Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
644.1 Кб
Скачать
    1. Скорочення та їх оформлення

Скорочення слів і словосполучень повинні застосовуватися тільки в тому випадку, якщо вони відповідають діючим стандартам або заздалегідь обговорені у відповідному розділі роботи.

Варто застосовувати терміни, позначення й поняття, встановлені відповідними стандартами або загальноприйняті в науковій, економічній і технічній або ж навчальній літературі.

Не можна застосовувати звороти побутового розмовного мовлення, професіоналізми (слова професійного жаргону), довільний словотвір або скорочення слів.

У тексті, за винятком формул, таблиць і малюнків, не допускається:

- застосовувати математичний знак мінус (-) перед негативним значенням величини (варто писати слово «мінус»);

- застосовувати без числових значень математичні знаки, наприклад: «>» (більше), «=» (дорівнює) та ін.;

- застосовувати індекси стандартів (ДСТУ, ОСТ й ін.), технічних умов (ТУ) та інших документів без реєстраційного номера (наприклад, не можна писати « ... у ДСТ наведені...»- варто писати « ... у стандарті наведені ...» або ж «... у ДСТУ 2.105 наведені...».

При позначенні одиниць СІ варто виконувати ряд правил. Після скорочень, що є елементами СІ або означаючих інші фізичні, метричні величини й т.д., крапка не ставиться. Між останньою цифрою й позначенням одиниці залишається пробіл. У той же час перед спеціальними знаками (...0, ...´, ...") пробіл не залишають.

5 хв

130 м

10 г

10° С

50 га

19 кг

400 квт

20 м

5' 6"

45 %

Позначення одиниць дозволяється застосовувати в тексті тільки після числового значення. Наприклад, варто писати: «вага виробу 12 кг», «вага виробу наведена в кілограмах», але не можна писати: «вага виробу наведена в кг». При цьому позначення завжди повинне бути в одному рядку із числовим значенням величини, тобто без переносу на наступний рядок.

Числові значення величин з позначенням одиниць фізичних величин й одиниць рахунку варто писати цифрами, а без позначень від одиниці до дев'яти - словами. Наприклад: «Надрукувати три листа» або «Працює 3 машини».

Округлення числових значень величин до десяткових знаків різних характеристик виробів одного найменування повинне бути однаковим.

Не можна вживати символи ($, %, ©, §, <, =, >, №), скорочення назв грошових і фізичних одиниць, скорочення назв одиниць виміру, якщо при них немає цифрових позначень.

Позначення одиниць, що входять у добуток, розділяються крапками або тире на середній лінії, наприклад, т-км (тонно-кілометрів), а при розподілі застосовують косу рису: км/год (кілометрів на годину).

При вказівці величин з допусками або перерахуванні декількох значень, позначення одиниці виміру варто приводити після кожного значення або із застосуванням дужок: 20° С ± 2° С або (20 ± 2)° С, а не 20 ± 2° С.

Не допускається для похідних одиниць комбінувати літерні позначення й найменування одиниць, тобто для одних одиниць приводити позначення, а для інших найменування.

Не допускається по тексту застосування «м'яких» переносів й «довгих» тире (—), що є результатом сканування матеріалів; варто заміняти їх на звичайні (-).

Не допускається відривати й залишати на попередньому рядку: ініціали від прізвища, значок номера (відсотка, параграфа) від його цифрового значення, номер року від слова «рік» або букви «р», слова «вулиця», «місто» і т.п., тобто будь-яке позначення повинне бути завжди в одному рядку із числовим значенням величини (або власним ім'ям) і не може бути перенесене на інший рядок, для чого варто використати нероздільний пробіл (одночасне натискання Shift+Ctrl+пробіл, або Shift+Enter).

Звертати увагу на пробіли!