Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
644.1 Кб
Скачать

1 Мета та завдання дипломного проектування

Метою дипломного проектування є:

- систематизація, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань із спеціальності, та застосування їх під час вирішення конкретних задач діяльності;

- набуття навичок в технологічній оцінці та матеріально-технологічній підготовці аналізу та правильного вибору технології та устаткування з урахуванням сучасних досягнень науки і техніки;

- освоєння методів вибору технології та обладнання на базі аналізу наукової, довідкової, технічної літератури;

- розвиток та закріплення навичок ведення самостійної роботи (від ознайомлення з завданням на проектування до захисту дипломного проекту) та оволодіння методиками теоретичних досліджень при вирішенні питань, які розроблюються в дипломному проекті;

- отримання навичок і освоєння методів обґрунтування рішень з урахуванням технічного завдання, економічних та технічних вимог.

- визначення ступеню підготовки випускника до самостійної практичної діяльності.

Головним є підготовка студента до самостійної, творчої роботи на підприємстві на основі знань, отриманих в процесі навчання у коледжі.

Для досягнення мети у ході виконання ДП потрібно вирішити наступні задачі:

- обґрунтування актуальності обраної теми дипломного проекту, її цінності й значення стосовно до виробничих умов;

- аналіз техніко-економічної характеристики виробничих умов з урахуванням результатів переддипломної практики;

- розробка й оцінка альтернативних або використання існуючих технічних рішень до рішення позначених проблем функціонування об'єкта проектування;

- розрахунок очікуваної економічної ефективності від впровадження запропонованих заходів у практику об'єкта проектування;

- підготовка доповіді й демонстраційного матеріалу, які передають основний зміст проекту й пропозиції автора, з наступним їхнім публічним захистом.

2 Організація дипломного проектування

2.1 Загальні положення

Організація дипломного проектування покладається на випускаючу предметну циклову комісію з даної спеціальності.

Перелік тем дипломних проектів із даної спеціальності визначається випускаючою предметною цикловою комісією і затверджується наказом директора коледжу до початку дипломного проектування. За своєчасну підготовку наказу відповідає завідувач відповідного відділення.

Студент має право вибирати тему дипломного проекту або запропонувати свою тему за умови доцільності її розробки. У іншому разі за студентом закріплюється тема і керівник дипломного проектування без урахування його побажань.

Випускаюча предметна комісія не менш як за місяць до переддипломної практики ознайомлює студентів з тематикою дипломного проектування, проводить попередній розподіл напрямків тем серед студентів, визначає керівників дипломних проектів, узгоджує списки консультантів з дипломного проектування з інших розділів (архітектура, економіки та ін.). До початку дипломного проектування (або на першому тижні) керівником проекту студенту видається завдання на дипломне проектування і календарний план.

Чернетку закінченої пояснювальної записки дипломного проекту студент повинен представити керівникові не пізніше, ніж за 10 днів до строку захисту. Закінчену в чистовому варіанті роботу (не переплетену й не пронумеровану) для проходження нормо контролю - не пізніше, ніж за тиждень до строку захисту. Переплетену й підписану студентом, керівником і нормо контролером роботу, із вкладеними відгуками наукового керівника, на підпис завідувача відділенням про допуск до захисту (два дні дається для одержання рецензії на дипломну роботу).

Назва дипломного проекту повинна бути короткою, відповідати змісту.

Підготовка даних частин дипломного проекту проводиться разом з консультантами даних розділів, яким необхідно надати тему й план дипломного проекту, погоджені з керівником.

2.2 Обов’язки керівника дипломного проекту

Керівник роботи систематично проводить консультації по окремих розділах проекту, оцінює напрямок і результати виконання індивідуального плану. Оцінні результати виконання студентом дипломної роботи керівник через кожні 10 днів доводить до відома завідуючого відділення. Невиконання графіка й систематичне відхилення від регламенту є підставою для не допуску студента до захисту.

Основні обов'язки керівника проекту :

- надання практичної допомоги студентові у виборі теми дипломного проекту й розробці плану з виконання;

- видача завдання на дипломний проект;

- консультування по вибору літературних джерел і фактичних матеріалів, необхідних для виконання роботи;

- надання допомоги у виборі методики проведення розрахунків;

- здійснення систематичного контролю за виконанням календарного графіка підготовки дипломного проекту;

- підготовка відгуку на проект з характеристикою його якості й рекомендованою оцінкою;

- проведення перед захисту дипломного проекту з метою виявлення готовності студента до захисту.

Керівник не є співавтором або редактором дипломного проекту й не обов’язкове повинен виправляти теоретичні, методологічні, стилістичні й інші помилки.

Відповідальність за теоретично й методологічно правильну розробку й висвітлення теми, якість змісту й оформлення дипломного проекту повністю лежить на студенті-дипломнику.

Закінчений проект (роботу) (не переплетену) підписану дипломним керівником і консультантами, студент передає викладачеві, що здійснює нормо контроль, для перевірки. Результати нормо контролю засвідчуються підписом особи, що перевіряє.

Протягом усього періоду дипломування студенти можуть звертатися до викладача, що здійснює нормо контроль, для одержання методичних рекомендацій з питань оформлення роботи.

Переплетений проект з підписами керівника, консультантів і нормо контролю студент надає на рецензію фахівцеві, зазначеному в направленні. Підписана рецензія вкладається у конверт, закріплений на задній сторінці обгортки ДП.

Повністю оформлений проект (з підписами керівника, консультантів і нормо контролю на титульному аркуші й завданні; рецензією й відгуком керівника, графічною частиною надають до затвердження й допуску до захисту завідувачеві відділення не пізніше, ніж за день до початку захисту.

Затверджений завідуючим відділення проект повертається студентові для підготовки її до захисту перед державною екзаменаційною комісією (ДЕК).