Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RI робоча програма (авторизована).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. В чому різниця між кустарним та індустріальним способом виробництва?

  2. Що таке рекордер і рекординг?

  3. Що таке плеєр?

  4. Що таке саунд у популярній музиці та рекординговій індустрії?

  5. Що таке фонограма?

  6. Які є системи запису і відтворення звуку за ознакою можливостей розміщення джерел звучання у рекординговому саунд-просторі?

  7. Яка різниця між аналоговою і цифровою системою запису і відтворення звуку?

  8. Яка різниця між звуковими доріжками і саунд-треками?

  9. Що таке саунд-процесинг?

  10. Які бувають обробки звуку?

  11. Що спільного між зведенням звуку і міксингом?

  12. Що таке семплер?

  13. Чим відрізняється мастеринг від премастерингу?

  14. Чим відрізняється “+1” від “-1”?

  15. Чим відрізняється рімейк від реміксу?

  16. Що таке право інтелектуальної власності?

  17. Хто і для чого може видавати авторську ліцензію?

  18. Які основні напрями має сучасна рекордингова індустрія?

  19. Які види мистецтва використовуються в рекординговій індустрії?

  20. Які є типи матеріальних носіїв аудіо- та відеоінформації?

  21. Яка послідовність періодів творчо-виробничого циклу?

  22. Які фази продюсерського періоду?

  23. Які фази рекордингового періоду?

  24. Які фази копіювального періоду?

  25. Які фази маркетингового періоду?

  26. Які суб’єкти рекордингової індустрії?

  27. Які функції продюсерсько-видавничих, звукозаписувальних, дизайнерських, тиражувальних, поліграфічних, промоційних, рекламних і торгівельних підприємств у рекординговій індустрії?

  28. Які основні обов’язки продюсера рекордингового проекту?

Завдання для самостійної роботи

  1. Розробити детальну схему творчо-виробничого циклу рекордингу.

  2. Скласти таблицю мистецтв та жанрів, які використовуються в рекординговій індустрії.

  3. Накреслити схему виробничих зв’язків суб’єктів рекордингової індустрії.

Література: 1, 2, 5, 6, 7, 8, 19, 28, 31, 33.

Розділ ІІ. ПЛАНУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЯ РЕКОРДИНГОВОГО ПРОЕКТУ

Тема 3. Формування продюсерської концепції продукту

Стратегічні чинники впливу на формування ідеї рекордингового проекту. Значення особистих естетичних вподобань та світоглядних переконань продюсера. Прогнозування динаміки споживацьких тенденцій на ринку. Аналіз творчих можливостей артиста.

Основні принципи та сторони продюсерської концепції. Усвідомлення цілісності та ексклюзивності проекту. Конкретизація мистецьких, ринкових, виробничих та економічних характеристик продукту.

Мистецька концепція аудіоальбому (відеопроекту). Провідна творча (філософська, екзистенційна, етична, естетична, політична) ідея. Вибір виду мистецтва, жанрів і стилістики творів, виконавців та авторів. Визначення матеріальної форми мистецького втілення рекордингового продукту. Планування хронометражу альбому. Кількість, послідовність і тривалість творів. Концептуальна єдність музичного (візуального), літературного та графічного матеріалу. Уявлення про цілісне та індивідуалізоване звукове обличчя альбому (саунд). Моделювання стилю аранжувань і манери виконання. Визначення матеріальної основи та складових частин обкладинки. Розрахунок обсягу текстів, фотографій, малюнків та кількості сторінок і кольорів у книжечці (вставці).

Планування маркетингових характеристик рекордингового продукту. Ринкові дослідження в галузі рекордингу. Пошук вільних або особливо модних “стилістичних ніш” у популярній музиці. Визначення найбільш відповідного сегменту ринку та його насиченості. Уточнення динаміки вподобань та купівельної спроможності потенційного споживача. Аналіз причин успішної і невдалої реалізації аналогічних проектів. Вивчення стану хіт-парадів, списків лідерів продажу та позицій “зірок” на конкурсах, фестивалях і в професійних рейтингах. Проведення власних опитувань і соціологічних досліджень. Консультації з експертами. Екстраполяція стильових тенденцій на Заході, в Росії та в елітних середовищах молоді на образ рекордингового продукту.

Вибір виробничої моделі рекордингового проекту. Схема виготовлення продукту. Визначення способу запису фонограми “-1” (MIDI, секвенсор, семплери, “живе” виконання на електронних або акустичних інструментах). Розрахунок технологічних варіантів роботи в студії звукозапису (тривалість робочих змін, порядок запису інструментів, синхронне та почергове виконання, вокальні проби). З’ясування умов співпраці з саунд-продюсером та звукорежисером. Визначення типів матеріальних носіїв інформації. Уточнення споживчої форми рекордингового продукту та його технічних характеристик. Визначення форм роботи з фотографом, стилістом, візажистом, комп’ютерним графіком та педагогом з вокалу тощо. Планування обсягу тиражування. Передбачення додаткових накладів (тиражів).

Моделювання економічних показників рекордингового проекту. Підрахунок собівартості продукції. Виробнича і повна собівартість. Складання орієнтовного кошторису (калькуляції) проекту або його бюджету (амер.). Шляхи зниження собівартості продукту. Планування прибутку внаслідок реалізації проекту.

Типи документів, у яких розкриваються сторони продюсерської концепції проекту. Звернення до потенційних фінансових партнерів, опис образу проекту, кошториси, бізнес-плани, прес-релізи, інтерв’ю, послання до прихильників тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]