Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RI робоча програма (авторизована).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать

Розділ і. Позиціонування і структурування рекордингової індустрії

Тема 1. Місце рекордингової індустрії в системі шоу-бізнесу

Місце рекордингової індустрії в соціокультурному просторі. Значення техніки копіювання звуку і рухомого зображення для розширення ринку культури. Розвиток комерційних тенденцій у мистецтві ХХ ст. Відношення до мистецтва, науки, техніки, виробництва, економіки, політики та бізнесу.

Рекордингова індустрія в системі шоу-бізнесу. Концепція шоу-бізнесу як системи організації створення, множення та масового споживання творів часових видів мистецтва з метою отримання прибутку. Зв’язок процесу формування шоу-бізнесу із становленням рекордингової індустрії. Рекордингова індустрія як центральний елемент шоу-бізнесу. Оцінка комерційного потенціалу галузі рекордингу. Взаємодія з іншими напрямками шоу-бізнесу. Сутність продюсування проектів у шоу-бізнесі та видавнича діяльність в рекординговій індустрії.

Історичні джерела рекордингу. Значення мистецтва фотографії та кіно для зародження галузі. Виникнення звукозапису та етапи його розвитку. Принцип дії звукового валика. Впливи технічних та культурно-мистецьких революцій на розвиток промислових форм звуковідтворення і поширення аудіоінформації. Заводний голковий грамофон, патефон, довгограйні вінілові платівки, стрічкові магнітофони, стереопрогравачі, FM-радіостанції, цифровий звук, лазерні диски, комп’ютерні технології та мережа INTERNET.

Особливості актуального стану рекордингової індустрії в Україні. Національний ринок та вітчизняний виробник. Проблема реалізації права інтелектуальної власності. Міжнародні аспекти боротьби з “піратством”. Юридичні, соціальні та політичні аспекти проблеми.

Запитання для самоперевірки

  1. Яке значення для становлення і розвитку шоу-бізнесу має рекордингова індустрія?

  2. Яке відношення до мистецтва, науки, техніки, виробництва, економіки, політики та бізнесу має рекордингова індустрія?

  3. Як можна оцінити комерційний потенціал рекордингової індустрії?

  4. Яке положення займає рекордингова індустрія серед інших складових шоу-бізнесу?

  5. В чому полягає сутність продюсування рекордингових проектів?

  6. Які історичні джерела зародження і розвитку рекордингу?

  7. Який актуальний стан рекордингової індустрії в Україні?

Тема 2. Структура рекордингової індустрії

Значення основних професійних понять і термінів. Розрізнення кустарного та індустріального способів виробництва. Рекордер і плейєр. Рекординг, фонограма і саунд. Системи запису і відтворення звуку: МОNO, STEREO, QUADRO та SURROUND. Цифровий та аналоговий запис, звукові доріжки та треки, обробка звуку та саунд-процесинг, зведення звуку та міксинг. Семплерні технології. Майстер, матриця, оригінал і копія. Розрізнення операцій мастерингу і премастерингу. Зміст понять “+1” і “-1”. Ремікс і рімейк. Право інтелектуальної власності та авторська ліцензія.

Аспекти аналізу предмету дисципліни. Два напрямки сучасної рекордингової індустрії. Мистецтва і жанри рекордингової галузі. Типи матеріальних носіїв аудіо- та відеоінформації. Структура виробничого циклу. Національний та міжнародний маркетинг.

Загальна характеристика виробничого циклу. Визначення періодів та фаз. Продюсерський період: формування концепції рекордингового проекту; залучення джерел фінансування; відбір творчого матеріалу. Рекординговий період: студійний запис та зведення; створення оригіналу рекордингового продукту та премастеринг. Копіювальний період: множення звукових копій та тиражування обкладинок. Маркетинговий період: презентація аудіоальбому або відеокліпу; промоційна кампанія; реалізація продукції та отримання прибутку.

Суб’єкти рекордингової індустрії, їх типи, функції та взаємодія. Порівняльний аналіз діяльності продюсерсько- видавничих, звукозаписувальних, дизайнерських, тиражувальних (CD та касети), поліграфічних, промоційних і торгівельних підприємств. Незалежні продюсери. Творчо-мистецькі та фінансово-економічні обов’язки продюсера рекордингового проекту. Закономірності формування постійних виробничих зв’язків між суб’єктами галузі. Тенденції до лінійного контролю за розвитком проекту протягом всіх періодів виробничого циклу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]