Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

4.4. Підготовка і виступ в судових дебатах

4.4.1. Завчасно готується до участі в судових дебатах на підставі матеріалів справи, наявних до початку судового розгляду справи, а також нових доказів, отриманих під час судового слідства.

4.4.2. В залежності від об’єму, складності фактичних та/або правових обставин справи, позиції клієнта, стратегії захисту та інших чинників визначає форму підготовки своєї промови в судових дебатах: повний текст, план-конспект, основні тези або план.

В будь-якому випадку він ретельно обмірковує зміст своєї промови, з визначенням всіх її основних тез та аргументів на їх обґрунтування, та включити до неї всі аргументи на користь клієнта, що були виявлені в ході захисту у справі, в тому числі зазначити всі обставини, що пом’якшують його покарання, а також обставини, що позитивно характеризують особу клієнта.

4.4.3. Виступає в судових дебатах конкретно, з аргументацією за допомогою доказів по справі. Має брати до уваги аргументи прокурора або інших учасників судових дебатів, висловлені у їхніх промовах та з їх урахуванням вносить до своєї промови корективи на їх спростування або послаблення.

4.4.4. У своїй промові надає заперечення проти всіх не обґрунтовані матеріалами справи тверджень зробленими на шкоду його клієнту іншими учасниками судових дебатів.

4.4.5. За наявності фактичних і правових підстав, має у своїй промові просити суд визнати клієнта невинним у вчиненні злочину, застосувати звільнення клієнта від кримінальної відповідальності, відбування покарання, призначити більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, в т.ч. з проханням визнання в якості обставин, які пом’якшують покарання таких, які прямо не передбачені законом.

4.4.6. Після проголошення обвинувального вироку суду, надає клієнтові консультацію з питань відбування покарання, в т.ч. роз’яснити його право відбувати покарання в регіон, в якому він має постійні соціальні зв’язки з близькими родичами.

5. Апеляційна інстанція

5.1. Має ретельно проаналізувати рішення суду першої інстанції з точки зору його законності та обґрунтованості, а також відповідності призначеного судом покарання ступеню тяжкості вчиненого злочину, особі клієнта та наявним у справі обставинам, що пом’якшують або обтяжують покарання.

5.2. Якщо виходячи із обставин справи та існуючої судової практики, є підстави очікувати скасування несприятливого для клієнта результату розгляду справи по першій інстанції або його зміни на користь клієнта, адвокат, який здійснював захист клієнта в суді першої інстанції, має скласти та подати від свого імені апеляцію на рішення суду першої інстанції.

5.3. Якщо підстави для оскарження рішення суду першої інстанції об’єктивно відсутні або подача апеляції з високою імовірністю може мати наслідком погіршення рішенням апеляційного суду

становища клієнта, роз’яснює ці обставини клієнту, і в разі, якщо останній наполягає на подачі апеляції, надає йому допомогу у складанні апеляції.

5.4. Якщо дійде висновку про необхідність подання апеляції стороною захисту або вірогідність її подання іншими учасниками процесу, він має ознайомитись з протоколом судового засідання.

5.4.1. В разі, якщо в суді першої інстанції здійснювалася повна фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою, одночасно із заявою про ознайомлення з протоколом судового засідання просить суд надати йому можливість прослухати аудіо-запис судового засідання,

5.4.2. За наявності неправильності або неповноти протоколу судового засідання, які спотворюють досліджені в суді обставини справи на користь обвинувачення, подає зауваження на протокол судового засідання та приймає участь у розгляді судом зауважень на протокол судового засідання

5.4.3. В разі ознайомлення як з протоколом судового засідання та і його аудіо-записом визначає всі розбіжності між протоколом та звукозаписом та посилається на такі розбіжності в зауваженнях на протокол судового засідання..

5.5. Готуючи апеляцію, розглядає всі питання, які можуть вплинути на оцінку судом апеляційної інстанції обґрунтованості та законності судового рішення, проаналізувати всі необхідні матеріали справи, необхідні йому для апеляції.

Якщо він прийняв захист клієнта після закінчення судового розгляду справи по першій інстанції, він має проаналізувати всі матеріали справи.

5.6. Докладає, особливо в разі вступу у справу після ухвалення рішення судом першої інстанції, необхідних зусиль для збирання додаткових доказів по справі та, в разі наявності таких, додає їх до апеляції. В разі необхідності отримання нових документів, що містять інформацію з обмеженим доступом, заявляє клопотання про витребування їх судом апеляційної інстанції.

5.7. Визначається з необхідністю проведення судового слідства при апеляційному розгляді справи, і, в разі наявності такої, включає до апеляції відповідне клопотання, зазначивши при цьому, щодо яких саме обставин справи вбачається така необхідність, та які конкретні дії з судового слідства ( допит конкретних свідків, дослідження нових письмових документів і т.і.) необхідно провести для з’ясування таких обставин.

5.8. В разі подання будь-якою особою апеляції, в якій ставиться питання про погіршення становища клієнта, подає обґрунтовані заперечення на неї.

5.9. Приймає участь в апеляційному розгляді справи у випадках, передбачених законом, а також, коли це є об’єктивно необхідним для захисту клієнта.