Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ДП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
644.1 Кб
Скачать
  1. Організація захисту дипломних проектів

До захисту дипломних проектів (робіт) допускаються студенти, що виконали всі вимоги індивідуального плану й навчальної програми.

У державну екзаменаційну комісію крім дипломного проекту представляються наступні документи:

- відгук керівника;

- рецензія;

- відгук нормо контролера;

- демонстраційний матеріал;

- залікова книжка.

  1. Порядок подання до захисту дипломного проекту

    1. Подання дипломного проекту до захисту

Після закінчення роботи над дипломним проектом студент повинен отримати підписи у консультантів про виконання відповідних розділів, підпис і відгук керівника проекту про свою роботу над проектом.

Дипломний проект (робота) (підписана керівником пояснювальна записка, графічна частина з підписами) з відгуком керівника проекту направляється на нормо контроль і на рецензію, а потім завідуючому відділення.

Забороняється вносити зміни в дипломний проект після рецензування. Негативна рецензія не є підставою відхилення дипломного проекту від захисту.

Студент має підготуватися до відповідей на захисті проекту щодо зауважень рецензента. При суттєвих недоліках проекту (помилки, невірні положення, висновки) студент має підготувати заперечення за тими зауваженнями, з якими він не згоден. У випадках, коли студент згоден з зауваженнями, він може підготувати до захисту додаткові графічні матеріали та додаткову записку, які усувають недоліки, або показують, як вони можуть бути усунені.

Після отримання рецензії і перевірки матеріалів завідувач відділення вирішує питання про допуск студента до захисту дипломного проекту, про що робить відповідний запис на титульному аркуші пояснювальної записки.

Завідувач відділення може не допустити студента до захисту дипломного проекту (роботи) в тому випадку, якщо дипломний проект виконано на дуже низькому рівні, або не враховані всі вимоги до дипломного проектування.

    1. Захист дипломних проектів

Час захисту дипломних проектів визначається розкладом, що складений завідуючим відділенням, узгоджений з головою ДЕК та затвердженим директором. Захисти комплексних проектів проводяться, як правило, всіма виконавцями на одному засіданні ДЕК.

Захист дипломних проектів проводиться публічно на відкритому засіданні ДЕК в закладі вищої освіти або на підприємствах, організаціях, де тематика проектів являє науковий або практичний інтерес.

Перед початком захисту зачитується довідка про виконання студентом навчального плану, інші документи. Після розгляду документів (записки, графічної частини, відгуку керівника проекту (роботи), рецензії) ДЕК надає слово дипломнику.

Дипломник має за 10...20 хвилин доповісти про сутність проекту, підкреслити самостійне виконання проекту. Доповідь рекомендується побудувати таким чином: назва дипломного проекту, вихідні дані, аналіз стану проблеми і основні задачі розробки, хід розробки, ефективність прийнятих технічних рішень, отримані результати та їх особливості, загальні висновки. Доповідь має бути послідовною, логічною, переконливою, з посиланнями на графічні матеріали, професійно грамотною.

Потім студент-дипломник відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на засіданні. Відповіді мають бути повні, по суті питань та показувати, що дипломник вміє професійно відстоювати свою точку зору, володіє спеціальними знаннями.

Зачитується рецензія і відгук керівника. Студенту надається можливість відповісти на зауваження рецензента.

Рішення про оцінку дипломного проекту та про присвоєння кваліфікації з видачею диплома ДЕК приймає на закритій частині засідання. Результати захисту дипломного проекту визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». Результати захисту дипломних проектів оголошуються в той же день після оформлення протоколів засідання ДЕК. Повторний захист дипломного проекту (роботи) з метою підвищення оцінки не дозволяється.

У випадках незадовільного захисту ДЕК вирішує, чи може студент подати на повторний захист той самий проект з доопрацюванням, чи виконати проект з новою темою.

Студент, який не захистив дипломний проект, допускається до повторного захисту дипломного проекту протягом трьох років після закінчення ВНЗ.

У випадку, коли дипломний проект не був захищений з поважних причин (що підтверджується документально), строк навчання може бути подовжений до наступного періоду роботи ДЕК, але не більше, ніж на один рік.

Проекти після захисту передаються на зберігання в спеціальний архів. Дипломні проекти після оформлення у встановленому порядку можуть бути використані в навчальних цілях, або передані на підприємства за їх запитом для впровадження.