Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

4.1 Диференційний захист трансформаторів власних потреб (твп) електричних станцій

Основне навантаження ТВП складають електродвигуни, частина з яких має велику потужність (до 8000 кВт включно). Розрахунковим режимом диференційного захисту ТВП, як правило, є режим пуску потужного електродвигуна. Пояснюється це тим, що, по-перше, в режимі пуску відношення може бути меншим 1,25 і, по-друге, при цьому виникають великі струми небалансу. Перший із зазначених чинників визначає необхідність прийняття мінімальної уставки проте це може бути недостатнім для відлагодження, якщо . Щодо великих струмів небалансу, то вони виникають внаслідок ряду чинників:

  • з боку низької напруги відношення зазвичай значно більше, ніж з боку високої напруги;

  • з боку низької напруги часто використовуються малопотужні ТС (наприклад, ТОЛ-10 і ін.);

  • можливі значні залишкові індукції магнітопроводів ТС у режимі частих пусків і інші чинники.

Значення перехідних струмів небалансу залежать від приведеної граничної кратності ТС. Як показали результати досліджень, вибір приведених граничних кратностей відповідно до [10] може не забезпечити відлагодження термінала RET 316 в режимі пуску потужного двигуна. З урахуванням цього варто вибирати ТС не меншим 16. При цьому рекомендується приймати такі значення коефіцієнтів Кпер і Ксн. т :

Кпер=3,0; Ксн. т=0,9, якщо

Кпер=2,5; Ксн. т=1,0, якщо ;

Кпер=2,0; Ксн. т=1,0, якщо .

При виборі в межах 1620 може виявитися, що розрахункове значення коефіцієнта гальмування буде більшим 0,5. В цьому випадку варто приймати а відлагодження забезпечувати за рахунок параметра який повинен бути рівним 0,5.

Якщо виконується умова , то значення параметра треба приймати рівним 0,3.

4.2 Диференційний захист трансформатора зв'язку і блочних трансформаторів електричних станцій

Розглянемо розрахунок уставок при невеликих кратностях наскрізних струмів (порядку 1 або 1,5). Такі режими можливі: при недостатньо точній синхронізації генераторів під час їхнього приєднання до шин; при самозапуску електродвигунів власних потреб; при віддалених (з електричної точки зору) зовнішніх КЗ і в інших випадках.

Особливістю зазначених режимів є досить великі значення постійної часу Та (порядку 0,10,3 с), які призводять до тривалих перехідних процесів і великих струмів небалансу дифзахистів. Виходячи з цього, варто приймати уставку b=1,5, щоб уникнути впливу режимів із великими струмами небалансу на вибір уставок і . Додатковою особливістю цих режимів є можливість застосування з боку вищої напруги силового трансформатора трансформаторів струму з вторинним номінальним струмом 1 А. Зазначені ТС практично не насичуються в перехідних режимах при невеликих кратностях струмів (порядку 12). Це призводить до зростання струмів небалансу.

З урахуванням викладеного, до ТС з боку низької напруги трансформатора висуваються такі вимоги:

  • при первинному номінальному струмі ТС не більше 5000 А приведена гранична кратність

  • при первинному номінальному струмі ТС 6000 А і більше опір навантаження ТС повинен бути не більшим від номінального значення, зазначеного в документації на ТС.

ТС на первинні номінальні струми 6000 А і більше в режимі насичення функціонують при великих напруженостях магнітного поля в магнітопроводі. При цьому приведена гранична кратність слабко впливає на струми небалансу дифзахисту при невеликих кратностях перехідних наскрізних струмів. Основний вплив здійснює опір навантаження ТС. Як показали дослідження, опір навантаження має бути не більшим від номінального значення.

З боку вищої напруги трансформатора гранична кратність ТС . При виконанні зазначених умов Кпер = 3; Ксн. т = 0,95.

Значення можна приймати рівним 0,2, якщо трансформатор (наприклад, трансформатор власних потреб) не знаходиться в зоні дії дифзахисту. Якщо трансформатор входить у зону дії дифзахисту й охоплюється диференційною схемою (використовуються 3 групи ТС), то g = 0,3.

Якщо трансформатор власних потреб (ТВП) входить у зону дії дифзахисту, але не охоплюється диференційною схемою (використовуються 2 групи ТС), то уставку g варто вибирати за умовою відлагодження від трифазного КЗ на низькій стороні ТВП.