Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_k.r.обслуг.рест-гот..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
222.21 Кб
Скачать
    1. Складання бібліографії та вивчення літературних джерел по темі

Суттєвим елементом підготовки до написання курсової роботи є ретельне вивчення літературних джерел по темі.

Ґрунтовне і всебічне вивчення літературних джерел по темі дає змогу уявити етап розкриття питань, що входить до неї, ознайомитися з досвідом практичного розв’язання проблеми, відображеним у друкованих виданнях. Відомості про конкретні для написання курсової роботи літературні джерела можна найти в бібліотеці коледжу. Першим джерелом, з якого можна дізнатися про сутність теми, є посібники з дисциплін: "Організація обслуговування в ресторанному господарстві" та "Організація готельного господарства", окремі монографії, статті і ін.

Особливу увагу слід звернути на закони України та підзаконні документи, які регламентують порядок організації та здійснення окремих елементів процесу обслуговування.

Джерелом найбільш оперативної інформації з широкого кола проблем є періодичні видання, журнали і газети. Це журнали «Готельний і ресторанний бізнес», «КаБаРе», «Ресторатор», «Маркетинг і реклама» та ін.; газети «Урядовий кур’єр», «Посередник», «MENU» і ін.

Для вибору потрібної літератури корисними є вторинні джерела інформації - енциклопедії, словники та довідники.

Складену бібліографію літератури до курсової роботи слід узгодити з керівником роботи.

Ефективність роботи з літературою, відібраною студентами з його теми, залежить від культури читання. Вона включає, насамперед, орієнтування в системі бібліографічних посібників каталогів і картотек бібліотеки. Важливими елементами культури читання є вміння орієнтуватися у книзі, оцінити її з точки зору наявності необхідної інформації, а також використати цю інформацію для написання курсової роботи.

В процесі читання книги, статті слід звернути увагу на основні ідеї, що в ній викладені, позицію автора /чи колективу авторів/ по проблемі, відмінність цієї позиції від традиційних поглядів, що нового в книзі, які сторони проблеми не знайшли в книзі і потребують додаткового вивчення.

Саме вони можуть стати предметом дослідження курсової роботи.

У літературі з вітчизняного та зарубіжного досвіду, що містить опис певних елементів виробничої, маркетингової та рекламної діяльності, слід звернути увагу на підтримання високого рівня культури обслуговування шляхом забезпечення високої економічної ефективності та конкурентоспроможності підприємства (закладу).

Читати слід вдумливо, використовуючи технічні прийоми, що полегшують засвоєння прочитаного та його використання. Це виписки, конспектування, складання картотеки та ін. Виписки можуть бути дослівними (цитати), їх треба брати в лапки, або може виписана основна думка автора у вільному викладі.

По кожному джерелу слід робити окремий запис, спочатку доцільно вказати прізвище автора, назву його роботи, видавництво, місце та рік видання. Записувати слід на окремих листах, з одного боку, залишаючи при цьому широкі поля. По об’єму виписка повинна бути короткою, тобто конспективний виклад сутності питання, що відноситься до теми. Грамотні виписки, зроблені своїми словами дають можливість студенту ввести їх в текст. В курсовій роботі можуть бути наведені і цитати, але перевантажувати ними курсову роботу не слід. Цитата може бути виписана дослівно або частково, але в такому об’ємі, щоб думка автора не була перекручена. В процесі роботи з літературними джерелами студент може зустріти протилежні оцінки якогось одного явища. В такій ситуації бажано визначити своє особисте ставлення до цього питання.

Відібраний з літературних джерел матеріал вимагає перечитування, якщо навіть не з метою корінної його переробки, то в усякому разі, з метою оволодіння матеріалом і підготовки його для опрацювання.

Велика активність думки в роботі над книгою проявляється безпосередньо в намічених варіантах плану роботи чи в помітках про необхідність вияснення тих чи інших питань, наведення фактичних довідок і т.д.

Читання літератури слід починати із загальних робіт, щоб тримати уявлення про основні питання, до яких примикає обрана проблема, а потім уже вести пошук нового матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]