Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

3.2.5. Пред’явлення обвинувачення

3.2.5.1. Після пред’явлення обвинувачення і до допиту клієнта в якості обвинуваченого ознайомлюється з матеріалами справи, якими обґрунтовано пред’явлення обвинувачення, та проводить конфіденційне побачення з клієнтом для надання йому допомоги для усвідомленого обрання клієнтом найбільш прийнятної позиції щодо пред’явленого обвинувачення.

3.2.6. Ознайомлення з матеріалами справи по закінченні досудового слідства

3.2.6.1. Ретельно ознайомлюється з усіма матеріалами справи, оглянути речові докази, переглянути аудіо- та відео записи, що долучені до справи, та провести їх ретельний аналіз.

Він може не дотримуватись вимоги ознайомлення з речовими доказами в разі повного визнання вини клієнтом в пред’явленому йому обвинуваченні, , якщо це об’єктивно не потрібно для захисту клієнта.

3.2.6.2. Заявяє відповідні клопотання (про закриття справи, проведення додаткових слідчих дій і т.і.), якщо це об’єктивно необхідно на цьому етапі кримінального провадження.

4. Провадження в суді першої інстанції

4.1. Загальні вимоги

4.1.1. В разі допуску в якості захисника у справі під час провадження в суді першої інстанції, має до першого побачення з клієнтом ознайомитись з усіма матеріалами справи, за винятком випадків, коли це об’єктивно неможливо внаслідок великого об’єму справи та/або недостатнього періоду часу для ознайомлення, виходячи із встановленої судом дати першої участі адвоката в судових діях.

4.1.2. В разі непідготовленості адвоката до участі у справі внаслідок недостатнього ознайомлення з матеріалами справи, він заявляє клопотання про відкладення розгляду справи (оголошення перерви в судовому засіданні) для надання йому можливості ознайомитись з матеріалами справи, за винятком випадків, коли це за обставинами справи або особливостями перебігу провадження у цій справі не спричинить шкоди інтересам клієнта.

4.1.3. Всі клопотання, які потребують значного за обсягом чи складністю обґрунтування, з високим ступенем вірогідності викличуть заперечення з боку супротивної сторони або такі, відмова в задоволенні яких може стати одним із доводів на обґрунтування апеляції на рішення суду першої інстанції, заявляються у письмовій формі.

4.2. Участь у попередньому розгляді справи суддею

4.2.1. Докладає розумних зусиль для прийняття участі у попередньому розгляді справи, для чого своєчасно запитує інформацію про надходження справи до суду, ім’я судді, в провадження якого передана справа, дату та час попереднього розгляду справи.

4.2.2. Для участі в попередньому розгляді справи суддею має підготувати всі необхідні письмові клопотання, які, виходячи із стратегії і тактики захисту, а також судової практики з розумною необхідністю мають бути заявлені на цій стадії провадження або такі, які згідно до положень кримінально-процесуального законодавства не можуть бути заявлені адвокатом в стадії судового розгляду.

При цьому особливу увагу він приділяє виявленню наявності підстав для заявлення клопотань про закриття справи та зміни запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на менш суворий.

4.2.3. В разі доцільності, за обставинами справи, присутності клієнта, щодо якого обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, під час попереднього розгляду справи суддею, наприклад, для посилення аргументації клопотання про зміну запобіжного заходу, своєчасно заявляє клопотання про доставляння клієнта конвоєм до суду та/або ініціювати надіслання такого клопотання до суду самим клієнтом.