Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

6.7. Машини для формування вареників і пельменів

Машина ВМП для формування вареників і пельменів (рис.6.20). Призначена для формування вареників та пельменів. Машина складається із привідної станції транспортера, транспортера з барабаном, призначеним для штампування, завантажувальної секції.

Рис. 6.20. Машина ВМП для формування вареників і пельменів:

а — загальний вигляд; б — формувальна насадка; 1 — штампувальний барабан;

2 — формувальна головка; 3 — завантажувальна секція; 4 транспортер

Привідна станція транспортера складається із двигуна, клинопасового варіатора швидкостей, черв'ячного редуктора, ланцюгової передачі і привідного барабана. На натяжному барабані встановлено гвинтові натяжні пристрої.

Під підтримувальним барабаном змонтовано штампувальний барабан із важільним механізмом для опускання його на настил транспортера.

У завантажувальній секції машини є два бункери зі шнеками — для тіста та для фаршу. Привід завантажувального пристрою складається із двигуна, черв'ячного редуктора, ланцюгової передачі. На панелі завантажувальної секції змонтовано тістопровід, роторний насос з фаршепроводом, формувальна насадка.

Принцип дії. Після завантаження бункерів тістом і фаршем тісто подається тістопроводом і в процесі проходження кільця формування оболонки вдавлюється в трубку оболонки. Одночасно фарш подається в трубку оболонки фаршевим насосом і трубка заповнюється. На тістову трубку з фаршем опускається штампувальний барабан, а під трубку безперервно підкладаються листи. Готові відштамповані вироби укладаються на рухомі стелажі і потім подаються в морозильну камеру або в гарячий цех.

Правила експлуатації. Перед початком роботи перевірити санітарно-технічний стан машини. Потім завантажити бункери тістом і фаршем і увімкнути машину.

Автомати СУБ-2Н, СУБ-ЗМ, СУБ-6 для приготування пельменів (рис. 6.21). Призначені для дозування та формування пельменів із тіста й фаршу. За конструкцією різняться тільки кількістю барабанів для формування. Основними вузлами автоматів є стрічковий транспортер, завантажувальний транспортер з гвинтовим вивантажувачем тіста, завантажувальний бункер з лопатевою мішалкою та ексцентриково-лопатевим подаванням фаршу, фаршевий і тістовий колектори з формувальним пристроєм, барабани для штампування з піднімальним пристроєм, бункер для борошна з мішалкою, привід і станина. Всі вузли та механізми автомата змонтовані на станині.

Рис. 6.21. Автомат СУБ-ЗМ для формування пельменів:

1 — шнек подавання фаршу до ротаційного насоса; 2 — формувальний пристрій; 3 — бункер для тіста й фаршу; 4 — шнек для подавання тіста у формувальний пристрій; 5 — станина;

6 — натяжний барабан; 7 — проміжний барабан;

8 — штампувальний барабан; 9 — бункер для борошна; 10 — фаршевий ротаційний насос; 11 — привідний барабан

Пельменні автомати комплектуються транспортерами зі стрічками із нержавіючої сталі або прогумованими. Якщо стрічка транспортера виготовлена із нержавіючої сталі, то пельмені штампуються та заморожуються безпосередньо на стрічці. Якщо стрічка прогумована, пельмені штампуються на лотках.

Принцип дії. Тісто та фарш із бункерів нагнітаються у відповідні колектори, а із них — у формувальний пристрій. Останній має посудину з двома овальними отворами: внутрішній — для виходу фаршу, зовнішній — для тіста. Із формувального пристрою суцільним струменем у вигляді заповненої трубки виходить тісто з фаршем і надходить на лотки або стрічку із нержавіючої сталі та посипається боропіном. Далі трубка надходить під штампувальні диски. На циліндричній поверхні барабана розміщено комірки з розподільними та склеювальними кромками. У процесі переміщення трубок на транспортері штампувальні барабани прокочуються по них, розміщуючи фарш і тісто по комірках з одночасним формуванням і склеюванням пельменів.

Пельменний настільний автомат П6-НПА (рис. 6.22). Це машина безперервної дії, в якій за ручного завантажування тіста та фаршу в бункер здійснюється автоматичне та безвідходне штампування пельменів

Рис. 6.22. Пельменний настільний автомат П6-НПА:

1 — бункери для тіста й форм; 2 — штампувальний барабан; 3 — конвеєрна стрічка; 4 — формувальна головка; 5 — корпус

Автомат складається із станини з приводом, станини конвеєра, штампувального пристрою, пристрою для посипання борошном, формувальної головки і роликів для підтримування. Станина являє собою зварний вузол, який складається з двох вертикальних стінок і вварених між ними обичайок, спарених бункерів для тіста й фаршу. Зверху бункери закриваються кришкою, зблокованою з пусковою апаратурою за допомогою мікроперемикача. До задньої стінки станини кріпиться корпус підшипників з валиками для обертання тістового та фаршевого шнеків, до передньої стінки приварено приймач тіста й фаршу.

Привід складається із двигуна, розташованого під бункерами, чотирьох пар шестерень і вала, який передає рух на привідний ролик стрічки конвеєра. Привід захищено кожухом.

Станина конвеєра складається із зварної рами, привідного та натяжного роликів і стрічки для транспортування лотків. Регулювання та натяг стрічки здійснюються за допомогою двох гвинтів. Станина конвеєра кріпиться до станини з приводом за допомогою чотирьох болтів.

Штампувальний пристрій складається з двох стояків, закріплених на станині конвеєра, підпружинного штампувального барабана та опорного ролика.

Натискування барабана на лотки, необхідне для штампування пельменів, здійснюється двома пружинами і двома регулювальними гвинтами. Спеціальна гайка фіксує валик штампувального барабана.

Формувальна головка складається із зварених між собою камер для тіста і фаршу й фаршевої трубки овальної форми. Формувальна головка кріпиться двома гвинтами до приймальника.

Для зручності обслуговування автомата під час роботи на станині конвеєра з обох боків установлено підтримувальні ролики.

Принцип дії. Шнеки, що розміщені на дні бункерів, подають тісто у вигляді овальної трубки на лотки. Одночасно із фаршевої камери подається фарш, утворюючи начинку тістової трубки. У процесі руху конвеєрної стрічки штампувальний барабан обертається і, прокочуючись по начиненій фаршем тістовій трубці, штампує пельмені.

Заповнення бункерів тістом і фаршем, а також укладання на стрічку порожніх лотків і зняття заповнених пельменями виконується вручну.

Продуктивність апарата — 50 кг/год за ваги 1 пельменя — 12 г і товщини 2 мм. Загальна місткість бункерів — 6 кг.

Правила експлуатації. Перед початком роботи перевірити санітарно-технічний стан машини. Потім завантажити бункери тістом і фаршем, закрити їх кришками, завантажити борошном пристрій для посипання, установити на стрічку порожні лотки і ввімкнути машину.

Заборонено працювати на машині зі знятою кришкою.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 6

  1. Які машини використовують для механізації трудомістких процесів приготування різних видів тіста?

  1. Машини для просіювання борошна, їх призначення та принцип дії.

  1. На чому ґрунтується принцип дії машин ПЕ-350 та МПБВ-300 для просіювання борошна?

  2. Чим різняться принцип дії машин ПЕ-350 і МПБВ-300 та МПБ-800М і МЗ-24-300 для просіювання?

  3. Які машини для замішування тіста Ви знаєте?

  4. Чи можна замішувати тверде тісто на машині МТМ-15?

  5. Які сучасні тістомісильні машини Ви знаєте?

  6. Чи можна розкочувати тісто масою 15 кг на машині МНРТ 130/600 для розкочування тіста?

  7. Які пристрої запобігають налипанню тіста під час розкочування?

  1. Які види тіста можна замішувати на машинах для збивання та які робочі органи для цього використовують?

  2. Особливості будови та принцип дії машин для приготування коктейлів.

  3. Які переваги використання машин для формування вареників і пельменів порівняно з ручним виготовленням?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]