Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 02.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.08 Mб
Скачать

Терміни і поняття

Ринок

Контрагент

Інвестиція

Дотація

Позика

Фінансові ресурси

Інвестиційний ринок

Ринок цінних паперів

Ринок кредитів

Валютний ринок

Легальний (офіційний) ринок

Нелегальний (тіньовий) ринок

Акція Облігація Ощадний сертифікат Вексель Дивіденд

Процент

Курс акції

Процентна ставка

Номінальна вартість

Депозит

Конвертовані облігації

Емітент

Біржа праці

Економічний сепаратизм

Лібералізація цін

Моделі ринку

Контрольні запитання і завдання

1. Дайте критичну оцінку такого твердження: “Ринок—це місце (ринкова площа), де здійснюється купівля або продаж .товарів”.

2. Поясніть, що означає поняття “вільний ринок”. Кому надається при цьому перевага: виробнику чи споживачу?

3. Через які причини характер ринку і ринковий механізм у різних країнах мають значні відмінності? В чому вони полягають?

4. Поясніть, як забезпечуються постійність зв'язків між різними галузями виробництва, попитом і споживанням, встановлення пропорцій в економіці та безперервність процесу відтворення. Яка функція ринку цьому сприяє?

5. У чому полягає сутність стимулюючої функції ринку?

6. За яких економічних умов може бути побудований реальний ринок в Україні? Чи може функціонувати ринок без відповідної юридичної бази?

7. Чи є різниця між ринками взуття, одягу, продуктів харчування, верста­тів, акцій, валюти? За яким критерієм розмежовуються елементи ринку?

8. Поясніть, чому для України характерні дефіцит багатьох товарів, неза­конні форми неринкового розподілу? Що слід здійснити для подолання в країні “товарного голоду”?

9. У чому полягають недоліки розподільчого способу ресурсів у вигляді матеріально-технічного забезпечення? Який розподіл характерний для ринкової економіки?

10. Розкрийте причини зменшення обсягів застосування досягнень науки і техніки, консервації технічної відсталості народного господарства в Україні? Які перетворення необхідні для того, щоб досягнення науки і техніки активно за­проваджувались в економіку?

11. Чим відрізняється акція від облігації? Який цінний папір є вигіднішим і чому? Що являють собою первинний і вторинний ринок цінних паперів і чим вони займаються?

12. Де і як відбувається купівля-продаж різних, національних валют?

13. Які умови необхідні для того, щоб об'єктом купівлі-продажу стала робоча сила?

14. Кого можна називати безробітним? Хто має утримувати безробітних і протягом якого часу?

15. Поясніть, чому в усіх країнах світу існує тіньовий ринок. Яка його структура?

137

16. Які ринкові інститути необхідні Україні, щоб перейти до ринкової еко­номіки?

17. Чим відрізняються різні моделі ринкової економіки?

18. Поясніть сутність переходу до ринкової економіки шляхом “шокової терапії”. Які шляхи переходу до ринку ще існують? Чи існує критерій ефектив­ності різних ринкових моделей? Якими показниками він визначається?

Тема 10. Інфраструктура ринку

Ефективне функціонування сучасного ринку безпосередньо за­лежить від постійно відтворюваного ринкового середовища. Важ­ливим його елементом є ринкова інфраструктура. Це система під­приємств і організацій, які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили. До таких установ належать біржі, банки, дилерські та брокерські контори, служби зайнятості, інформаційно-комерційні, оптові та постачально-збутові організа­ції, пункти прокату та лізінгу. Підприємства ринкової інфраструк­тури займають провідне місце в економіці розвинених країн. Так, частка капіталовкладень в інфраструктуру у них становить 65— 75 відсотків їхнього загального обсягу. Така структура капітало­вкладень досить ефективна, оскільки сприяє зростанню ділової активності населення, створює додаткові робочі місця, скорочує кругооборот капіталу. Побудова підприємств ринкової інфраструк­тури в економіці України значною мірою сприятиме формуванню ринкових відносин.