Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

Умови формування ринку

Для того щоб у нашій країні була побудована ринкова економіка, функціонував реальний ринок, який виконував би при­таманні йому функції, мають бути відтворені передумови, випро­бувані світовою практикою. До них належать:

по-перше, наявність суб'єктів ринкових відносин, які, будучи економічно та юридичне незалежними, можуть вступати у рівно­правні партнерські відносини з приводу купівлі — продажу. Досяг­ти цього можна трансформацією існуючих відносин власності у різноманітні форми — індивідуальну, приватну, акціонерну, дер­жавну, кооперативну, змішану;

по-друге, еквівалентний обмін товарів; Ринок за своєю приро­дою економічної допомоги, пільг тощо не визнає;

по-третє, конкуренція, яка надає усім суб'єктам господарюван­ня можливість вільної підприємницької діяльності: свободи вибо­ру покупців, постачальників, будь-яких контрагентів, примушує підприємців застосовувати найпередовішу техніку і технологію, сприяючи цим зменшенню витрат виробництва, підвищенню ефек­тивності економіки;

по-четверте, вільне ціноутворення, що як елемент конкуренції та головний механізм контрольно-регулюючої функції ринку сприяє поєднанню інтересів суб'єктів економічного життя, стиму­люючи їх раціонально використовувати елементи виробництва;

по-п'яте, реальна інформація про ринок у його суб'єктів.

Якщо подібних умов не створено, то те, що називають ринком, є псевдоринком, де гроші не виконують своїх функцій.

Законами, декретами, указами будь-якої владної структури ввести ринок нікому і ніколи не вдавалося. Він є об'єктивною ка­тегорією. Проте суспільство, в тому числі держава, можуть ство­рити сприятливі умови для його відтворення. Єдність економічних і юридичних передумов є середовищем, в якому відтворюються ринкові відносини.

119

2. Структура ринку Критерії розмежування

Пізнання ринку як економічної категорії неможливо без глибокого аналізу його структури, тобто елементів, з яких він складається, і які взаємоді­ють між собою. Для цього слід обрати критерій, за яким можна розмежувати елементи ринку. Таких критеріїв може бути кілька, оскільки ринок є складним і багатоманітним утворенням еконо­мічного життя.

Найбільш поширеним є розгляд структури ринку з точки зору економічного призначення об'єктів ринкових відносин: ринок пред­метів споживання та послуг; засобів виробництва; науково-технічних розробок та інформації; фінансовий, валютний, праці (робо­чої сили).

Кожний з названих ринків дуже різноманітний і в свою чергу поділяється на ринки взуття, косметики, швейних виробів, молоч­них, хлібних, м'ясних, рибних товарів, що існують всередині ринку предметів споживання. Ринки машин, верстатів, нафтопродуктів, металу, вугілля органічно входять до складу ринку засобів вироб­ництва. Ринки акцій, кредитних ресурсів є складовими фінансового ринку.

Існує і такий критерій розмежування ринку, як ступінь зрілос­ті ринкових відносин: розвинений ринок, ринок, що формується, ринки з різним ступенем обмеження конкуренції (монопольний і олігопольний).

Монопольним називають ринок, на якому домінує один поста­чальник або продавець. Головною ознакою олігополії є ситуація, коли на ринку товарів чи послуг панує мала кількість господарсь­ких суб'єктів.

Ринок можна характеризувати відповідно до чинного законо­давства як легальний (офіційний) і нелегальний (тіньовий).

Структура ринку може бути охарактеризована за адміністра­тивно-територіальною ознакою: місцевий ринок, окремих територій, регіонів, країни (внутрішній), ринок коаліцій різних країн, світовий (зовнішній) ринок.

Регіональні ринки поєднані між собою і взаємодіють як пев­ний органічний механізм. Саме цьому порушення у будь-якій ланці відразу передаються решті ланок через ціни, попит, пропозицію, конкуренцію. Це означає, що ринок єдиний, а кожний його еле­мент — невід'ємна складова.

Розвиток ринкових відносин долав територіальні перепони, лік­відує економічний сепаратизм, веде врешті-решт до інтеграції на­ціонального ринку у світовий.

120