що використовується при її створенні, та повинен вміти сформувати облікову політику за розділами : організація роботи бухгалтерської служби; методика бухгалтерського обліку; організаційно-технічні аспекти організації обліку.

Вивчення курсу базується на знаннях базових суспільно-економічних та економічних дисциплін таких, як : політична економія, основи мікроекономіки, менеджмент, економіка підприємств, господарське право, організація бухгалтерського обліку, фінансовий облік, управлінський облік, звітність, податковий облік.

Здобуті знання та навички з дисципліни допоможуть у майбутній професії усвідомлено приймати участь у створенні облікової політики підприємства, яка регламентує організацію облікового процесу на підприємстві.