Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

6. Касаційна інстанція

6.1. В разі наявності очевидних підстав для оскарження складає та подає касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

6.2. Для визначення необхідності застосування касаційного оскарження може звернутись до керівництва Офісу з метою колегіального вирішення цього питання адвокатами.

6.3. При підготовці касаційної скарги дотримується вимог п.п.5.5, 5.6 цього документу.

6.4. При підготовці касаційної скарги ознайомлюється з практикою Верховного Суду України у справах відповідної категорії у вигляді як узагальнень його практики, так і окремих справ, з метою обґрунтування касаційної скарги правовою позицією Верховного Суду України.

6.5. В разі подання будь-якою особою касаційної скарги, в якій ставиться питання про погіршення становища клієнта подає обґрунтовані заперечення на неї та/або приймає участь у касаційному розгляді справи.

7. Оскарження порушень основоположних прав людини, передбачених конституцією україни та європейською конвенцією

7.1. При першому конфіденційному побаченні з клієнтом з’ясовує наявність:

- факту застосування до нього засоби фізичного впливу або спецзасоби під час його затримання, а також фізичне або психічне насильство в період наступного тримання під контролем працівників органу дізнання, і якщо таке мало місце, то що саме;

- доказів на підтвердження незаконних дій працівників органу дізнання і засоби їх отримання.

7.2. У випадку отримання від клієнта інформації про застосування незаконних засобів дізнання та/або досудового слідства роз’яснює клієнтові про його право подати скаргу, а також на проведення його судово-медичного освідування.

7.3. Якщо клієнт висловлює скарги на стан здоров’я або перебуває в фізичному стані, який загрожує його здоров’ю - вживає заходів для забезпечення надання йому невідкладної медичної допомоги, а за необхідності, наполягає на його госпіталізації.

7.4. Якщо клієнт висловлює бажання оскаржити незаконні дії працівників органу дізнання:

7.4.1. Вживає заходів для одержання доказів таких дій, в тому числі:

7.4.1.1. Забезпечує фотографування ушкоджень клієнта;

7.4.1.2. За наявності у клієнта тілесних ушкоджень та виявлення клієнтом бажання пройти судово-медичне освідування - заявляє клопотання про його невідкладне проведення та наполягати на цьому.

Якщо є підстави вважати, що в приміщенні, де буде проходити судово-медичне освідування, на клієнта може чинитись тиск з метою спотворення викладення їм обставин справи на користь потенційного суб’єкта оскарження, він має в такому клопотанні також просити про проведення такого освідування в його присутності.

7.4.1.3. За наявності інформації про порушення закону при затриманні клієнта, зокрема, затримання під вигаданою підставою, відсутності своєчасної реєстрації затримання та істотне перевищення встановлених законом максимальних строків тримання затриманого в приміщенні органу дізнання і т.і. запитує з органів дізнання матеріали на обґрунтування своєї імовірної скарги на незаконність затримання (копії аркушів з відповідних журналів реєстрації, матеріалів адміністративного затримання тощо).

7.4.2. Складає таку скаргу і подати надає її для ознайомлення клієнту.

7.4.3. В разі, якщо клієнт висловлює небажання оскаржувати застосування до нього незаконних дій під час дізнання та досудового слідства, зокрема, примушення до дачі показань - має роз’яснити йому негативні наслідки відмови від оскарження, в першу чергу, безперспективність в майбутньому, за існуючої практики сприйняття судом відсутності таких скарг, як беззаперечний доказ законності отримання доказів обвинувачення, заперечувати проти наданого клієнтом під примусом зізнання у вчиненні злочину.

Після такого роз’яснення він допомагає клієнтові виважено прийняти остаточне рішення з цього питання, в тому числі, щодо оскарження незаконних дій одразу після закінчення періоду перебування клієнта під контролем працівників органу дізнання.

7.4.4. В разі згоди клієнта на подачу скарги - подає її, залежно від характеру незаконних дій, що оскаржуються, до органу прокуратури або до суду, а за наявності підстав, в т.ч. у формі заяви про скоєний злочин, а у випадку відмови від такого оскарження пропонує клієнту викласти це рішення на підготовленому адвокатом примірнику скарги.

7.4.5. За погодженням із клієнтом оскаржує будь-які інші незаконні дії або рішення органів дізнання та досудового слідства та їх посадових осіб, що обмежують права та законні інтереси клієнта або адвоката, як його захисника у справі, а також бере участь у розгляді таких скарг в суді.

В будь-якому випадку, з метою спростування або послаблення обвинувачення, він вживає заходів для визнання таких доказів одержаними незаконним шляхом, зокрема:

7.4.5.1. В разі порушень закону під час затримання клієнта і тримання його під вартою в органі дізнання - заперечує проти використання стороною обвинувачення доказів, одержаних в результаті такого затримання.

7.4.5.2. Якщо справу порушено на підставі фактичних даних, отриманих в ході огляду житла або іншого володіння особи за письмовою згодою клієнта або іншої особи, у випадку наступної заяви такою особою про застосування примусу з боку працівників органу дізнання - має оскаржити не добровільність надання такої згоди.