Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

5.4. Механізми для обчищання риби

Механізм РО-1М1 для обчищання риби (рис. 5.10). Складається із корпусу, кришки, робочого інструменту, гнучкого вала, електродвигуна. На корпусі встановлено електродвигун та пристрій для кріплення механізму до виробничого стола. Гнучкий вал через накидну гайку з'єднаний з валом двигуна.

Рис. 5.10. Механізм РО-1М1 для обчищання риби:

1 — шарошка; 2 — шкребок; 3 — рукоятка; 4 — гнучкий вал;

5 — кришка; 6 — електроізоляційна муфта; 7 — електродвигун;

8 — корпус; 9 — штепсельне рознімання

Робочий інструмент (шкребок), закріплений на валу, являє собою циліндр, на поверхні лінії розміщена гвинтова нарізка. Кінець шкребка має шорстку поверхню (шарошку) для обчищання риби у важкодоступних місцях (між плавниками, біля зябрових кришок). Для захисту рук працівника та попередження розкидування луски шкребок закрито запобіжним кожухом. На валу з ущільненим кільцем установлено рукоятку, яка має круглу форму та виконана із пластмаси.

Гнучкий вал складається із гумового шланга, всередині якого проходить сталевий трос. У місцях приєднання до двигуна та рукоятки гнучкий вал захищено від перегинів пружинами.

Двигун кріпиться до стола за допомогою кронштейна і може обертатися у різні боки. Він вмикається малогабаритним вимикачем.

Принцип дії. Покладену на дошку рибу притримують за хвіст і проводять шкребком переривчастими рухами від хвоста до голови, зчищаючи луску спочатку з одного боку, потім — з іншого. Переривчасті рухи поліпшують якість обчищення, підвищують продуктивність, сприяють видаленню луски з-під захисного кожуха.

Механізм МЗ-17-40. За конструкцією і принципом дії він аналогічний механізму РО-1М1, але не має власного двигуна і приводиться в дію універсальним приводом ПМ-1,1.

Правила експлуатації механізмів для обчищання риби. Перед початком роботи необхідно надійно закріпити механізм на робочому столі. Після цього ввімкнути двигун на холостий хід і впевнитись у правильності обертання шкребка (він повинен обертатися проти годинникової стрілки, якщо дивитись на торець). Під час роботи необхідно стежити за положенням гнучкого вала: він повинен бути випрямленим та натягнутим, а значне його провисання може призвести до травми. Заборонено користуватись шкребком без захисного кожуха.

Під час санітарного оброблення механізм необхідно протерти тканиною, змоченою мийним засобом, а потім за ввімкненого двигуна опустити шкребок по рукоятку в гарячу воду, промити його декілька раз, потім вимкнути двигун.

Нагрівання штепсельної вилки свідчить про поганий контакт між штирями та контактами розетки. Для усунення цього необхідно замінити вилку з розеткою. Якщо за ввімкненого двигуна шкребок не обертається, то причину потрібно шукати в порушенні цілісності гнучкого вала.

5.5. Універсальні приводи м'ясного цеху

У м'ясному цеху використовують приводи ПМ-1,1 і П-ІІ (третій комплект) та універсальну кухонну машину УКМ.

Приводи призначені для механізації процесів перероблення м'ясних і рибних продуктів. Привід ПМ-1,1 (див. рис. 3.4) має два виконання — з одно- та двошвидкісним двигунами. Привід складається із корпусу з горловиною для приєднання змінних механізмів, електродвигуна, зубчасто-циліндричної передачі з двома парами циліндричних шестерень.

Привід першого виконання складається із власне одношвидкісного двигуна і комплекту змінних механізмів: м'ясорубки МЗ-2-150, фаршмішалки МЗ-8-150, механізму МЗ-12-15 для подрібнювання сухарів, розпушувача м'яса МЗ-19-1400.

Привід другого виконання складається із власне двошвидкісного двигуна і тих самих змінних механізмів, що й у приводі першого виконання з добавленням у комплект механізму МЗ-15-30 для розпилювання кісток та механізму МЗ-17-40 для обчищування риби.

Привід П-ІІ (третій комплект) (див. рис. 3.1) складається із редуктора, електродвигуна, кожуха, пульта керування, рами. Для приєднання змінних механізмів привід має горловину та рукоятку з кулачком для фіксування хвостовиків змінних механізмів. Привід може працювати за напруги 380 або 220 В. Він має дві швидкості.

Для заливання масла в редукторі є пробка-сапун, а для зливання відпрацьованого масла на дні корпусу редуктора — зливна пробка з прокладкою. На рамі приводу з зовнішнього боку встановлено заземлювальний затискач.

Захист двигуна від перевантажень здійснюється тепловим реле магнітного пускача, а від струмів короткого замикання — плавкими запобіжниками.

Для ввімкнення приводу в роботу необхідно натиснути на кнопку «Пуск» і встановити рукоятку перемикання швидкостей у положення «1» або «2». Двигун вимикається встановленням рукоятки в положення «0».

У комплект змінних механізмів приводу П-ІІ входять: м'ясорубка ММП-П-І, механізм МЗП-ІІ-І для подрібнювання сухарів, розпушувач м'яса МРП-П-І. М'ясорубку та розпушувач м'яса розглянуто відповідно в параграфах 5.1 і 5.3.

Механізм МЗП-ІІ-І для подрібнювання сухарів. Призначений для подрібнювання сухарів, солі, перцю та інших продуктів і спецій. Механізм (рис. 5.11) складається із циліндричного корпусу, в верхній частині якого розміщено завантажувальний бункер із захисною решіткою, а в нижній — розвантажувальне вікно. Робочими органами механізму є шнек, тертковий диск, барабан. Шнек призначений для попереднього подрібнювання продукту та безперервного подавання його до терткового диска і барабана. Барабан має рифлену поверхню. Від відстані між тертковим диском та барабаном залежить ступінь помелу продукту. Вздовж горизонтального вала барабан переміщується за допомогою регулювальної гайки, на якій написано: «Крупно» «Дрібно». Мінімальний зазор між диском і барабаном — 0,2 мм.

Рис. 5.11. Механізм МЗП-ІІ-І для подрібнювання сухарів:

1 — шнек; 2 — корпус; 3 — барабан; 4 — розвантажувальне вікно; 5 — диск; 6 — вал; 7 — штовхач; 8 — захисна решітка;

9 — завантажувальний бункер; 10 — регулювальна гайка

Принцип дїі. Шнек захоплює продукт і спрямовує його до терткового диска та барабана.

Великі шматки продукту подрібнюються шнеком, а потім проходять між нерухомим барабаном і обертовим тертковим диском, де й подрібнюються остаточно.

Правила експлуатації. Після перевірки санітарного стану механізму та технічного стану приводу механізм для подрібнювання закріплюють у горловині приводу та встановлюють необхідний ступінь помелу (для дрібного помелу гайку повертають ліворуч, крупного — праворуч) і швидкість. Потім вмикають двигун і безперервно подають продукт у завантажувальний бункер (великі шматки сухарів попередньо розламують на менші). Для проштовхування продукту використовують дерев'яний штовхач.

Під час роботи завантажувальний бункер повинен бути закритий кришкою. Для запобігання забиванню зубців терткового диска та барабана подрібнювати вологий продукт не рекомендується.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 5

  1. Які машини використовуються для оброблення м'яса та риби?

  2. Призначення м'ясорубок.

  3. Які переваги має м'ясорубка ЕМШ-35/135?

  1. Чи можна використовувати м'ясорубку «Braun G 1300К» для виготовлення домашньої ковбаси?

  1. Що означає число 82 у м'ясорубці МЗМ-82М?

  2. Чи різняться продуктивністю м'ясорубки МЗМ-82М і МЗМ-105?

  3. Принцип подрібнювання м'яса м'ясорубкою.

  4. Які машини використовуються для перемішування фаршу?

  5. Яка тривалість перемішування фаршу на машині МЗ-8-150?

  1. Призначення та принцип дії машин для розпушування м'яса.

  2. Які машини та механізми для очищення риби Ви знаєте?

  3. Що являє собою робочий орган машини РО-1М1 для обчищання риби?

  4. У яких виконаннях випускається привід ПМ-1,1 м'ясного цеху?

  5. Назвіть комплект змінних механізмів до приводу першого виконання.

  6. Призначення та принцип дії механізму МЗП-ІІ-І.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]