Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ для самостійного вивчення дисципліни.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
595.46 Кб
Скачать

2. Страхування дітей

Діти підлягають страхуванню по двох видах: страхування дітей і весільне страхування.

Страхувальниками є батьки та родичі дитини в віці від 18 років, але не більше досягнення ними 75 річного віку на час закінчення дії договору.

На страхування приймаються діти віком від дня народження до 15 років. Стан здоров’я дитини при укладенні договору не має значення.

Договори страхування заключаються на випадок:

  • По страхуванню дітей – закінчення строку страхування по досягненню вісімнадцятирічного віку;

  • По весільному страхуванню – це час реєстрації шлюбу після закінчення строку страхування, або досягнення молодою людиною 21 року;

  • Втрати здоров’я в наслідок нещасного випадку.

Договором може бути передбачена подвоєна і потроєна сума виплати в разі нещасного випадку, якщо договори заключні по тарифам Д2, Д3 і В2, В3.

Основою для укладення договору є письмова заява страхувальника. Розмір страхового внеску залежить від страхової суми і тарифної ставки, яка в свою чергу, по весільному, залежить від віку страхувальника, строку страхування, а також страхової суми.

Тарифна ставка на страхування дітей залежить від віку дитини.

В разі дострокового припинення договору страхувальнику виплачується викупна сума.

Є відмінності у виплаті страхової суми по страхуванню дітей і весільному страхуванню.

3. Страхування ренти і пенсій

Страхування ренти має на меті забезпечення матеріального стану на випадок втрати працездатності або старості.

При страхуванні рент (ануїтетів) страховим випадком є дожиття страхувальника (застрахованого) до певного віку або строку визначеного в договорі страхування.

Згідно договору страхувальник уносить до страхової компанії за один раз, або в розстрочку певну суму, (яка страховиком використовується як інвестиційні кошти), яка після визначеного в договорі страхування часу (віку) виплачується страхувальнику (якщо він живий), або особі спадкоємцю.

Договори укладаються як з фізичними так і з юридичними особами.

Основна вимога до фізичних осіб – це їх дієздатність. Стан здоров’я до уваги не береться і медичне освідчення застраховані не проходять. Фізичні особи можуть укласти договори страхування як на себе так і члена родини.

Юридичні особи можуть укладати договори на своїх працюючих.

Розмір страхових внесків залежить від віку страхувальника (застрахованого), статі (чолові, жінка), періодичності сплати внесків.

У світовій практиці існують різні види страхування рент. Так у Великобританії ренти поділяються на страхові, з відстрочкою виплат, тимчасові, гарантовані, спільного життя, індексовані, захисту капіталу.

До найпростіших відносяться строкові – страховий внесок сплачується одноразовим внеском і при досягненні певного часу (віку) щорічно буде здійснюватися виплата.

До основних видів страхування рент відноситься пенсійне страхування. Згідно даного виду страховик здійснює застрахованій особі виплати які пов’язуються з виходом на пенсію (страховий додаток пенсії), або віком установленим договором страхування. Звичайний договір не передбачає суми виплат. Відповідальність страховика по бажанню страхувальника може бути розширена, так додатково страховик може взяти на себе відповідальність здійснити виплати в разі нещасного випадку і в разі смерті. Страхувальник може укласти договір на іншу особу (любого члена родини).