Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка стационар социология.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
190.98 Кб
Скачать

4

Вінницький національний технічний університет

Кафедра культорології, соціології, педагогіки та психології

Методичні вказівки

з дисципліни Соціологія

для студентів ІV курсу стаціонарної форми навчання

всіх спеціальностей ВНТУ

Вінниця – 2012

ВСТУП

Курс “Соціологія” є обов’язковим навчальним предметом у системі вищої освіти України з 1993 року .

Так, з перших днів впровадження курсу серйозно постала проблема змісту та його структури. Найбільш суттєвою та актуальною вона є для інженерно-технічних ВНЗ. Становлення на шлях автоматичного переносу програм курсу “Соціологія”, які розроблялись для підготовки професійних соціологів або для студентів гуманітарних ВНЗ, було б недоцільним. У таких програмах включений матеріал досить широкого спектру, який містить у собі деякий матеріал таких курсів, як політологія, теорія держави та права, психологія, соціальна філософія, економіка тощо. Таке розширене представлення проблематики курсу в інженерно-технічному ВНЗ дає можливість соціології здійснювати перманентну “інтервенцію” в сусідні галузі знання. Суто соціологічні кафедри позбавлені таких проблем. На гуманітарних кафедрах інженерно-технічного ВНЗ, де зібрані такі навчальні предмети, як політологія, соціологія, педагогіка, психологія, право тощо, проблема взаємної охорони предметної суверенності курсів є актуальною. Вона вимагає забезпечення високого рівня професіональної компетентності викладачів, коли саме в нюансах предметно-змістовної конкретності і виявляється професіоналізм. Щоб навчальні предмети гуманітарного профілю в жодному разі не дублювалися, а, навпаки, доповнювали один одного, доцільно запропонувати для вивчення студентами технічного ВНЗ спеціально розроблену програму курсу “Соціологія”.

У рамках указу Президента України “Про розвиток соціологічної науки в Україні”, який вступив у силу 25 квітня 2001 року, з метою створення сприятливих умов для розвитку соціологічної науки в Україні, підвищення її ролі у здійсненні соціально-економічних і політичних реформ, зміцненні демократичних засад суспільства передбачається збільшення з 2001–2002 навчального року кількості годин викладання соціології у вищих навчальних закладах. Це вимагає особливої уваги до якості та професіоналізму викладання нормативного курсу “Соціологія”.

Сьогодні, коли суспільство характеризується активними процесами перетворення в соціальному, економічному, політичному житті, студентська молодь мотивована на серйозне ставлення до предметів, які безпосередньо пов’язані з їхньою майбутньою професійною діяльністю. Тому з широкого спектру системи соціологічного знання автор включив ті підрозділи, які найбільш тісно пов’язані з характером майбутньої професійної діяльності людини з технічною освітою.

Розробляючи програму даного курсу, автор ставив завдання не лише озброїти студентів цілісною системою соціологічних знань, але й викликати інтерес до соціологічних аспектів життєдіяльності суспільства в цілому та виробничих організацій зокрема, показати значення оволодіння соціологічними знаннями для професійної діяльності інженера-організатора виробництва.

Майбутня робота випускника технічного ВНЗ, особливо в умовах ринкової економіки, постійно буде виводити його на такі ситуації професійної діяльності, вирішення яких без соціологічного аналізу, соціологічного матеріалу буде просто неможливим. Це пов’язано, насамперед, з актуалізацією проблеми менеджментного забезпечення всього комплексу господарчо-економічної, техніко-технологічної, фінансово-комерційної, виробничо-трудової діяльності.

Розробляючи тематику, зміст та конкретні завдання курсу “Соціологія”, автор намагався забезпечити найбільш сприятливі умови для вирішення цілого комплексу взаємопов’язаних, і в той же час відносно самостійних завдань. Найбільш важливі серед них такі:

1. Знайомство студентів з основними методами збору та аналізу соціологічної інформації (програма дає можливість студентам практично випробувати такі методи збору інформації, як конвент-аналіз документів, різні види опитувань, соціологічні тести, включене та невключене спостереження тощо).

2. Оволодіти навичками самостійного соціологічного аналізу, соціально-психологічного діагностування (важливим елементом програми є самостійна робота студентів над розробкою проектів програм для вивчення громадської думки).

З дисципліни “Соціологія” необхідно виконати практичні роботи і представити звіт. Засвоїти теоретичний курс згідно з програмою дисципліни.