Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

Механізм роздержавлення і приватизації

Здійснення роздержавлення і приватизації в Україні потребує розробки спеціальних правил передачі прав власника від держави самостійним господарським суб'єктам — фізичним і юридичним особам. Такі правила охоплюють юридичну та еконо­мічну сторони і є механізмом роздержавлення і приватизації власності, який містить об'єкти і темпи роздержавлення і прива­тизації, суб'єкти приватизації, форми роздержавлення і привати­зації, створення органів роздержавлення і приватизації з чітким визначенням їхніх функцій на всіх структурних рівнях.

Єдиних правил роздержавлення і приватизації не існує. Кож­на країна, враховуючи економічну, політичну, демографічну, істо­ричну та інші особливості, розробляє свої специфічні законодавчі акти, пов'язані з державною економікою.

Програма роздержавлення і приватизації в Україні має бути оригінальною, а не якоюсь стандартною, що уже застосовувалась у певній країні. Це зумовлено тим, що наша країна не може вико­ристати способи і методи роздержавлення та приватизації, засто­совані в західних країнах. Останні йшли до цього багато десяти­літь, не порушуючи дії об'єктивних законів розвитку суспільства. Нетрадиційний шлях заснований на таких причинах:

тотальне одержавлення (частка державного сектора переви­щувала 90 відсотків);

надзвичайно спотворена структура народного господарства (принцип “виробництво в ім'я виробництва” призвів до того, що засоби виробництва в 1990 p. становили 69,5 відсотка продукції, що виробляється);

величезна кількість підприємств, основні фонди яких мають високий процент зношення;

велика частка підприємств у народному господарстві оборон­ної промисловості;

переважна більшість населення не має засобів для участі у приватизації.

Програма роздержавлення і приватизації враховує, що визна­чальною причиною кризи народного господарства України визна­на глибока деформація структури економічного зростання, зумов­лена постійним збільшенням матеріалоємності суспільного продук­ту та відповідним зменшенням частки національного доходу в

169

ньому. Деструктивні процеси поглиблювались економічно необ­грунтованим вилученням значної частини додаткового продукту за межі України. Як наслідок економіка України страждала від по­стійного дефіциту інвестиційних ресурсів, що не давало змоги не тільки ефективно здійснювати структурну перебудову, а й нор­мально регулювати процеси простого відтворення. В результаті у виробничій сфері спрацювання діючих фондів перевищує введен­ня нових. Надзвичайно низька частка легкої промисловості та га­лузей машинобудування, що обслуговують соціальний комплекс. Наслідком цього стало падіння виробництва національного дохо­ду на душу населення.

Роздержавлення може здійснюватися лише при створенні пев­ного правового і організаційно-економічного середовища для всіх господарюючих суб'єктів. Інакше кажучи, мова йде про вироблен­ня нормативних документів, юридичних норм, законодавчих актів про роздержавлення та приватизацію державної власності, що створюють єдині умови та порядок для всіх суб'єктів господарю­вання. Природно, що такі норми обов'язково повинні змінюватися, а отже, змінюватимуться і “правила поведінки”.

Верховна Рада України прийняла пакет законів “Про влас­ність”, “Про підприємництво”, “Концепцію роздержавлення і при­ватизації підприємств, землі і житлового фонду”, “Про привати­зацію майна державних підприємств” та інші, які сприяють ство­ренню законодавчого та економічного середовища для роздержав­лення і приватизації державної власності.

З метою регулювання процесів роздержавлення і приватизації в Україні створені спеціальні державні органи (Фонд державного майна та його підрозділи), які мають виконувати ряд функцій, у то­му числі визначати форми і методи приватизації підприємств;

сприяти створенню довірчих товариств та видачі ліцензій на опе­рації з приватизаційними паперами; встановлювати частку акцій державних (комунальних) підприємств, яка продається членам їх­ніх трудових колективів за номінальною вартістю; організовувати та контролювати продаж акцій державних підприємств на фондо­вій біржі.

Поряд з цим необхідно забезпечити:

контроль за усіма господарюючими суб'єктами, в тому числі тими, що дістали самостійність;

гласність у проведенні роздержавлення і приватизації, а також економічну доступність суб'єктів до об'єктів роздержавлення і приватизації;

можливість реприватизації (передачі прав власності новому власнику, якщо перший власник протягом певного періоду не зміг реально (економічно) приватизувати майно);

170

розвиток інституту майнового кредитування процесів роздер­жавлення і приватизації власності.

Одночасно органи державного управління процесами роздер­жавлення і приватизації не повинні допустити перетворення мі­ністерств у державні концерни або асоціації, оскільки це посилить їхню монопольну роль в економіці. Вони мають блокувати переве­дення коштів державного сектора економіки у власність громад­ських організацій, політичних партій тощо.

Результатом здійснення державної політики приватизації згід­но з схваленою Верховною Радою України “Концепцією роздер­жавлення і приватизації підприємств, землі і житлового фонду має бути істотна зміна структури власності” в Україні.

Це сприятиме створенню ринку з усією його інфраструктурою і разом з тим призведе до радикальних змін у соціальній сфері. У зв'язку з цим особливого значення набуває створення механіз­му досягнення соціальної злагоди. Важливо забезпечити систему соціального захисту населення, всіляко протидіяти дестабілізую­чим факторам ринку, зокрема таким, як безробіття, соціальне не­безпечна майнова диференціація населення і зростаюча вартість життя.

Терміни і поняття

Монополія державної власності

Централізм в управлінні економікою

Формально суспільна власність

Відчуження працівників від засобів виробництва

Одержавлення відносин власності

Роздержавлення власності

Денаціоналізація

Приватизація власності

Межі (міра) роздержавлення

Об'єкти роздержавлення і приватиза­ції

Суб'єкти приватизації

Акціонування

Моделі акціонування

Оренда Кооперування

Аукціон

Мала приватизація

Велика приватизація

Одноорганізована система господарю­вання

Правила роздержавлення

Контрольні запитання і завдання

1. Поясніть, чому монополія державної власності на засоби виробництва є визначальною причиною, що викликала занепад підприємництва, зробила еконо­міку неефективною.

2. Чим зумовлена невисока ефективність підприємств державного сектора в країнах з неринковою економікою? За яких умов ці підприємства можуть бути ефективними?

3. Чому роздержавлення і приватизація є важливою передумовою переходу до ринкових відносин?

4. У чому полягає мета роздержавлення і приватизації?

5. Які суб'єкти можуть брати участь у роздержавленні державного майна України?

171

6. Що являють собою межі (міра) роздержавлення? Від чого ця міра зале­жить в Україні?

7. Яке майно в Україні не підлягає приватизації?

8. Розкрийте механізм роздержавлення власності. Які головні форми роз­державлення?

9. У чому полягає економічний зміст роздержавлення власності? Які форми власності в умовах України є альтернативними державній?

10. Від чого залежить ефективність акціонування? Які найбільш перспек­тивні форми акціонерних товариств в Україні?

11. Які наслідки має зміна структури власності?