Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

6.5. Коктейлезбивачки та змішувальні установки

Для приготування коктейлів механічним перемішуванням та збиванням компонентів, які входять до їхнього складу (молоко, морозиво, сироп, варення тощо), безпосередньо перед їх споживанням використовують коктейлезбивачки та змішувальні установки. Найбільшого поширення набули коктейлезбивачка КЗ та змішувальна установка «Воронеж».

Робочою камерою коктейлезбивачки КЗ (рис. 6.17) служить легкознімний стакан, виконаний із нержавіючої сталі або алюмінію. Всередині стакана міститься робочий інструмент у вигляді двох пластмасових шайб, закріплених на вертикальному валу. Нижня шайба має форму пелюстків, верхня — форму круга. Привідний вал підтримується двома шарикопідшипниками таким чином, що його вісь відхиляється по вертикалі в невеликих межах. Привідний вал приєднаний до вала однофазного електродвигуна, від якого він одержує обертальний рух частотою 7000 об/год. Електродвигун вміщено у пластмасовий кожух, прикріплений до станини коктейлезбивачки.

Рис. 6,17. Коктейлезбивачка КЗ:

1, 8, 9 — пружини; 2 — робочі органи, 3 — стакан; 4 — вал;

5 — кожух; 6 — електродвигун; 7 — станина;

10 — мікроперемикач

Електродвигун вмикається автоматично під час установлення стакана, який фіксується в робочому положенні двома пружинами 1 і 8. Як

тільки верхній борт стакана опиниться під пружиною 8 і через пружину 9 натисне на кнопку мікроперемикача 10, увімкнеться двигун. У разі знімання стакана ланцюг живлення електродвигуна розривається і він вимикається. Тривалість приготування напою — 1—1,5 хв. При цьому об'єм перемішуваної суміші порівняно з початковим збільшується в 1,5—2 рази. Змішувальна установка «Воронеж» (рис. 6.18) відрізняється від коктейлезбивачки КЗ тим, що має не один, а три електродвигуни, які приводять у дію три збивальні вали. За умовами експлуатації можлива робота всіх трьох двигунів одночасно у повторно-короткочасному режимі: 1—1,5 хв робота, 3—3,5 хв перерва або роздільна робота кожного електродвигуна, частота обертів вала електродвигунів може змінюватись залежно від виду коктейлю. Для цього і служать перемикачі частоти обертів, установлені у верхній частині електродвигунів. «Воронеж» установлюють на робочому столі без допоміжного кріплення і підключають до мережі однофазного змінного струму з напругою 220 В. Продуктивність установки — 175 порцій за годину при величині порції 150—200 мл.

Рис. 6.18. Змішувальна установка «Воронеж». Загальний вигляд:

1 — корпус; 2, 8 — скоби; 3 — головка; 4 — ковпак; 5 — шпиндель; 6,7 — робочі органи; 9 — стакан

6.6. Машини для відсаджування заготівок із тіста

Машина універсальна МТВ для відсаджування заготівок із тіста (рис. 6.19). Призначена для відсаджування заготівок із заварного, бісквітного і білково-горіхового тіста у великих кондитерських цехах. Машина складається із таких основних механізмів: приводу, коробки передач, механізму дозування і регулювання величини дози, механізму переміщення стола, командоапарата.

Привід містить електродвигун, установлений на плиту, відкидний болт, клинопасову передачу.

Коробка передач виконує такі функції: передавання руху механізму переміщення стола, зміну швидкості переміщення стола, передавання руху механізму дозування та регулювання величини дози, гальмування механізмів дозування та переміщення стола, передавання руху командоапарату.

Механізм дозування та регулювання величини дози заготівок містить важільний привід переміщення поршнів, дозатор з поршневою групою і привід обертання золотника і колектора.

Рис. 6.19. Машина МТВ для відсаджування заготівок із тіста:

1 — ланцюгова передача; 2 — поршень; 3 — завантажувальний бункер; 4 — механізм дозування; 5— рухомий стіл; 6 — корпус

Важільний привід переміщення поршнів складається з кулака, штанг, сектора, важеля, штовхачів.

До складу дозатора входять корпус, бункер, змінні колектори з насадками, золотник, поршні зі штоками, гвинти і фіксатор. Привід обертання золотника і колектора складається із кулаків, коромисел, тяг, повідців.

У корпусі дозатора розташовано вісім циліндрів, усередині яких містяться поршні. В корпусі, перпендикулярно до отворів циліндрів, є отвір для золотника. Поперечні пази золотника є каналами для навперемінного з'єднання циліндрів з бункером або з отворами колектора.

Бункер виконано із нержавіючої сталі. В нижній частині він закінчується фланцем. Бункер прикріплено до корпусу дозатора шпильками та гайками.

Колектори є змінними робочими органами. Залежно від виду заготівок колектори можуть установлюватися з 4, 8 і 16 насадками. На виступній із корпуса частині колектора є канавка, в яку входить фіксатор, який запобігає осьовому зміщенню колектора.

Механізм переміщення стола має зірочки, вал, ланцюги, підшипники та натяжний пристрій.

На ланцюгах закріплено три пари упорів з однаковими відстанями між ними. Крім упорів, ланцюг має три товкачі. Після закінчення відсаджування заготівок на кондитерський лист штовхач зупиняє ланцюг натисканням на кінцевий вимикач.

Командоапарат призначений для керування рухом стола в процесі відсаджування заготівок та вимикання електромагнітної муфти дозатора після закінчення роботи. Він складається з панелі, двох корпусів з підшипниками, вала з насадженими на нього 10 кулачками, кінцевих вимикачів і зірочки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]