Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1 Загальні положення

Поздовжній диференційний струмовий захист без витримки часу має застосовуватися на трансформаторах потужністю 6,3 МВ·А і вище, а також на трансформаторах потужністю 4 МВ·А при паралельній їхній роботі [1]. Для цього може використовуватися модуль SPCD 3D53.

В Україні двообмоткові трансформатори потужністю 4 МВ·А і вище мають, в основному, групи з'єднання обмоток У/Д-11 чи У0/Д-11 [12]. Трансформатори з розщепленою обмоткою низької напруги (НН) мають групи з'єднання У0/Д/Д-11-11 і Д/Д/Д-0-0. Останні застосовуються, в основному, для живлення власних потреб теплових електростанцій.

Якщо обмотки НН мають однакові номінальні напруги, то можна вмикати вторинні обмотки трансформаторів струму (ТС) з боку НН на суму вторинних струмів і використовувати реле, призначені для захисту двообмоткових трансформаторів [15, 16]. Модуль SPCD 3D53 також можна застосовувати в даному випадку.

На стороні НН понижувальних трансформаторів у системах електропостачання ТС зазвичай з'єднуються за схемою неповної зірки (використовуються два ТС), при цьому захист виконується на двох диференційних реле [15]. Модуль SPCD 3D53 містить 3 диференційних реле. У даному випадку можуть використовуватися два реле.

Для електродвигунів з номінальною потужністю 4000 кВт і більше повинен передбачатися диференційний захист у дворелейному чи трирелейному виконанні [15]. ТС мають, як правило, схему з'єднання неповної чи повної зірки.

2 Рекомендації до вибору конфігурації функціонування (алгоритму) модуля spcd 3d53

При виконанні диференційного захисту трансформаторів бажано використовувати всі можливості його структури функціонування.

При виконанні диференційного захисту потужних електродвигунів ключі SGF2/3 і SGF2/4 повинні бути в положенні 0. Це пов'язано з тим, що підвищення напруги на електродвигуні не приводить до значного підвищення його струму намагнічування. Крім того, внаслідок відносно великого повітряного зазору 5-а гармоніка в струмі намагнічування двигуна мала.

Режими накладання кидка намагнічувального струму на ушкодження в зоні, яка захищається, в диференційних захистах електродвигунів практично відсутні, тому ключ SGF2/2 треба установити в положення 0.

Скорочення конфігурації алгоритму диференційного захисту електродвигуна зумовить підвищення надійності і спрощення вибору уставок.

3 Методика вибору уставок

Розглянемо найбільш розповсюджену групу з'єднання обмоток трансформатора У/Д-11.

Вихідні дані для розрахування уставок диференційного захисту трансформатора зручно звести в табл. Г-1.

Таблиця Г-1 Вихідні дані для розрахування уставок

Параметри

Формули

Сторони напруги

ВН

НН

Первинний номінальний

струм трансформатора

Sном

Iном = 

·Uном.ср

Iном.вн

Iном.нн

Схема з'єднання

вторинних обмоток ТС

Коефіцієнт схеми

увімкнення реле

Коефіцієнт

трансформації ТС

Вторинний струм у плечах

захисту, А

Коефіцієнт

вирівнювання струмів

Ксх

КI

Ксх Iном

Iном.у = 

КI

I1/In

Д

КIвн

·Iном.вн



КIвн

·Iном.вн



КIвн I2ном.ТС

У

1

КIнн

Iном.нн



КIнн

I2/In

Iном.нн

I2ном.ТС· КIнн

Uном.ср - номінальна напруга відгалуження обмотки трансформатора при нульовому положенні РПН. Наприклад, для трансформатора ТРДН-40000/110, за даними [12], варто приймати: Uном.ср.вн =115 кВ; Uном.ср.нн=10,5 кВ.

Якщо виконується диференційний захист трансформатора з групою з'єднань обмоток Д/Д/Д-0-0, то з усіх боків трансформатора варто застосовувати схеми з'єднання вторинних обмоток ТС “зірка з нульовим проводом” [16].

Для трансформатора з групою з'єднань обмоток У/Д-11 чи У0/Д-11 можливі такі варіанти:

- з боку ВН вторинні обмотки ТС з'єднуються в трикутник (Д). У цьому випадку в схемі модуля цифровим способом імітується схема “зірка” (наприклад, SGF1/6=0; SGF1/7=0; SGF1/8=0).

- з боку ВН вторинної обмотки ТС з'єднуються за схемою “зірка з нульовим проводом”. У цьому випадку в схемі модуля цифровим способом імітується схема “трикутник” (SGF1/6=1; SGF1/7=0; SGF1/8=1).

В обох випадках вторинний струм у плечі захисту розраховується за формулою для сторони ВН, приведеної в таблиці Г-1, (Ксх приймається рівним ).

При виконанні диференційного захисту (дифзахисту) трансформаторів з розщепленою обмоткою НН вторинний струм плеча захисту з боку НН може виявитися більшим, ніж 7,5 А. Застосування модуля SPCD 3D53 у цих умовах можливе тільки в тому випадку, коли можна вирівняти струми плечей за рахунок вибору відношення I1/In з боку ВН. Крім того, базовий струм для значень уставок реле (p/In, I2tp/In, Id/In>> і ін.) зміниться, це необхідно враховувати при їхньому виборі.

Розрахування уставок виконується у відносних одиницях. За базовий струм приймається номінальний струм трансформатора, який захищається, чи відповідний йому вторинний номінальний струм високовольтного ТС. У випадку невідповідності вторинного номінального струму ТС і номінального струму силового трансформатора, потрібно ввести поправочний коефіцієнт.

Розрахунковий струм небалансу знаходимо з рівняння

Iнб.расч = кпер + Uрег + fвир, (1)

де кпер - коефіцієнт, який враховує перехідний процес;

- повна похибка ТС у сталому режимі;

Uрег - діапазон регулювання (в одну сторону) напруги трансформатора, який захищається, (у відносних одиницях);

fвир - відносна похибка вирівнювання струмів плечей.

Усі доданки у рівнянні (1) вважаються невід‘ємними.

Для ТС класу точності 10Р повна похибка  приймається рівною 0,1.

За даними АВВ розрахункове значення fвир можна приймати 0,04.

Диференційний струм спрацювання модуля SPCD 3D53 повинен задовольняти умову

Iд.ср  квід ·Iнб.розр, (2)

де квід - коефіцієнт відлагодження.

Згідно з [4] для диференційних захистів приймається квід=1,5. Коефіцієнтом відлагодження, по суті, є коефіцієнт запасу. Його значення визначається точністю розрахунків і точністю задання уставок реле. За [4] рекомендується знаходити коефіцієнт гальмування при умові відлагодження від режиму максимального струму зовнішнього КЗ (чи максимального наскрізного струму). У цьому випадку точність розрахування струму небалансу невелика. Крім того, не враховується зниження гальмівного струму в перехідному режимі. У цих умовах за [4] рекомендується приймати коефіцієнт відлагодження квід=1,5.

Модуль SPCD 3D53 при Iв > I2tp/In має коефіцієнт гальмування s, рівний 1. Додатковим фактором відлагодження є блокування відносно амплітуд другої і першої гармонік диференційного струму (уставка Id2f/Id1f>). Враховуючи викладене, перевіряти виконання умови (2) при максимальних струмах зовнішнього КЗ для модуля SPCD 3D53 немає необхідності.

Фірма АВВ Transmit OY рекомендує використовувати захисні ТС класу точності 5Р, які повинні мати граничну кратність не меншу 40 [17]. В умовах України гранична кратність повинна прийматися більшою від відносного значення максимального струму зовнішнього КЗ Iкз=Iкз/I1ном.тс. Зазвичай з боку НН понижувальних трансформаторів гранична кратність ТС к10 знаходиться в межах 1030. Це приводить до того, що ТС насичуються під дією аперіодичної складової при невеликих кратностях струмів КЗ. З врахуванням цього, як розрахункову кратність при виборі уставок, що визначають гальмівну характеристику модуля SPCD 3D53, доцільно прийняти Iкз = 2.

Невеликі кратності наскрізних струмів можливі також при дії пристроїв автоматичного введення резерву (АВР) на двотрансформаторних підстанціях при наявності в складі навантаження двигунів напругою 610 кВ; при АПВ лінії, які живлять електричні двигуни, і в інших випадках.

Фірма АВВ Transmit OY рекомендує мати, при можливості, однакову граничну кратність ТС зі сторін ВН і НН [17]. В умовах України таке буває дуже рідко і цього можна не враховувати. Таким чином, доводиться враховувати відносно великі струми небалансу при невеликих кратностях струмів КЗ. При виборі значення кпер необхідно враховувати, що модуль SPCD 3D53 має відлагодження від перехідних струмів небалансу за рахунок блокування Id2f/Id1f>. Як показали результати математичного моделювання перехідних струмів небалансу, при Iкз=2 відношення Id2f/Id1f, обумовлене насиченням ТС, може бути рівним 0,3. Оскільки перехідний струм небалансу зазвичай містить першу гармоніку, обумовлену другим і третім доданками в рівнянні (1), що приблизно дорівнює першій гармоніці, обумовленій насиченням ТС, то уставку Id2f/Id1f варто приймати рівною 15%. При цьому кпер дорівнює 22,5. Менше значення кпер стосується випадків, коли частка навантаження (електродвигунів) при повній потужності в загальному навантаженні трансформатора менша за 50 %. У іншому випадку варто приймати кпер=2,5.

З урахуванням точності результатів математичного моделювання, а також того, що параметри модуля SPCD 3D53 задаються з досить високою точністю, приймаємо коефіцієнт відлагодження квід=1,3.

Розрахування уставок, що визначають гальмівну характеристику, проводиться в такій послідовності:

Приймаємо Iв=Iв/In рівним 0,5 і знаходимо мінімально можливе значення p з рівняння

p=0,5·квід·( + Uрег + fвир). (3)

Використовуючи отримане значення p і, прийнявши уставку I2tp/In=2,0, знаходимо розрахункове sрозр за виразом

квід ·Iнб.розр ·Iв - p

sрозр   , (4)

Iв - 0,5

де Iв=2.

Iнб.розр знаходиться з рівняння (1). Значення кпер приймається відповідно до зазначеного вище.

Якщо sрозр виходить меншим від 0,4, то на цьому розрахунок закінчується. Якщо ж виходить 0,4  sрозр < 0,5, то можна трохи збільшити p з метою зниження sрозр до 0,4. При sрозр  0,5 варто прийняти уставку I2tp/In=1,5 і знайти s з рівняння

s  1,5·sрасч - 0,5. (5)

Якщо s виходить близьким до 0,5, то варто збільшити p і повторити розрахунок за формулами (4) і (5), поки не вийде 0,4  s  0,45. На цьому розрахунок можна закінчити і прийняти уставку s, яка дорівнює 45%.

Приклад розрахунку

Трансформатор, який захищається, ТРДН-40000/110; межі регулювання напруги  9·1,78%; частка рухового навантаження на напрузі 6 чи 10 кВ менше 50 %.

Приймаємо Uрег=0,16; кпер=2; fвир=0,04; I2tp/In=2,0.

З рівняння (3) знаходимо

p=1,30,5· (0,1+0,16+0,04)=0,195.

Приймаємо p=0,2.

З рівнянь (1) і (4) знаходимо:

Iнб.розр=20,1+0,16+0,04=0,4;

1,30,42-0,2

sрозр=  =0,56.

2-0,5

Приймаємо уставку I2tp/In=1,5.

З рівняння (5) знаходимо

s  1,50,56-0,5=0,34.

Приймаємо з деяким запасом уставку s=0,4.

Перевіряємо відлагодження від струму небалансу сталого режиму при Iв=1 за умовою:

p +0,5·s  1,3(0,1+ Uрег + fвир). (6)

Підставивши отримані уставки, маємо

0,2+0,50,4  1,3· (0,1+0,16+0,04).

Для створення запасу приймаємо p=0,25.

Остаточно маємо уставки:

p/In=25 %;

s=40 %;

I2tp/In=1,5.

Перевірка чутливості диференційного захисту

Коефіцієнт чутливості захисту визначається як відношення

Iр.мін

кч=  , (7)

Iср.р

де Iр.мін - мінімальне значення струму в реле при КЗ.

Коефіцієнт чутливості повинен бути не меншим 2. Для дифзахистів понижувальних трансформаторів за розрахункове приймають двофазне КЗ на виводах низької напруги.

Якщо Iср.р початковий струм спрацювання p/In, то Кч виходить значно більшим 2 і робити його перевірку нема потреби.

Правильніше під Iср.р розуміти відносний струм спрацювання в тій точці гальмівної характеристики, яка відповідає розрахунковому режиму КЗ. Розрахунковий режим КЗ варто розглядати в точці, яка відповідає уставці диференційної відсічки Id/In>>. У цих умовах Кч завжди виходить не меншим 2, тому умова чутливості дифзахисту виконується.