Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

4.3 Вибір захисту вводів сторони вн на прикладі апаратури modn a (micom p12x)

4.3.1 Для двообмоткового трансформатора уставка захисту сторони ВН повинна дорівнювати уставці захисту сторони НН, приведеної до сторони ВН і помноженої на коефіцієнт запасу 1.1

Iсз вн = 1.1 · Iсз нн / кТ , (4.15)

де Iсз вн - первинний струм спрацювання захисту вводу сторони ВН;

Iсз нн - первинний струм спрацювання сторони НН;

кТ - коефіцієнт трансформації трансформатора для такого положення

перемикача РПН, при якому струм сторони ВН найбільший. Отриманий первинний струм спрацювання повинен бути перерахований у вторинний струм, а потім через базисний коефіцієнт переведений в уставку реле за (4.12), (4.13). Під вводом розуміємо лінію, по якій надходить струм на сторону високої напруги силового трансформатора.

4.3.2 Вибір уставок максимального захисту сторони ВН для трансформаторів з розщепленою обмоткою виконується за (2.1) і (2.2) з наступними уточненнями.

Розрахунковим режимом для налагодження струму самозапуску є подача напруги на трансформатор з під’єднаним навантаженням сторони НН). При цьому додаткове навантаження відсутнє і вираз (4.1) набирає вигляду:

Iсз= квід · кзап· Iроб макс / кпов , (4.16)

де Iсз - струм спрацювання захисту;

квід =1.2 - коефіцієнт налагодження, який враховує похибки і необхідний запас;

кзап - коефіцієнт, який враховує збільшення навантаження при самозапуску електродвигунів;

Iроб макс - сумарний робочий струм навантаження: може бути прийнятий номінальний струм сторони ВН трансформатора;

кпов - коефіцієнт повернення, рівний 0.95.

При узгодженні захисту сторони ВН з НН за (4.2), повинна братись уставка захисту першої секції і навантаження другої секції. При відсутності даних навантаження другої секції для трансформаторів з розщепленою обмоткою, яка має половинну потужність, уставка захисту береться 0.5·Iном сторони ВН. При виконанні захисту з блокуванням за напругою, уставка за струмом вибирається за (4.2), а за напругою приймається така ж уставка, що і для сторін НН. При цьому необхідно додатково перевірити узгодження захистів за струмом за (4.2).

Для ступеня I>> захисту ВН пристрою MICOM P12x, який використовується в схемі логічного блокування, необхідно перевірити налагодження від кидка струму намагнічування:

Iсз >= 2·Iном.

4.3.3 Узгодження захисту за часом здійснюється за (4.7), (4.8). При узгодженні захисту за часом, витримка часу вищестоящого захисту збільшується на ступінь, у порівнянні з суміжним захистом. При виборі уставок за часом потрібно враховувати наявність на підстанції захисту з логічною селективністю. При цьому захист вводів (який стоїть нижче) при спрацюванні свого вимірювального органа блокує вищестоящий захист на увесь час, поки цей захист запущений.

Для запуску захисту MODN A, при відмові вимикача, блокування пускається на час, який необхідний для повернення захисту фідера після вимкнення КЗ. Якщо коротке замикання не вимкнулося, то блокування повертається і захист спрацьовує, з установленою на ньому витримкою часу, та вимикає ввід. При використанні блокування приймається час спрацювання вводу сторони ВН:

tсз в ВН = 0.3 сек , (4.17)

tсз бл = tсз в НН + 0.2 сек . (4.18)

Таким чином, власний захист вводу має витримку часу 0.3 сек. З цим часом захист працює, якщо він не виявляється заблокованим нижчестоящим захистом, наприклад, при короткому замиканні на шинах (логічний захист шин).

При відсутності блокування час спрацювання приймається

tсз в ВН = tсз в НН + Δt , (4.19)

Δt = 0.4 сек.