Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 01.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.55 Mб
Скачать

Контрольні запитання і завдання

1. Що являє собою натуральна форма виробництва? Назвіть її основні риси.

2. Який тип господарювання називають товарним? Що є причиною виник­нення товарного виробництва? Які його визначальні риси?

3. Поясніть, що слід розуміти під економічним відособленням виробників. Чому виробники намагаються відокремитись у веденні свого господарства?

4. Чим відрізняється товар від продукту? Що робить певний продукт праці товаром?

5. У чому полягає двоїстий характер праці, втіленої в товарі?

6. На чому грунтується підхід до визначення вартості (цінності) товару?

7. Розкрийте сутність трудової теорії вартості.

8. Поясніть, хто з економістів і чому зведення вартості до витрат (самої праці чи праці, землі, капіталу) вважає неприйнятним?

9. Що називають еластичністю попиту і як вона вимірюється?

10. Чому на ринку товари обмінюються за суспільне необхідним робочим часом. Що було б, якби товари обмінювалися за індивідуальним робочим часом?

11. Як в умовах розвиненого товарного виробництва діє закон вартості. Які функції він виконує?

Тема 8. Гроші в ринковій економіці

1. Становлення і еволюція грошових відносин

Добре відомо, що появі грошей передувала епоха безпосеред­ньо товарного, або бартерного, обміну. Головною передумовою становлення грошових відносин були поглиблення суспільного поділу праці, багаторівнева спеціалізація виробництва та суспільної діяльності людини. Разом з тим слід ураховувати, що грошовий обмін є не тільки результатом, а й важливим фактором всебічного розвитку і поглиблення суспільного поділу праці та її спеціаліза­ції. Це взаємопов'язані та невіддільні процеси.

Однією з умов бартерного обміну є збігання потреб двох учас­ників цього процесу. Грошовий обмін долає цю обмеженість. Він суттєво полегшує обмін товарів та послуг, робить його багатоаспектним, різноплановим.

Використання грошей долає й іншу обмеженість бартеру — ви­сокий рівень витрат праці та ресурсів, необхідних для його здій­снення. йдеться про так звані трансакційні (лат. transactia — опе­рація, угода) витрати обігу. Гроші скорочують операційні витра-

94

ти, пов'язані з товарним обміном. У цьому відношенні система товарно-грошового обміну є значно ефективнішою, ніж бартерна.

При використанні грошей зменшуються елементи ризику това­ровиробника стосовно можливостей реалізації свого продукту, йо­го обміну на інший товар, якого в цей час і в. цьому місці (на ринку) може просто не бути. У зв'язку з цим важливим призна­ченням грошей є забезпечення зв'язку між агентами обмінних опе­рацій у часовому вимірі. Якщо в умовах бартерного господарства обмін має бути синхронним, то гроші утворюють передумови для його асинхронізації. Виходячи з цього, важливою ознакою грошей є те, що на основі їх застосування здійснюється зв'язок між су­часними і майбутніми обмінними операціями. Дж. М. Кейнс вва­жав, що можливість реалізації зв'язку між сучасним і майбутнім є однією з визначальних ознак феномена грошей як економічної категорії.

Для того щоб бути засобом обігу, гроші мають користуватися загальним визнанням з боку як покупця, так і продавця товарів і послуг. Йдеться про суспільне визнання здатності того чи іншо­го предмета виконувати функцію посередника обміну і в цій якості бути грошовою одиницею. Слід ураховувати і те, що такого роду суспільне визнання можливе лише за умови, коли гроші здатні акумулювати в собі вартість, а точніше—виступати як функція збереження вартості. Трансформація обмінної операції Т1Тг в T1—Г і далі Г—Т2 можлива лише тоді, коли особа, яка продає певний товар (Т1), переконана, що з часом вона зможе на отри­мані гроші придбати інший товар (Т2) аналогічної (не меншої) вартості. Грошовий обмін має не лише зберегти, а ще більшою мірою, ніж в умовах бартерного господарства, утверджувати еквіва­лентність обміну. Характерним у цьому відношенні є те, що в умо­вах знецінення грошової одиниці спостерігається тенденція до від­родження бартерного обміну.

Отже, можна зазначити, що перевагами грошового обміну то­варів і послуг порівняно з бартерним є, по-перше, забезпечення багатоплановості обміну, по-друге, скорочення трансакційних ви­трат, по-третє, зменшення комерційного ризику і, по-четверте, утво­рення умов асинхронізації обмінних операцій у часі.

Виходячи з викладеного, можна сформулювати вихідні ознаки грошей. Вони повинні мати загальне (суспільне) визнання, бути засобом збереження вартості і на цій основі використовуватися як посередник обміну товарів і послуг. Це найзагальніші за суттю вихідні ознаки грошей, без яких гроші як економічний інструмент ринкової економіки взагальні існувати не можуть.

У працях К. Маркса подано класичний за своїм змістом аналіз розвитку форми вартості, який суттєво розширює можливості тео­ретичного осмислення історичного процесу виникнення грошей.

95

У чому полягає значення аналізу розвитку форми вартості? На відміну від наведеного раніше розгляду переваг грошового обігу над бартерним цей аналіз визначає додаткові досить суттє­ві .ознаки грошей їхнє функціональне призначення виконувати в товарному світі роль загального вартісного еквівалента. З огля­ду на це можна стверджувати, що гроші повинні мати не тільки суспільне визнання їхньої можливості бути засобом збереження вартості та посередником обміну товарів і послуг, а й виконувати виключно важливу роль у товарному обміні—роль. загального вартісного еквівалента. У наступному викладі ознаки грошей роз­глядаються більш грунтовно.