Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ Физика _Салюк.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до підготовки практичих занять

Практичне заняття, як одна із форм навчальних занять, розрахована на розв’язання студентами певних задач для практичного опанування теоретичним матеріалом. з використанням ПК. На практичних заняттях студенти глибше опановують складні питання, беруть участь в їх колективному творчому обговоренні, оволодівають науковими методами аналізу певних явищ і проблем. Під час практичного заняття створюються умови для перевірки та виявлення інтелектуального рівня студентів, для аналізу отриманих ними теоретичних знань, студенти вчаться логічно висловлюватись, колективно обговорювати гострі проблеми, обстоювати власну точку зору, аргументувати свою позицію.

Навчальні програми з переліком тем та питань дисципліни «Фізика» студенти отримують на першому практичному занятті. Для самостійного опанування тем предмету студенти можуть використовувати не тільки зазначений список основної літератури, а також інші джерела інформації, можливості Internet та додаткову літературу.

На першому практичному занятті викладач вказує на основні теми предмету для практичного засвоєння, роз’яснює загальні положення, надає рекомендації по вивченню та опануванню всіх розділів, загострює увагу на найбільш важливих «вузлових» питаннях. На заключному практичному занятті розглядаються теми, які стали найбільш важкими для самостійного опанування.

Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи

Самостійна робота є однією із складових навчального процесу, на яку припадає значний обсяг навчального часу. При цьому студент є активним учасником навчального процесу, набуває навичок самоорганізації, самостійного пошуку інформації, прийняття рішень і т.ін. Правильна організація самостійної роботи дозволяє максимально індивідуалізувати навчання, підвищити ефективність навчального процесу в цілому.

Самостійна робота студентів складається з роботи з літературою (доповнення конспектів лекцій, написання рефератів, ознайомлення з додатковою інформацією в мережі Інтернет) та роботи на персональному комп’ютері з певними програмними продуктами. Кожен студент повинен написати реферат або виконати індивідуальне завдання за погодженням із викладачем. Теми для самостійної роботи студентів (у тому числі, рефератів) та їх обсяг визначаються даною робочою програмою.

Одним із видів самостійної роботи є опрацювання лекційного матеріалу, визначення головного у змісті лекції, засвоєння її основних моментів. Щоб зрозуміти і добре засвоїти лекційний матеріал, до кожної наступної теми слід ретельно готуватись: систематично опрацьовувати матеріал попередньої лекції, і, якщо це необхідно, опрацювати рекомендовану літературу, повторювати пройдений матеріал, на який лектор посилається при викладанні нового, якщо з певних причин лекція пропущена, її необхідно законспектувати і опрацювати самостійно, незрозумілі питання з’ясувати на консультації.

Для ґрунтовного засвоєння першоджерел необхідно вдумливо конспектувати їх, вдаючись до різних видів запису (витяги, тези, цитати і т.ін.). Готуючись до відповіді, важливо, в першу чергу, визначити напрями наукових досліджень з певної проблеми та впровадження їх результатів у практику. Доцільно підготувати власні спостереження та висновки, обґрунтовуючи їх теоретичними положеннями та рекомендаціями.

Особлива увага під час самостійної роботи повинна приділятись набуттю навичок практичної роботи на компютерах з тими програмними продуктами, що вивчаються. Потрібно ознайомитись із основними теоретичними відомостями про програмний продукт за допомогою спеціальної літератури, лекційного та методичного матеріалу або довідкової системи програми. Після цього можна виконувати конкретні практичні завдання.

Викладач систематично контролює самостійну роботу студентів: перевіряє конспекти першоджерел, виконання завдань практичних завдань, надає необхідну допомогу для активізації навчальної діяльності студентів.

При вивченні дисципліни студенти можуть застосовувати наступні форми самостійної роботи:

  • самостійне поглиблене вивчення матеріалу на основі конспекту лекцій, їхніх презентацій, рекомендованої й учбово-методичної літератури, періодичних видань по темах лекцій;

  • написання рефератів за переліком тем, запропонованих викладачем;

  • самостійна підготовка до практичних занять з використанням навчальних комп’ютерних програм;

  • підготовка до виконання тестів;

  • самостійна підготовка до іспиту, у тому числі з використанням навчальних комп’ютерних програм.

Методи контролю:

  • тестування студентів перед виконанням практичних і лабораторних робіт,

  • опитування студентів під час захисту звітів по лабораторних роботах і на консультаціях,

  • проведення атестаційного контролю знань студентів під час іспиту.

Необхідним елементом для самостійної роботи студентів є користування електронною бібліотекою університету на сайті КНУКіМ www.knukim.edu.ua.

Окремою формою самостійної роботи студента є написання реферату.