Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

2 Автоматичне увімкнення резерву на підстанціях

2.1 Загальні положення

На підстанціях, в основному, здійснюється розмежувальна робота джерел електропостачання і, отже, одностороннє живлення споживачів. Застосування такого режиму дозволяє, в першу чергу, істотно знизити значення струмових КЗ і застосувати більш дешеву апаратуру. Водночас при розмежованій роботі імовірність порушення електропостачання споживачів значно вище, ніж при одночасній роботі двох і, тим більше, трьох незалежних джерел живлення. Однак, ця нестача схем розмежованого живлення майже цілком усувається застосуванням пристроїв АВР.

Схема АВР повинна приходити в дію при зникненні напруги на шинах підстанції з будь-якої із двох причин:

при аварійному, помилковому або самочинному вимкненні вимикача робочої напруги, який знаходиться на даній підстанції;

при зникненні напруги на даній підстанції без вимкнення встановленого вимикача робочого живлення.

Вимкнення вимикача живлячої робочої лінії, на даній підстанції здійснює пусковий орган схеми АВР. Цей пристрій повинен давати команду на вимкнення вимикача робочої лінії при наявності одночасно двох умов: значного зниження напруги на шинах даної підстанції і наявності напруги на резервному джерелі живлення. На підстанціях, де встановлені великі синхронні електродвигуни, в пусковому органі пристрою АВР повинно передбачатися також реле зниження частоти, яке прискорює спрацювання пускового органа і всієї схеми АВР.

При значному зниженні напруги на підстанції пусковий орган пристрою АВР повинен давати команду на вимкнення вимикача робочої лінії з деякою витримкою часу з таких причин:

значне зниження або повне зникнення напруги на шинах підстанції може відбуватися при КЗ на елементах прилеглої мережі, яке ліквідується релейним захистом цих елементів;

вимкнення робочої лінії, яке викликало втрату напруги на підстанції, може відбутися через нестійке ушкодження. У цьому випадку успішно спрацює пристрій АПВ лінії, і напруга буде відновлена.

Однак, досить широко застосовується і така схема АВР, яка не зумовлюється уповільненням дії АПВ (або АВР) на живлячому елементі. Це схема АВР з автоматичним поверненням до доаварійної схеми підстанції.

Дія пристрою АВР повинна бути одноразовою. З цією метою застосовується двопозиційне реле, яке після спрацювання пристрою АВР залишається в новому положенні (позиції), це виключає багаторазову дію АВР, а в поширених схемах АВР на постійному оперативному струмі встановлюється спеціальне проміжне реле з уповільненим поверненням, через замкнені контакти якого встигає пройти тільки одна команда на увімкнення резервного вимикача, після чого цього контакти розмикаються [5].

Пристрій АВР повинен забезпечувати швидке вимкнення резервного вимикача при його увімкненні на стійке КЗ. Для цього виконується, так зване, прискорення захисту після АВР аналогічне тому, яке робиться після АПВ.

Дія пристрою АВР не повинна викликати неприпустимих перевантажень устаткування, небезпечних несинхронних увімкнень синхронних двигунів і генераторів, а також неправильних дій релейного захисту. При спрацюванні пристрою АВР повинен забезпечуватися самозапуск загальмованих електродвигунів, які втратили живлення при вимкненні робочого джерела.

На всіх вимикачах, які знаходяться в режимі АВР, повинен здійснюватись постійний контроль за справністю кола увімкнення.