Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

4 Розрахування уставки диференційної відсічки

Диференційна відсічка реагує на амплітуду першої гармоніки диференційного струму. Вона спрацьовує також, якщо миттєве значення диференціального струму перевищує уставку Id>> за першою гармонікою в 2,5 рази.

При увімкненні силового трансформатора з боку вищої напруги (яка застосовується в Україні) відношення амплітуди кидка намагнічувального струму до амплітуди номінального струму трансформатора, який захищається, не перевищує 5. У цих умовах розрахунковим для вибору уставки диференційної відсічки є режим максимального наскрізного струму при зовнішньому КЗ.

Як вказувалося вище, гранична кратність струмів ТС на понижувальних трансформаторах при Iном=5 А може знаходитися в межах 1030. Можливе також значне розходження граничних кратностей струмів ТС зі сторін ВН і НН трансформатора, який захищається. У цих умовах амплітуда струму небалансу може досягати амплітуди максимального струму зовнішнього КЗ. Відношення зазначеної амплітуди до амплітуди періодичної складової струму КЗ не перевищує 2, тому при виборі уставки відсічки варто враховувати тільки першу гармоніку диференційного струму.

З врахуванням викладеного, одержуємо:

Id відс  квід ·Кнб(1) ·Iкз.вн.макс, (8)

де Кнб(1) - відношення амплітуди першої гармоніки струму небалансу до приведеної амплітуди періодичної складової струму зовнішнього КЗ.

Значення Квід при виборі струму спрацювання відсічки можна приймати рівним 1,2. Значення Кнб(1) залежить, в основному, від мінімального значення граничної кратності ТС, від розкиду граничних кратностей і від залишкових індукцій ТС. Для захистів понижувальних трансформаторів розподільних мереж і промислових підстанцій можна вважати К10мін=10. Результати математичного моделювання при металевих КЗ показують, що в цих умовах і при використанні зі сторін ВН і НН силового трансформатора трансформаторів струму з вторинним номінальним струмом 5 А, можна приймати Кнб(1)=0,7.

Якщо з боку ВН використовуються ТС з вторинним номінальним струмом 1 А, то варто приймати Кнб(1)=1,0.

5 Диференційний захист потужних електродвигунів напругою вище 1 кВ

При виборі уставок, які визначають гальмівну характеристику, і уставки диференційної відсічки, необхідно враховувати такі особливості:

- для дифзахисту електродвигунів варто приймати Uрег=0;

- як розрахунковий режим для вибору уставок p, s і I2tp/In варто приймати режим пуску, чи самозапуску або режим зовнішнього КЗ, при якому Iскв=2. (при цьому треба приймати кпер=2,5; Id2f/Id1f=0,15);

- розрахунок уставок треба починати, вважаючи I2tp/In=2,0; p/In=0,15;

- як розрахунковий режим при виборі уставок диференційної відсічки варто приймати режим пуску чи самозапуску (в останньому випадку необхідно зазначити, що ЕРС системи і електродвигунів в момент подачі живлення збігаються по фазі). За розрахунковий виберемо найбільший із двох струмів;

- оскільки в схемі дифзахисту електродвигунів спостерігається значне розходження навантажень ТС з боку виводів і з боку нейтралі, то приймаємо Кнб(1)=1,0.