Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2222222222Lektsiyi_ustatkuvannya_1.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

2.2. Вимоги до машин і механізмів, які використовують на

підприємствах громадського харчування

Принцип дії та режим роботи машин і механізмів повинні відповідати сучасному рівню розвитку технології обробки продуктів і забезпечувати високі техніко-економічні показники (достатньо низькі затрати електроенергії, питома металомісткість, висока продуктивність, безпечність для обслуговуючого персоналу тощо). Конструкція машини повинна бути технологічною, тобто затрати праці та матеріалів на їх виготовлення повинні бути мінімальними.

Для полегшення складання, розбирання, ремонту (заміни деталей) машина повинна складатися із окремих легко знімних вузлів і деталей, які задовольняють сучасні вимоги стандартизації та уніфікації. Машини та механізми повинні відповідати сучасним вимогам виробничої естетики та безпеки праці, сприяти підвищенню продуктивності праці. Рухомі частини машин повинні бути закритими і мати блокування для запобігання можливості дотику в процесі роботи. Машини повинні мати зручне розташування кнопок і важелів керування, завантажувальних і розвантажувальних пристроїв, просту та надійну систему контролю і регулювання режиму роботи.

Машини повинні задовольняти сучасні вимоги надійності та ефективності. Критерієм ефективності є відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації машини до сумарних втрат на її створення.

2.3. Вимоги до матеріалів, з яких виготовляються

машини та механізми

До матеріалів, з яких виготовляються робочі органи та інші частини машин, що стикаються з продуктами, висувають особливі вимоги. Крім достатньої міцності, жорсткості, надійності, довговічності, технологічності, ці матеріали повинні задовольняти такі вимоги: не вступати у взаємодію з хімічними речовинами продукту, не піддаватися корозії, не чинити шкідливої дії на організм людини, мають бути інертними до кислоти, жиру, вологи, запахів. Крім цього, вони повинні легко очищуватись від залишків їжі і бути стійкими до дії мийних засобів.

Сітки протиральних машин і дискові ножі виготовляються із нержавіючих сталей, ножі та терткові диски овочерізок, обичайки протиральних машин — із вуглецевих інструментальних сталей, ножі та решітки м'ясорубок — із інструментальних або хромистих сталей та високохромистого чавуну. Шнеки м'ясорубок і робочі камери виготовляються із чавуну з подальшим покриттям оловом.

Деталі корпусів (станина, стояки, приводи, коробки швидкостей тощо) виготовлюються із чавуну, сталей Ст.3, Ст.5, а в разі потреби зниження маси (в переносних машинах і змінних механізмах) — із сплавів алюмінію. Із неметалевих матеріалів використовують різні види пластмаси. Пластмаси легші за металеві, безшумні в роботі і мають достатню міцність, зносостійкість, антикорозійність.

2.4. Технічна документація машин

Устаткування, яке використовують підприємства громадського харчування, повинне мати технічну документацію. Технічна документація (експлуатаційна та ремонтна) повинна зберігатись у осіб, які несуть відповідальність за її зберігання та експлуатацію.

Експлуатаційна документація складається із формуляра та посібника з експлуатації. У формулярі наводяться загальні відомості про машину, головні технічні дані та характеристики, комплектність поставки, свідоцтво про приймання, консервацію та упаковку, гарантійні зобов'язання, можливі несправності, особливі відомості.

Посібник з експлуатації містить:

  1. Технічний опис машини — призначення, головні технічні дані та характеристики, будова, принцип дії, вид тари та упаковки тощо.

  2. Інструкцію з експлуатації — заходи безпеки, підготовку до роботи, порядок її проведення, характерні несправності та способи їх усунення.

  3. Інструкцію з технічного обслуговування — заходи безпеки, види та періодичність технічного обслуговування, порядок його проведення.

  4. Інструкцію з монтажу, пуску, регулювання та обкатування — підготування машини до монтажу, монтаж, заходи безпеки під час монтажу, налагодження та монтажні випробовування, пуск, регулювання, здача в експлуатацію змонтованої машини.

  5. Пам'ятку для правильного поводження з машиною та інструкцію з техніки безпеки.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 2

  1. Що називається машиною?

  2. Як класифікують машини за ступенем механізації та автоматизації?

  3. Як класифікують машини за видами та властивостями продуктів?

  4. Головні вимоги до машин і механізмів, які використовують на підприємствах громадського харчування.

  5. Розкажіть про вимоги до матеріалів, з яких виготовляють машини та механізми.

  6. Призначення технічної документації машин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]