Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

3.2.4. Дії адвоката проти обрання клієнту запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою

З метою досягнення застосування щодо клієнта найбільш сприятливого для нього запобіжного заходу:

3.2.4.1. Невідкладно встановлює контакти з рідними та/або близькими затриманого клієнта із залученням до цього персоналу Офісу

3.2.4.2. Докладає розумних зусиль для одержання всіх можливих документів, на підтвердження обставин, які характеризують особу клієнта, враховуються судом при обранні запобіжного заходу та доводять відсутність необхідності взяття його під варту.

3.2.4.3. В обґрунтування обрання клієнтові підписки про невиїзд, в разі відсутності у клієнта житла, а також реєстрації за місцем проживання, через керівництво Офісу вживає дій на отримання згоди на прийняття з відповідних закладів для соціально незахищених осіб (притулків).

Зокрема, це стосується випадків захисту клієнтів, які були звільнених з місць позбавлення волі і не мають житла, або дітей, позбавлених батьківської опіки та піклування.

3.2.4.4. В разі об’єктивної неможливості одержати документи на підтвердження обставин, які характеризують особу клієнта, до початку слухання суддею подання про обрання щодо клієнта запобіжного заходу у вигляді взяття під варту і існування об’єктивних підстав для обрання іншого запобіжного заходу, заявляє клопотання про подовження строку затримання на час, необхідний для отримання таких документів, а після його задоволення отримує відповідні документи до початку нового слухання подання.

3.2.4.5. Під час слухання суддею подання про обрання щодо клієнта запобіжного заходу у вигляді взяття під варту:

3.2.4.5.1. В своїх пояснення судді висловлює критичні міркування стосовно наявності в поданні слідчого підтверджених матеріалами справи доказів на обгрунтування підозри у причетності клієнта до вчинення злочину або пред’явленого йому обвинувачення, аргументів щодо присутності передбачених законом підстав для обрання саме цього запобіжного заходу, а також надати суду всі наявні доводи захисту відносно існування обставин, які позитивно характеризують клієнта, та доказів наявності в нього проблем із здоров’ям.

3.2.4.5.2. За наявності відповідних підстав, надає суду письмове клопотання про обрання клієнтові менш суворого запобіжного заходу, зокрема, підписки про невиїзд, особистої поруки або поруки громадської організації чи трудового колективу, а за наявності відповідного майна – і застави, з відповідним обґрунтуванням своєї позиції наданими судді документами, що характеризують особу клієнта або обґрунтовують можливість застосування до клієнта запобіжних заходів, не пов’язаних із взяттям під варту (зобов’язання поручителів, протоколи зборів, документи про право власності на майно тощо).

У всякому разі, за наявності у клієнта близьких осіб, які заслуговують на довіру, докладає розумних зусиль для обрання судом в якості запобіжного заходу особистої поруки.

3.2.4.5.3. В разі слухання подання щодо неповнолітнього клієнта наполегливо відстоює позицію на підставі передбаченої кримінально-процесуальним законом заборони на обрання щодо такої особи запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, окрім випадків виключної тяжкості злочину.

3.2.4.4. В разі обрання судом щодо клієнта запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та наявності розумних підстав вважати таку постанову судді необгрунтованою і такою, що не відповідає тяжкості злочину, характеристикам особи клієнта та існуючій судовій практиці, складає та подає апеляцію на цю постанову..