Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мінімальні стандарти якості роботи адвоката Офі...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

4.3. Розгляд справи по суті

4.3.1.Не повинен залишати без уваги порушення принципів змагальності і рівності прав сторін в судовому процесі і має реагувати на відповідні дії суду та/або інших учасників судового процесу у формах, передбачених чинним законодавством, зокрема у формі заяв, клопотань, скарг, тощо. Якщо такі заяви, клопотання були заявлені в судовому засіданні усно, він перевіряє їх фіксацію у протоколі судового засідання

4.3.2. Заявляє клопотання до суду про повну фіксацію судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою, у всякому разі, якщо клієнт повністю заперечує свою вину в пред’явленому йому обвинуваченні, заявляє про фальсифікацію доказів у справі, а обвинувачення, ґрунтується, значною мірою, на показаннях свідків та потерпілих.

4.3.3. Докладає всіх розумних зусиль для дотримання принципів безпосередності та усності судового розгляду, зокрема.

4.3.3.1. Заперечує проти оголошення показань свідків та потерпілих у випадках, не передбачених кримінально-процесуальним законодавством., зокрема, у разі, якщо свідок при його допиті в суді не пам’ятає обставин, щодо яких у справі є його письмові показання, дані під час досудового слідства.

4.3.3.2. В разі неявки в судове засідання свідків та/або потерпілих, в тому числі внаслідок невиконання постанов про привід їх до суду, наполягає на явці (приводі) до суду важливих свідків обвинувачення, особливо в разі наявності підстав для сумніву в достовірності їхніх показань на досудовому слідстві, зокрема, за наявності інформації про їхню особисту необізнаність з обставинами справи через відсутність на місці пригоди в момент події злочину, відсутність понятих при проведенні процесуальних дій і т.ін., якщо в разі неявки таких свідків до суду існує реальна перспектива засудження клієнта на підставі їх письмових показань, даних в період досудового слідства.

З цією метою він заявляє клопотання про ухвалення судом постанов про привід свідків, про видачу судового доручення про проведення окремих оперативно-розшукових заходів для встановлення місця перебування свідка, а за безрезультатності цих заходів – особисто або за допомогою персоналу або інших адвокатів Офісу особисто відвідувати перевіряти місце проживання (перебування) свідків, і в разі їх наявності, за можливості, документувати факт їхньої присутності за певною адресою за допомогою технічних пристроїв, документальних пояснень тощо, з наступним обґрунтуванням такими засобами відповідних клопотань суду про привід свідка.

4.3.3.3. Для забезпечення явки нових свідків, залучених у справу за клопотанням адвоката, які не бажають з’являтися до суду, він діє відповідно до положень п.4.3.3.2. цього документу.

4.3.3.4. Наполягає на дослідженні в суді усіх речових доказів по справі, у всякому разі, по тих епізодах обвинувачення, у яких особа не визнає свою вину у вчиненні злочину.

Він може не дотримуватись цієї вимоги, якщо це об’єктивно не потрібно для захисту клієнта.

4.3.4. Вживає всіх розумно необхідних засобів реагування на невиправдане об’єктивними причинами затягування судового розгляду справи клієнта-підсудного, який не визнає себе винним в пред’явленному йому обвинуваченні, особливо в разі застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, зокрема:

4.3.4.1. В разі неявки прокурора в судове засідання заявляє клопотання про направлення повідомлення відповідному прокурору, а в разі неодноразової неявки прокурора, якщо це призвело до значного збільшення строку розгляду справи – про ухвалення окремої ухвали (постанови) за цим фактом, а в разі відмови в такому клопотанні, вирішувати питання про звернення з позовом про протиправну бездіяльність відповідного органу прокуратури до адміністративного суду.

4.3.4.2. В разі недоставляння клієнта конвоєм до суду з’ясовує причини цього, і в разі їх неповажності, заявляти до суду клопотання про ухвалення окремої ухвали (постанови) за цим фактом, а в разі повторного недоставляння клієнта, якщо це призвело до значного збільшення строку розгляду справи, вирішує питання про звернення з відповідним позовом про протиправну бездіяльність конвойної служби до адміністративного суду.

4.3.4.3. В разі неявки свідків обвинувачення (в т.ч. працівників міліції) до суду заявляти клопотання про їх привід через ОВС, а в разі невиконання останнього – про винесення судом окремої ухвали з цього приводу.

4.3.5. Має бути наполегливим в своїх клопотаннях до суду, і в разі їх відхилення судом заявляє їх повторно, з наведенням додаткових підстав для їх задоволення.

4.3.6. Під час допиту підсудних, потерпілих, свідків та експертів своєчасно звертається до суду з клопотанням про зняття навідних запитань, які з високою вірогідністю можуть викликати невигідні для захисту відповіді..

4.3.7. Під час ознайомлення суду з матеріалами справи звертає увагу суду на ті обставини, на які він планує посилатися під час виступу в судових дебатах. а також заявляє клопотання про внесення його пояснень про такі обставини до протоколу судового засідання.

4.3.8.Не має обмежуватись доказами, що характеризують клієнта, наданими стороною обвинувачення, а докладає розумних для одержання нових таких доказів, які б дали можливість обґрунтовувати суду ухвалення рішення з найбільш прийнятного для клієнта результатом, а у разі необхідності витребування інформації з обмеженим доступом, використовувати для цього повноваження суду для її витребування.

Зокрема, за наявності відхилень у стані здоров’я клієнта під час попереднього відбування ним покарання, робити відповідний запит до установи виконання покарання

4.3.9. До закінчення судового слідства має:

4.3.9.1. Бути обізнаним:

- з усіма імовірними для конкретної справи альтернативами призначення судом покарання;

- з наявними закладами пенітенціарної системи, а також, в разі справи про злочин неповнолітнього, і з спеціальними закладами для неповнолітніх;

- з практикою призначення покарань для конкретних категорій злочинів і певних сукупностей характеристик особи підсудного (раніше не судимий, неповнолітній, має/не має судимість, звільнений з випробуванням за попереднім вироком і т.і.) і прикладами звичайних покарань;

4.3.9.2. Обговорити з клієнтом всі матеріали, які стосуються обставин, які характеризують особу клієнта, і в разі наявності негативних для клієнта невідповідностей об’єктивним даним, вжити заходів для їх виправлення судом.