Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1.9. Раціональне використання електричної енергії

У народному господарстві нашої країни, зокрема на підприємствах громадського харчування, важливе місце займає раціональне використання електричної енергії. Для цього необхідно дотримуватись таких заходів, як планування, управління підприємством на науковій основі, чітка організація виробництва, суворе дотримання норм і вимог технології, планової, трудової, технологічної дисциплін.

Чітке дотримання технологічного процесу передбачає економію електроенергії без порушення смакових якостей їжі (наприклад, переключення пакетного вимикача з високої потужності на меншу, варіння їжі під закритою кришкою, вчасне вимкнення електричних приладів для використання закумульованої теплоти, урахування співвідношення дна посуду та конфорки).

Для раціонального використання електричної енергії теплове устаткування необхідно використовувати тільки за призначенням (наприклад, не використовувати його для опалення приміщень). Парогенератори електричних котлів заповнювати тільки кип'яченою відстояною або дистильованою водою і не заповнювати понад норму. Використання звичайної води спричиняє відкладання шару накипу на внутрішньому котлі та збільшення часу для розігрівання котла до робочої температури.

Електричне устаткування у процесі його використання не можна залишати без нагляду. Не можна використовувати несправне устаткування (без вимикачів, з несправними терморегуляторами, з поламаними дверцятами, зі знятими кожухами, без захисних решіток, без заземлення тощо). Для освітлення приміщень необхідно використовувати лампи денного освітлення та постійно стежити за їхнім санітарним станом.

Оскільки раціональне використання електричної енергії сприяє підвищенню рентабельності підприємства, то необхідно використовувати нові види устаткування, які за тієї самої потужності споживають менше енергії. Для підвищення коефіцієнта використання устаткування краще використовувати багатофункціональне устаткування.

Комплексне раціональне використання електричної енергії передбачає:

  1. переведення та реконструкцію електромереж на підвищену напругу;

  2. заміну незавантажених двигунів на меншу потужність, якщо середнє завантаження становить 45 % номінальної потужності;

  3. зменшення холостого ходу машин, недовантаження та перевантаження машин;

  4. установлення трансформаторів і пристроїв для компенсації та запобігання коливань напруги.

1.10. Безпека праці під час експлуатації електричних установок

Електричний струм, проходячи крізь тіло людини, може уразити життєво важливі органи (серце, нервову систему, м'язи, шкіру тощо).

Ступінь ураження електричним струмом залежить в основному від величини напруги, місцевих умов, стану організму, шляхів проходження струму крізь тіло людини.

Встановлено, що струм силою 0,01 А серйозно уражує окремі органи, понад 0,03 А — призводить до травм і втрати свідомості. Найнебезпечнішою є сила струму 0,1 А. Пояснюється це тим, що величина опору тіла людини проходженню струму за певних несприятливих умов може знизитись до 1000 Ом. Наприклад, згідно з законом Ома в цьому разі крізь тіло людини пройде струм силою А: I=U/R = 127/1000 = 0,127.

Безпечною можна вважати напругу 26 В.

Місцевими вважаються конкретні умови, від яких залежить ступінь безпеки ураження електричним струмом. За ступенем безпеки всі приміщення розподіляються на три категорії: особливо небезпечні — надто вологі приміщення, а також такі, які мають підлогу, що проводить струм, або велику кількість машин; небезпечні — з підвищеною вологістю; безпечні — приміщення з нормальною вологістю і сухою підлогою, яка не проводить струм.

Усі ураження електричним струмом розподіляються на електричні травми та електричні удари. Більш небезпечними є електричні удари, бо вони порушують фізичні процеси в організмі людини.

Для запобігання ураженню електричним струмом на підприємствах громадського харчування використовують індивідуальні та загальні засоби захисту.

До індивідуальних засобів захисту належать діелектричні рукавички, гумові калоші, ізолювальні підставки, гумові килимки, до загальних — захисне заземлення, захисне занулення, автоматичне вимкнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]