Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Розділ 3. Універсальні приводи

3.1. Загальні відомості про універсальні приводи

Універсальні приводи являють собою об'єднані загальною станиною електродвигун і редуктор. Останній змінює швидкість обертання вала електродвигуна до величини, необхідної для роботи виконавчих механізмів різного призначення.

Економічна ефективність універсального приводу значно вища, ніж індивідуального, бо він може виконувати функції багатьох індивідуальних машин. Використання на невеликих підприємствах універсальних приводів збільшує їх коефіцієнт корисної дії та значно знижує капітальні витрати. З використанням універсальних приводів економиться виробнича площа, знижуються витрати на технічне обслуговування та ремонт.

Універсальні приводи складаються із власне приводу і кількох виконавчих механізмів.

Виконавчі механізми називаються змінними. Змінні механізми бувають однофункціональними та багатофункціональними (виконують декілька видів технологічної обробки). Для швидкого приєднання змінного механізму універсальний привід має спеціальне пристосування.

Розрізняють універсальні приводи загального та спеціалізованого призначення. До універсальних спеціалізованого призначення належать такі приводи: для гарячого цеху — ПГ-0,6, для холодного — ПХ-0,6, для м'ясного — ПМ-1,1, для овочевого цеху — МУ-1000.

До універсальних загального призначення належать такі приводи: П-ІІ, ПУ-0,6, малогабаритні УММ-ЗС з двигуном змінного струму, УММ-ПС з двигуном постійного струму, універсальна кухонна машина УКМ (Росія, 2000 р.)

Універсальні приводи та змінні механізми до них мають літерне та цифрове позначення. Перша літера означає привід, друга — назву цеху: Г — гарячий, X — холодний, М — м'ясний, У — універсальний. Цифри після літер указують на потужність двигуна в кіловатах.

Кожний змінний механізм має свій порядковий номер: 1 — привід, 2 — м'ясорубка, 3 — соковижималка, 4 — збивальний механізм, 5 механізм для очищення картоплі, 6 — пристрій для приготування морозива, 7 — протиральний механізм, 8 — фаршмішалка, 9 — кутер, 10 — механізм для нарізування овочів, 12 — розмелювальний механізм, 15 — пристрій для нарізування кісток, 17 — механізм для обчищення риби, 18 — механізм для нарізування варених овочів, 19 — розпушувач м'яса, 21 — механізм для формування котлет, 22 — механізм для фігурного нарізування овочів, 24 — просіювач.

В універсальних машинах ПУ-0,6, ПХ-0,6, ПГ-0,6, ПМ-1,1 змінні механізми позначено літерами МЗ, за якими йде номер змінного механізму і через дефіс — число, яке вказує на його продуктивність, наприклад, м'ясорубка МЗ-2-150.

Маркування УММ-2 означає: УММ — універсальна малогабаритна машина, 2 — порядковий номер механізму; МОП-ІІ-І: механізм для нарізування овочів з приводом П-ІІ, модифікація 1.

У літерному позначенні змінних механізмів перша літера — назва операції або назва продукту, який переробляє механізм, З — збивання, М — м'ясо, П — просіювання, Р — розпушування, Д — дроблення. Наприклад, ММП-ІІ-І — м'ясорубка, МРП-ІІ-І — механізм розпушування м'яса, МОП-ІІ-І — механізм для нарізування та протирання овочів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]