Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

16

МІНІМАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ АДВОКАТА ОФСУ ГРОМАДСЬКОГО ЗАХИСНИКА

А. ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ

ЗМІСТ

1. Мета та сфера застосування.

2.Загальні положення

3. Досудове провадження

3.1. Дослідча перевірка матеріалів.

3.2. Дізнання, досудове слідство або додаткове розслідування

3.2.1. Перше побачення із затриманою особою

3.2.2. Побачення з клієнтом, який утримується під вартою в місцях попереднього ув’язнення

3.2.3. Участь адвоката у слідчих діях

3.2.4. Дії адвоката стосовно проти обрання клієнту запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою

3.2.5. Пред’явлення обвинувачення

3.2.6. Ознайомлення з матеріалами справи по закінченні досудового слідства

4. Провадження в суді першої інстанції

4.1. Попередній розгляд справи суддею

4.2.Розгляд справи по суті

5. Апеляційне провадження

6. Касаційне провадження

7. Оскарження порушень основоположних прав людини, передбачених України та Європейською конвенцією

1. Мета та сфера застосування

    1. Метою цього документу є створення гарантій додаткових умов для забезпечення дотримання адвокатами ОГЗ принципів домінантності інтересів клієнта, компетентності та добросовісності., а також своєчасності їхніх дій із захисту клієнтів (активності захисту).

    2. Положення цього документу грунтуються нормах чинного законодавства про адвокатуру та конкретизують положення керівних документів Офісів громадського захисника: «Основные положения деятельности офиса» і «Пілотний проект з надання безоплатної правової допомоги. Стандарти діяльності. Адміністративні процедури».

    3. Цей документ визначає, яким чином мають діяти адвокати ОГЗ на різних стадіях кримінального провадження, жодним чином не обмежуючи їх незалежності у виборі стратегії та тактики захисту клієнтів.

1.4. Виконуючі положення цього документу адвокат має продемонструвати, що він зробив все залежне від нього у конкретній справі, а також те, що він жодним чином не погіршив становище клієнта і використав усі правові засоби для захисту його прав та законних інтересів.

Адвокат ОГЗ на відповідних стадіях кримінального провадження у справі:

  1. Загальні положення

2.1. Не має вчиняти будь-яких дій, проти яких заперечує клієнт.

2.2. Приступає до участі у справі без зайвої затримки після надходження до Офісу звернення по правову допомогу, за винятком випадків його вступу у справу у плановому порядку, в разі повідомлення органами кримінального провадження заздалегідь про дату та час проведення процесуальних дій з участю захисника – адвоката Офісу..

2.3. В разі вступу у справу в плановому порядку проводить підготовку до ведення захисту, зокрема:

2.3.1. Ознайомлюється з наявними матеріалами справи з дотриманням вимог, зазначених в п.2.9.1. цього документу;

2.3.2. Отримує необхідну для захисту інформацію від близьких клієнта, який утримується під вартою;

2.3.3. В строк, необхідний для забезпечення часу для належної підготовки до захисту, проводить конфіденційне побачення з клієнтом з дотриманням вимог, зазначених у п.2.9.2 цього документу;

2.3.4. Складає та подає відповідним посадовим особам документи, необхідні для здійснення захисту до проведення першої процесуальної дії за участю захисника (запити, клопотання, заяви, скарги тощо);

2.3.5. До початку проведення процесуальної дії готує клієнта до участі у ній, а саме:

- роз’яснює йому суть і порядок проведення процесуальної дії, а також його права під час участі у ній;

- інформує його про особливості проведення допиту (можливий психологічний тиск на нього з боку осіб, які здійснюють допит, провокаційні запитання тощо);

- нагадує його про головні позиції у справі відповідно до обраної стратегії захисту;

- моделює запитання йому щодо істотних обставин справи, які імовірно будуть йому поставлені в ході майбутньої процесуальної дії, та, за необхідності, зазначає про невідповідність його відповідей його позиції у справі;

- застерігає його від ставлення запитань іншим учасникам майбутньої процесуальної дії, відповіді на які можуть завдати шкоду інтересам захисту.

2.4. Своєчасно розглядає всі можливості, які, виходячи із обставин справи, можуть бути застосовані на користь клієнта, і за наявності до того підстав, вживає відповідних дій, зокрема, заявляє клопотання про відкладення розгляду справи або зупинення провадження у справі, роз’єднання справи або об’єднання справ, зміну обвинувачення або виключення певних пунктів обвинувачення, обрання запобіжного заходу іншого ніж взяття під варту, призначення психіатричної експертизи клієнта.

2.5. Використовує на користь клієнта всю інформацію, отриману від клієнта або з інших джерел, яка стосується його справи.

2.6. Невідкладно проводить власне розслідування обставин справи та виявяє всі джерела одержання фактичних даних, які стосуються суті справи та можливого покарання в разі ухвалення судом обвинувального вироку.

2.7. Якщо природа та обставини злочину, а також норми законодавства передбачають можливість звільнення особи від кримінальної відповідальності, при першій нагоді визначається з клієнтом з цього питання і, в разі наявності бажання клієнта,

2.8. Приймає участь у всіх процесуальних діях за участю клієнта.

Може не приймати участі у 2.8.1. В разі виникнення обставин, які перешкоджають його участі у процесуальних діях, має повідомити про це керівництво Офісу невідкладно з моменту виникнення таких обставин.

2.8.2. Прибувши для участі у дії із захисту клієнта, має мати при собі всі необхідні для цього документи адвокатського досьє, передбачені методичними документами ОГЗ.

2.8.3. Негайно протидіє спробам будь-яких осіб у будь-який спосіб чинити тиск на клієнта під час проведення процесуальних дій за його участю.

Докладає розумних зусиль для фіксації порушень прав клієнта за допомогою технічних засобів (фото-, відео-, аудіо- записи).

2.8.4. слідчих діях,що проводяться з його клієнтом, якщо цього вимагають інтереси захисту і така позиція узгоджена з клієнтом. В такому випадку він складає та зберігає в досьє справи свою довідку про це, з зазначенням підстав відмови від участі у процесуальній дії.

2.9. Після допуску у справу в якості захисника клієнта до проведення першої процесуальної дії за участю клієнта:

2.9.1. Докладає розумних зусиль для ознайомлення з матеріалами справи у максимально дозволеному законом об’ємі відповідно до стадії провадження у справі з використанням при цьому технічних засобів (фотокамери, копіювальної техніки тощо) для одержання копій таких матеріалів.

Ретельно аналізує висновки судових експертиз та досліджень фахівців, за необхідності, із залученням для одержання консультацій фахівців з відповідних галузей.

2.9.2. Під час побачення з клієнтом:

2.9.2.1. З’ясовує всі відомі клієнтові істотні обставини, що стосуються справи. Діючи в цьому напрямку, він отримує всю інформацію, що має правове значення, без намагання вплинути на напрямок відповідей клієнта, а саме:

- обставини, що визначають ознаки складу злочину (фабулу справи);

- імовірні докази обвинувачення;

- потенційні джерела доказів на користь клієнта (контактну інформацію про імовірних свідків захисту, місце зберігання документів тощо);

- обставини, що характеризують особу клієнта, які можуть бути використані для обґрунтування обрання щодо клієнта якомога найменш суворого запобіжного заходу;

2.9.2.2. Заносить отримані в ході інтерв’ю відомості у відповідну стандартну форму;

2.9.2.3. Повідомляє та роз’яснює клієнту можливі варіанти кваліфікації його діяння за умови доведеності певних його обставин, передбачені законом покарання за його вчинення, та існуючу судову практику призначення покарання;

2.9.2.4. З урахуванням відомих йому обставин справи та/або наявних/імовірним доказів обвинувачення, надає клієнтові поради щодо обрання правової позиції у справі (повне невизнання вини, часткове визнання вини, повне визнання вини);

2.9.2.5. Роз’яснює його право давати свідчення або відмовитись від цього в ході відповідних процесуальних дій та визначається з його намірами з цього питання, в т.ч. з урахуванням недостатньої обізнаності з матеріалами справи, зокрема, внаслідок відмови у їх наданні для ознайомлення до проведення процесуальної дії;

2.9.2.6. В разі бажання клієнта обрати позицію, яка явно не відповідає обставинам справи та/або наявним/імовірним доказам обвинувачення, він має повідомити клієнту про майбутні наслідки обрання такої позиції у справі;

2.9.2.6. Отримує копії всіх документів, які були видані клієнту в ході провадження по справі (постанов, протоколів).

2.9.3. За результатами побачення визначається з правовою позицією клієнта у справі та стратегією захисту з їх узгодженням фактичним обставинам справи на підставі аналізу таких її аспектів:

- сильні сторони обвинувачення і аргументи на доведення їх сумнівності, спростування/заперечення/послаблення;

- слабкі сторони обвинувачення і засоби їх виявлення;

- сильні сторони захисту і засоби їх доведення;

- слабкі сторони захисту і засоби їх пояснення/подолання.

2.10. При визначенні стратегії захисту незалежно від позиції клієнта, проводить детальний аналіз справи з огляду наявності всіх елементів складу злочину по кожному епізоду обвинувачення клієнта та можливостей на його спростування/заперечення, з урахуванням правових позицій Верховного Суду України, викладених в Постановах його Пленумів з відповідних питань, практику Верховного Суду України, практику судів в районі діяльності Офісу, а також досвід ОГЗ.

2.11. Після узгодження з клієнтом стратегії захисту до проведення заздалегідь запланованої процесуальної дії за участю клієнта складає робочий план ведення захисту з зазначенням: основних тез захисту, потрібних доказів для їх доведення, шляхів (засобів) їх отримання, переліку необхідних адвокатських дій і орієнтовних дат їх виконання.

При плануванні здійснення захисту у справі розглядає можливість застосування типових методик захисту, рекомендованих для використання адвокатами ОГЗ для справ конкретної категорії.

2.12. Докладає розумних зусиль для з’ясування всіх фактичних обставин справи, в тому числі, за допомогою адвокатського розслідування, зокрема, шляхом проведення наступних дій:

2.12.1. Огляду місця події, який є обов’язковим для всіх справ, окрім тих, де, виходячи із характеру діяння, що інкримінується клієнту, або конкретних обставин справи, не може бути джерелом доказів захисту або якщо це місце є об’єктивно недоступним (режимний об’єкт, відсутність дозволу власника приміщення або території на огляд і т.і.)

При огляді місця події складає його схему з зазначенням необхідних розмірів об’єктів і відстаней між ними, а також проводить фотозйомку місця події, а за об’єктивної необхідності, також фіксацію його динамічних характеристик (зокрема, інтенсивності руху транспортних засобів, швидкість течії води) за допомогою відеозапису.

Якщо матеріали адвокатського розслідування можуть бути використані в якості доказів захисту, вони після відповідного оформлення за домогогою клопотань мають бути заявлені для прилучення їх до справи.

2.12.2. Докладає розумних зусиль для пошуку можливих свідків захисту. В усякому разі, встановлює контакт з усіма особами, які були зазначені клієнтом під час його побачень з адвокатом як такі, що можуть надати фактичні дані, які можуть бути використані на користь клієнта, та з’ясована доцільність їх виклику до суду, виходячи з наявної в них інформації, що стосується справи.

2.12.3. В разі, якщо для заперечення доказів обвинувачення, спростування яких має істотне значення для справи, адвокатові не вистачає спеціальних знань або в разі необхідності наукового обґрунтування його клопотання (наприклад, для призначення додаткової або повторної експертизі), залучає фахівця у відповідній галузі для одержання його висновку, для чого звертається до керівництва Офісу з пропозицією укладання договору з фахівцем.

У справах за обвинуваченнями в особливо тяжких та тяжких злочинах або за наявності у справі декількох експертиз, результати яких суперечать один одному, завжди розглядає питання про доцільність залучення відповідних фахівців.

2.12.4. При необхідності одержання додаткових аргументів на користь проведення додаткової/повторної експертизи, заявляє суду клопотання про виклик в суд для допиту фахівця, який склав висновок.

2.12.5. На доведення аргументів позиції захисту або спростування позиції обвинувачення, що можливо здійснити документально, заявляє клопотання про долучення до матеріалів справи відповідних документів або їх копій, отриманих як ним безпосередньо, так і за допомогою адвокатських запитів, а в разі відмови наданні відповідей на них, або відсутності права адвоката на одержання інформації певного виду з обмеженим доступом – шляхом заявлння також і клопотань про витребування певних документів .

Зокрема, в разі наявності у справі свідків та/або потерпілих, які є особами, свідчення яких використовуються на підтвердження обвинувачення в інших кримінальних справах, він заявляє клопотання про витребування матеріалів, які підтверджують участь таких осіб у декількох інших кримінальних справах в якості обвинувачених (підсудних) чи потерпілих, або використання як понятих/свідків у справі.

2.13. На реалізацію обраної стратегії захисту у справі виконує всі дії, передбачені робочим планом захисту, а в разі необхідності, зокрема, з’ясування нових обставин справи, внести відповідні корективи до нього, виконати додаткові дії і т.ін.

2.13.1. В разі зміни в ході провадження у справі стратегії захисту внаслідок зміни клієнтом своєї позиції або з інших причин, вносить зміни до робочого плану захисту.

2.14. Заявляє всі розумно необхідні у справі клопотання, які мають бути обґрунтованими, як з огляду на обставини справи, так і в правовому аспекті. На обґрунтування своїх клопотань, заяв, скарг, а також під час виступу в судових дебатах він посилається на положення відповідного міжнародного законодавства, зокрема, Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод, а також практику Європейського Суду з прав людини.

2.15. За необхідності, викликаною, зокрема, складністю справи або тривалої перервою між процесуальними діями за участю клієнта, може складати робочий план участі у наступній процесуальній дії. Такий план бути складений у вигляді як окремого документу, так і записів на нотатках перебігу процесуальних дій або інших документів, що використовуються адвокатом для підготовки захисту у справі, як в друкованому, так і рукописному вигляді.

2.16. Складає орієнтовний робочий план допиту важливих свідків обвинувачення та потерпілих по справі, з урахуванням імовірної упередженості свідка, його віку, статі, роду занять, національних, релігійних та інших особливостей його особистості.

2.16.1. В суді такий план складається за схемою: тези, які треба довести – аргументи на доведення тези – конкретні питання свідкові.

2.16.2. В разі відсутності об’єктивної необхідності в цьому такий план не складається.

2.17. У випадках призначення у справі судової експертизи допомагає клієнтові реалізувати його права, передбачені для обвинуваченого при призначенні та проведенні експертизи, зокрема, просити призначити експерта із числа зазначених ним осіб або про постановку експерту додаткових запитань, бути присутнім при проведенні експертом окремих досліджень та давати пояснення.

2.18. Вживає дій для відхилення заявленого у кримінальній справі цивільного позову, або зменшення його розміру, із застосуванням всіх засобів, передбаченим цивільно-процесуальним законодавством. Зокрема, в разі складності аргументів на заперечення проти цивільного позову він складає та надає суду письмові заперечення (пояснення) на позов.

2.19. В разі виникнення у нього ускладнень у справі звертається до керівництва Офісу для проведення обговорення справи за участю провідних адвокатів Офісу.

2.20. Здійснюючи захист у кримінальній справі, своєчасно складає/заповнює необхідні для ведення захисту документи, долучає та зберігає їх в досьє справи, а саме, такі:

2.20.1. Всі стандартні форми передбачені для використання адвокатами ОГЗ.

2.20.2. Всі матеріали, які використовувались адвокатом при здійсненні захисту у справі:

1) письмові процесуальні рішення у справі, а також всі документи, які визначають хід провадження у справі та/або статус клієнта;

2) документи, підготовлені або зібрані адвокатом в ході адвокатського розслідування: нотатки інтерв’ю клієнта, його рідних (близьких) та опитувань інших осіб, а також зроблені при ознайомленні з матеріалами справи або будь-які інші письмові документи, фотографії, аудіо- та відеозаписи, плани, схеми тощо;

2) матеріали справи, які використовувались для визначення стратегії захисту у справі;

3) інші матеріали, в яких містяться докази обвинувачення та докази захисту, незалежно від того, якою стороною кримінального провадження одержаний документ;

4) робочий план ведення захисту, робочі плани дій під час слідчих та судових дій;

5) нотатки перебігу слідчих та судових дій, у всякому разі, показань основних свідків обвинувачення, підсудного, потерпілого, свідків захисту, та дослідження інших доказів по справі.

В разі фіксації адвокатом перебігу слідчих та судових дій за допомогою технічних засобів, їх запис зберігається разом з матеріалами справи на електронних носіях інформації, з зазначенням цього в досьє;

6) документи або їхні копії, підготовлені адвокатом в ході здійснення захисту у справі: клопотання, заяви, скарги, апеляції, запити, листи та відповіді на них і т.ін.

По кожному заявленому адвокатом клопотанню або поданій заяві (скарзі) мають бути зазначені результати їх розгляду суб’єктом здійснення провадження..

В разі відмови адвокату у задоволенні клопотання його копія долучається до досьє справи з зазначенням підстав відмови або з доданням копії процесуального рішення про таку відмову, за наявності такого.

Якщо клопотання було підготовлене, але не заявлене, воно долучається до досьє справи з зазначенням причин його неподання;

7) інші матеріали, які використовувались для складання робочого плану допиту свідків або під час їх допиту;

8) всі рішення у справі по суті.

2.21. В разі неможливості отримання копію процесуального рішення або відповіді на клопотання, заяву (скаргу) до досьє долучається довідка про це, з зазначенням причини.

2.21. В разі, якщо клієнт не має рідних або інших осіб, які надають йому соціальну допомогу, є неповнолітнім, позбавленим батьківської опіки та піклування,бездомним громадянином і т.ін., звертається до керівництва Офісу за допомогою у соціальному супроводі клієнта: зверненню до відповідних соціальних закладів, громадських організацій для надання тимчасового житла, надання допомоги по реєстрації переважного місцезнаходження клієнта, харчування тощо.