Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

3.2.3. Участь адвоката у слідчих діях

3.2.3.1. Залежно від характеру слідчої дії, а також, виходячи із ступеню значення результатів слідчої дії для захисту, або в разі наявності підстав вважати, що під час слідчої дії можуть бути некоректно зафіксований її хід чи спотворена інформація, одержана під час її проведення, а також, коли для з’ясування обставин справи необхідно використання точних просторових і часових характеристик події злочину, зокрема, під час відтворення обставин та обстановки події, заявляє клопотання про використання фотографування, аудіо- чи відеозапису під час проведення слідчої дії, а в разі відмови в цьому - заявляти клопотання про надання йому дозволу на використання ним власних технічних засобів (фото-, аудіо- та відеотехніку). В такому випадку він має мати при собі відповідні науково-технічні засоби до початку проведення слідчої дії..

В випадку необґрунтованої відмови в такому клопотанні він оскаржує дії особи, яка відмовила в задоволенні клопотання про використання технічних засобів.

3.2.3.2. При проведенні процесуальних дій з клієнтом повинен запобігати використанню письмових пояснень або свідчень клієнта, одержаних під час попередніх процесуальних дій і наявних в матеріалах справи, замість його усних показань, окрім випадків, коли це об’єктивно не може спричинити негативних наслідків для захисту клієнта.

3.2.3.3. У випадку наміру проведення слідчої дії в нічний час, за винятком необхідності негайного допиту клієнта в якості підозрюваного у скоєнні злочину, хворобливого стану клієнта внаслідок захворювання, тривалого утримання під вартою без належних умов для сну, відпочинку, харчування та з інших причин, заявляє клопотання про перенесення слідчої дії на інший час, а за необхідності, також вживає заходів для надання медичної допомоги клієнтові.

3.2.3.4. Наполягає, щоб при проведенні слідчої дії, під час якої клієнт надає показання, особа, яка

проводить слідчу дію, надала йому можливість спочатку надати вільні свідчення, не перебиваючи їх запитаннями, а також заперечувати проти постановки клієнтові навідних запитань, які з високою вірогідністю викличуть невигідні для захисту відповіді.

3.2.3.5. Якщо під час проведення слідчої дії мало місце істотне порушення процесуальних норм або спотворення перебігу і результатів слідчої дії в її протоколах і додатках до неї, вживає заходів для визнання результатів слідчої дії такими, що не мають правового значення, а саме: заявляти клопотання в момент виникнення порушень процесу про їх усунення, просити занесення доповнень і зауважень до протоколу або вносити їх власноруч при його підписуванні, а, за необхідності, подавати відповідні скарги на дії особи, яка проводила слідчу дію.

3.2.3.7. В разі об’єктивної необхідності проведення певних слідчих дій, зокрема, допиту надійних свідків захисту, показами яких може бути спростовано або послаблено обвинувачення, заявляє клопотання про проведення таких слідчих дій за своєю участю.

3.2.3.8. Якщо присутність адвоката при проведенні слідчої дії є важливою для захисту, він заявляє клопотання про дозвіл на свою присутність при проведенні такої слідчої дії.