Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

3.3. Приводи спеціалізовані

Привід спеціалізований ПМ-1,1 для м'ясо-рибного цеху (рис. 3.4). Цей привід має два виконання: з одно- та двошвидкісним двигуном і складається:

— перше — із одношвидкісного двигуна та комплекту змінних механізмів (м'ясорубка МЗ-2-150, фаршмішалка МЗ-8-150, механізм для подрібнювання сухарів МЗ-12-15, розпушувач м'яса МЗ-19-1400);

— друге — із двошвидкісного приводу та змінних механізмів, таких як у приводу першого виконання, і додатково механізму МЗ-17-40 для очищення риби та механізму МЗ-15-30 для різання кісток.

Рис. 3.4. Універсальний привід ПМ-1,1 для м'ясного цеху з комплектом змінних механізмів:

1 — загальний вигляд; 2 — м'ясорубка; 3 — механізм для розмелювання сухарів; 4 — розпушувальний механізм; 5 — механізм для перемішування фаршу

3.4. Експлуатація приводів

Монтаж приводів здійснюють спеціалісти. Для дистанційного ввімкнення та захисту двигуна від перевантажень установлюється магнітний пускач з тепловим реле. Захист від струмів короткого замикання здійснюється плавкими запобіжниками, розміщеними на груповому щитку, або автоматичними запобіжниками. Для запобігання ураженню обслуговуючого персоналу електричним струмом у процесі експлуатації корпус приводу заземлюють через клемну коробку електродвигуна. В цехах приводи установлюють у добре освітлених і зручних місцях. Вмикати їх у роботу можна тільки після закріплення змінного механізму в горловині.

Завантажують змінний механізм на ходу, в іншому разі може статися перевантаження двигуна і його нагрівання. Якщо під час увімкнення приводу в мережу двигун не працює, а дуже гуде, привід необхідно миттєво вимкнути. Справний привід працює з невеликим шумом, а кожух, що закриває двигун, нагрівається дуже мало навіть за тривалої роботи. Поява сильного шуму чи стуку свідчать про несправність електродвигуна або редуктора. У разі несправностей змінних механізмів необхідно натиснути на кнопку «Стоп», дочекатися повної зупинки робочих органів і тільки потім усувати несправності.

Справна робота приводу залежить від своєчасної заміни мастила. Обновлювати його потрібно через 6 місяців після установлення приводу, а потім — один раз на рік.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 3

  1. Економічна ефективність використання універсальних приводів.

  2. Які універсальні приводи сучасного виробництва Ви знаєте?

  3. Які змінні механізми входять у комплект приводу м'ясного цеху ПМ-1,1?

  4. Правила експлуатації універсальних приводів.

Розділ 4. Машини для оброблення овочів

Па підприємствах громадського харчування використовується велика кількість овочів (картопля, морква, буряк, капуста та ін.), первинне обробляння яких проводиться за такою технологічною схемою: сортування, миття, обчищання, дообчищання, сульфітація (для картоплі), нарізування. Всі ці процеси, за винятком дообчищання, виконують машини та механізми. Кількість машин і механізмів залежить від потужності підприємства та його платоспроможності. Як правило, на невеликих підприємствах установлюють картоплечистки та машини для подрібнювання овочів (овочерізки). На великих переробних підприємствах, крім цих машин, використовують машини для сортування овочів та їх миття.

У сучасних гіпермаркетах реалізується велика кількість овочів і фруктів після їх первинного оброблення (сортування та калібрування, миття). Калібрування та миття овочів і фруктів на великих підприємствах здійснюється спеціальними машинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]