Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РЗА.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
5.18 Mб
Скачать

1 Загальні положення

1.1 Реле MXDPT3A (концерну ALSTOM) дозволяє виконати диференційний захист двообмоткових трансформаторів і разом з пристроєм захисту вводів MODN A (MICOM P12x) на кожній зі сторін забезпечує необхідний набір пристроїв захисту [17], які вимагаються ПУЕ для понижувальних двообмоткових трансформаторів:

  1. диференційний захист з характеристиками, близькими до ДЗТ-21 на MX3DPT3A;

  2. максимальний струмовий захист (2-3 ступенів) для кожної сторони;

  3. двоступеневий струмовий захист нульової послідовності для двох сторін трансформатора;

  4. за допомогою реле MX3DPT3A може бути виконаний диференційний захист трансформатора з розщепленою обмоткою сторони НН: двох обмоток однакової напруги і половинної потужності. Трансформатори струму вводів обох обмоток повинні мати однаковий коефіцієнт трансформації і з'єднуватися пофазно паралельно на один вхід сторони НН пристрою захисту.

1.2 Захист спрацьовує від сигналів, які надходять до його вхідних кіл від зовнішніх захистів, а саме від: газового захисту, від датчика підвищення температури масла трансформатора повинні бути подані на дискретний вхід пристрою MODNA (MICOM P12x), у якому здійснюється їхня фіксація і буде виконана необхідна дія.

1.3 Запропонований захист може використовуватись як струмові реле для пуску пристроїв автоматики: пуск охолодження, блокування РПН, можуть бути використані вільні ступені струмового захисту пристрою відповідної сторони, а також ступені не використовуваного струмового захисту від замикань на землю, трансформатор струму захисту повинен бути перемкнений на фазний струм.

1.4 Струмові уставки пристрою задаються у відносних одиницях, за одиницю приймається вторинний номінальний струм трансформатора струму відповідної сторони (5 або 1А).

1.5 До уставок пристрою, які повинні бути задані, крім параметрів спрацювання, відносяться також номінальні параметри силового трансформатора, a також конфігурація пристрою. Кожному зовнішньому сигналу повинен бути призначений відповідний дискретний вхід, кожному виходу – вихідне реле, кожній виконуваній функції відповідний світлодіод. Конфігурація пристрою вибирається при проектуванні і налагодженні відповідно до заводської інструкції.

1.6 Реле з заводу надходить налагодженим на заводські уставки, які можуть бути використані, в значній мірі, при налагодженні конкретного захисту. Особливо це відноситься до уставок і визначає конфігурацію пристрою.

1.7 До пристроїв повинні бути підведені струмові кола від трансформаторів струму всіх трьох (двох) сторін трансформатора, з'єднані в «зірку». Є два окремі входи для струмів нульової послідовності на стороні ВН і СН, а також для використання їх у захисті від замикань на землю, якщо такий захист застосовується. Вирівнювання вторинних струмів дифзахисту по фазі і величині не потрібне: група з'єднань трансформатора і вторинні струми задаються в ролі уставок пристрою.

1.8 На цьому пристрої захисту можна виконати дві групи уставок: основні і резервні уставки. Необхідність у другій групі уставок може виникнути в ремонтних режимах, при зміні напрямку живлення, коли змінюються умови селективності або чутливості захисту.

1.9 Пристрій MX3DPT3A повинен отримувати живлення від власного автомата оперативного струму, окремого від захисту вводів.

1.10 Методика враховує вимоги [4] і рекомендації з вибору уставок з урахуванням особливостей захистів, уставки для яких вибираються.