Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка типового розрахунка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.53 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ вказівки

до виконання контрольних робіт з дисципліни

"Вища математика"

Вінниця ВНТУ 2004

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ вказівки

до виконання контрольних робіт

з дисципліни

"Вища математика"

Затверджено Методичною радою Вінницького національного технічного університету як методичні вказівки для слухачів денної та заочної форм навчання спеціальності 7.050201 друга вища освіта. Протокол № 2 від „18” листопада 2004 р.

Вінниця ВНТУ 2004

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з дисципліни „Вища математика” для слухачів денної та заочної форми навчання спеціальності 7.050201 друга вища освіта /Уклад. Н.В. Сачанюк-Кавецька – Вінниця: ВНТУ, 2004 – 52 с.

Рекомендовано до видання Методичною радою Вінницького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України.

В методичних вказівках у стислій формі викладено основні теоретичні положення тем: „Елементи теорії матриць і визначників”, „Системи лінійних рівнянь та методи їх розв’язування”, „Елементи диференціального числення та його використання до дослідження функцій”, „Елементи інтегрального числення”, „Елементи теорії функції багатьох змінних”, які входять до курсів „Вища математика” та „Математика для економістів”. Розроблені практичні завдання з цих тем та наведені приклади їх розв’язування.

Укладач Наталія Василівна Сачанюк-Кавецька

Редактор В.О. Дружиніна

Відповідальний за випуск декан ФПЕК Ю.Є. Яремчук

Рецензенти: В.І. Клочко, доктор педагогічних наук, професор

В.М. Михалєвич, доктор технічних наук, професор

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ вказівки

до виконання контрольних робіт

з дисципліни

"Вища математика"

(для слухачів денної та заочної форми навчання спеціальності 7.050201 факультету перепідготовки фахівців)

Всі цитати, цифровий, фактичний матеріал та бібліографічні відомості перевірені, написання одиниць відповідає стандартам

Зауваження рецензентів враховані

Укладач: Н.В. Сачанюк-Кавецька

Вимогам, які висуваються до інструктивно-методичної літератури відповідає.

До друку і в світ дозволяю на основі §2 п.15 “Єдиних правил...”

Проректор з навчальної та науково-методичної роботи

В.О.Леонтьєв

Затверджено на засіданні кафедри ВМ

Протокол №1 від 31. 08. 2004 р.

Завідувач кафедрою ВМ

__________ В. І. Клочко

Вінниця внту 2004 передмова

З розвитком науки та техніки вузькоспеціальні знання мають тенденцію до швидкого старіння. Перехід до ринкової економіки ставить перед підприємствами ряд проблем, пов’язаних з новими для них умовами господарювання. Тому для розв’язання нових задач фахівці повинні мати гарну підготовку в галузі такої фундаментальної науки, як математика. Така підготовка слугує фундаментом для швидкого засвоєння та оволодіння новими перспективними науковими й технічними напрямками.

Саме нашому часу видаються співзвучними слова Леонардо да Вінчі про те, що ніякі людські дослідження не можна називати справжньою наукою, якщо вони не пройшли через математичні доведення.

Про значення математики для сучасної економіки можна говорити багато. Найпростіші обчислення проводяться за допомогою калькулятора чи усних підрахунків, при складних розрахунках використовуються комп’ютери. В основі таких дій лежать або співвідношення між природними об’єктами, виражені формулами, або логічні висновки. За аналогією з фізичними моделями, які відображають процеси між природними об’єктами, формули називають математичними моделями.

Даними методичними вказівками зроблено спробу допомогти фахівцям, які мають недостатній рівень математичної підготовки, систематизувати основні математичні поняття, що стосуються елементів лінійної алгебри, диференціального та інтегрального числення, теорії функції багатьох змінних.

Методичні вказівки містять основні теоретичні відомості вищевказаних розділів та приклади розв’язування типових завдань контрольної роботи.