Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1.2 Особливості розрахунків струмів кз за понижувальними трансформаторами

Для спрощення практичних розрахунків струмів КЗ прийнято не враховувати ряду факторів, які реально можуть існувати, але не значно впливати на значення струмів КЗ і їхні фазні співвідношення. Як правило, не враховується перехідний опір у місці КЗ, і всі пошкодження розглядаються як металеві КЗ двох або трьох фаз чи КЗ однієї фази на землю. Опір усіх трьох фаз трансформаторів, лінії й інших елементів мережі вважаються однаковими. Не враховуються струми намагнічування силових трансформаторів і струми навантаження, струми додаткового живлення місця КЗ струмами асинхронних двигунів. Вважається, що при будь-яких КЗ у мережі НН напруга системи, яка є джерелом, на стороні ВН трансформатора вважається незмінною.

Всі перераховані припущення беруться до уваги при розрахунках струмів КЗ за понижувальними трансформаторами, але водночас в цих розрахунках є ряд особливостей, як, наприклад, необхідність врахування істотної зміни опору трансформаторів з регулюванням під навантаженням (РПН) при зміні положення регулятора РПН, необхідність у ряді випадків обліку діючих, а не середніх коефіцієнтів трансформації при приведенні струмів КЗ до інших сторін трансформатора, необхідність обліку активного опору малопотужних трансформаторів і перехідного активного опору в місці КЗ при пошкодженнях за трансформаторами у мережах напругою до 1000 В. При відносно простих розрахунках струмів КЗ для виконання захисту трансформаторів зручно використовувати іменовані одиниці опорів, струмів і напруг замість відносних одиниць. Однак, при створенні схеми заміщення всі опори повинні бути приведені до одного ступеня напруги, який відповідає напрузі на будь-якій із сторін трансформатора.

На початку розрахунку струмів КЗ повинна бути складена розрахункова схема, на якій показуються розрахункові точки КЗ і можливі режими роботи трансформаторів. Система приєднана до шин ВН підстанції і показана на схемі заміщення своїм повним або індуктивним опором. Часто задаються два значення цих опорів: для максимального і мінімального режимів роботи системи, тобто, в максимальному режимі система подається в схемі найменшим опором Zmax (Xmax), а в мінімальному - найбільшим Zmin(Xmin). Індекси «max» і «min» відносяться не до значення опору, а до режиму роботи системи.

У тих випадках, коли задана потужність КЗ на шинах ВН, опір системи до шин ВН підстанції, Ом:

Zc=Uc/Sк (1.1)

де Uc - напруга шин ВН підстанції, середня міжфазна, кВ;

Sк - задана потужність струму КЗ, який проходить на стороні ВН при трифазному КЗ за трансформатором з РПН, визначається за виразом (1.6):

(1.2)

де Uном. с - номінальна напруга мережі, кВ;

Хс.мах - найменший опір системи у максимальному режимі її роботи, віднесений до напруги сторони ВН, Ом;

Хт.мin - найменший опір трансформатора, віднесений до напруги сторони ВН, Ом.

Приведення значення цього струму КЗ до сторони НН варто робити відповідно до виразу Iнн=Iвн ·Uвн / Uнн, приймаючи Uвн=Uвн.min. Напруга дорівнює мінімальній напрузі, який відповідає значення Хт.min. Мінімальне значення струму КЗ, який проходить на стороні ВН при трифазному КЗ за трансформатором із РПН, визначається за виразом:

(1.3)

де Umax.c - максимально припустима напруга системи (для мережі 110 кВ складає 126 кВ), кВ.

Приведення значення цього струму КЗ до сторони НН робиться з урахуванням того, що UВН=UВН. мах , тобто тій максимальній напрузі, при якій обчислювалося значення Хт.мах.

Для понижувальних трансформаторів110 кВ загального призначення при зменшенні коефіцієнта трансформації (ΔUРПН) опір Хт зменшується до опору, який відповідає середньому положенню РПН, а при збільшенні коефіцієнта трансформації (+ΔUРПН) - збільшується. У ГОСТі 12965-74 приведені розрахункові напруги КЗ Uк (у відсотках) для середнього і крайніх відгалужень регульованої обмотки (РО): Uк.ср ,Uк.min і Uк.мах. Для цих трансформаторів значення Хт (в омах), віднесені до регульованої сторони ВН. Вони визначаються за виразами:

XT. cp=UK. cp ·Ucp. BH / 100·Sном. тр. (1.4 )

XT. min=UK. min ·[ Ucp. BH (1-ΔUРПН*)]2/ 100·Sном. тр. ; (1.5)

Хт.мах=UK max [Ucp. BH (1+ΔUРПН*)]2/100·Sном тр, (1.6)

де Uср. ВН - напруга на стороні ВН, кВ;

Sном. тр - номінальна потужність трансформатора, МВА;

ΔUРПН*=ΔUРПН/ 100 - половина повного (сумарного) діапазону напруги на стороні ВН (ΔUРПН у відсотках).

Величина Uср.ВН·(1+ΔUРПН*) не повинна перевищувати максимально припустимої напруги для даної мережі (для мережі 35 і 110 кВ, відповідно, 40,5 і 126 кВ).