Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_k.r.обслуг.рест-гот..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
222.21 Кб
Скачать

3.5 Написання та оформлення курсової

РОБОТИ

Написання курсової роботи вимагає напруги, уваги, творчого підходу. Виконується курсова робота після вивчення літературних джерел, підбору і обробки практичного матеріалу. Цей етап рекомендується здійснити таким чином. Записи з літературних джерел, практичний матеріал розкласти в послідовності відповідно плану. Тим студентам, які вели записи і розрахунки на окремих листах це буде зробити легко. Систематизовані таким чином матеріали необхідно прочитати, щоб вияснити чи всі питання плану розкриті, а потім необхідно логічно зв’язати відповіді на окремі питання, щоб виклад був послідовним, чітким.

Текст курсової роботи ще раз необхідно перевірити, внести необхідні поправки в раніше зроблені записи (для цього використовуються поля) і тільки тоді, коли студент переконався, що більше ніяких змін та доповнень робити не треба, він може вважати свою роботу завершеною. Ретельно оброблені та перевірені чернетки переписуються начисто. Текст можна писати від руки, розбірливим почерком, або за допомогою комп’ютерної техніки з однієї сторони аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297 мм) з дотриманням наступних вимог:

  • Текст оригіналу повинен бути віддрукований з одного боку стандартного аркуша білого паперу формату А – 4 (210×297 мм) чорною фарбою в текстовому редакторі Word: Поля: справа та зліва – 25 мм, зверху – 20 мм, знизу – 25 мм; відстань від краю до колонцифри (номера сторінки знизу) – 20 мм, шрифт – Times New Roman або Arial, розмір – 14 пунктів,

  • Математичні формули повинні бути введені в редакторі формул Microsoft Equatson 3.0.

  • Перша сторінка оригіналу – це титульна сторінка на ній нумерація не проставляється. Нумерація тексту оригіналу починається зі сторінки 2 (аркуш зі змістом). Колонцифра (номер сторінки) проставляється внизу в правому куті (в комірчині для нумерації сторінки).

Аркуші паперу оформлюються рамкою та основним надписом згідно стандарту. Рамки та основні надписи виконуються суцільними тонкими лініями. Рамку викреслюють на відстані 5 мм від верхнього та правого краю сторінки і на відстані 20 мм від лівого та нижнього краю сторінки (Додатки К, Л).

Висота літер та цифр при написанні тексту від руки повинна бути не менше 2,5 мм, а при комп’ютерному наборі - з розрахунку не менше 40 рядків на листку за умови рівномірного його заповнення і висотою літер та цифр не менше 1,8 мм (14 пунктів, одинарний інтервал).

Відстань від рамки до тексту рекомендується залишати при рукописному виконанні - на початку рядка не менше 5 мм, а в кінці рядка - не менш 3 мм; а при друкуванні тексту - верхнє, ліве та нижнє поле - не менше 20 мм; праве не менше 10 мм (додаток К). При написанні роботи слід дотримуватись рівномірної щільності, контрастності та чіткості зображення по всьому тексту.

Всі лінії, літери, цифри та знаки повинні бути чорного кольору по всьому тексту.

Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчисткою або замальовуванням білою фарбою та нанесенням на тому ж місці чи поміж рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправлене слово повинно бути чорного кольору.

Робота повинна мати розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Розділи та підрозділи повинні мати заголовки.

Пункти та підпункти можуть мати заголовки.

Заголовки структурних елементів роботи та заголовки розділів розміщують посередині рядка, викреслюють чи друкують великими буквами без крапки в кінці і не підкреслюють.

Заголовки підрозділів, пунктів та підпунктів робити слід починати з абзацу і писати або друкувати малими літерами, крім першої заголовної, не підкреслюючи і без крапки в кінці. Абзац повинен бути однаковим по всьому тексту роботи і дорівнювати п’яти знакам. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, то вони розділяються крапкою.

Переноси слів в заголовку не допускаються.

Відстань між заголовком, наступним або попереднім текстом повинна бути не менше двох рядків.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після нього поміститься лише один рядок тексту.

Оформлення тексту ілюстрацій та таблиць повинно відповідати вимогам стандарту 3008-95 з врахуванням можливостей комп’ютерної техніки.

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти слід нумерувати арабськими цифрами.

Розділи нумеруються в межах роботи 1, 2 без крапки.

Підрозділи нумеруються в межах розділу і номер підрозділу складається із номера розділу та порядкового номера підрозділу, розділеного крапкою, після номера підрозділу крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 і т. д.

Номер пункту окремого підрозділу може складатись із номера розділу, підрозділу та пункту, розділених крапкою, наприклад, 1.1.1, 1.1.2 і т.д.

Як було вже сказано, текст доповнюється ілюстраціями та таблицями.

Ілюстрації (малюнки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки, креслення) слід розміщувати у роботі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у роботі.

Якщо ілюстрації створені не автором роботи, необхідно при їх поданні їх у звіті дотримуватись вимог чинного законодавства щодо авторських прав.

Креслення, малюнки, графіки, схеми, діаграми, розміщені у курсовій роботі, мають відповідати вимогам стандартів «Единой системой конструкторской документации» та «Единой системы программной документации».

Фотознімки розміром менше за формат А4 мають бути наклеєні на аркуші білого паперу формату А4.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (під малюнок). Ілюстрація позначається словом «Малюнок___», яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, «Малюнок 3.1 – Схема розміщення».

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках.

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць відповідно до малюнку 2.

Таблиця ____ - ____________________________________

Головка

Заголовки

граф

Підзаголовки граф

Рядки (горизонтальні рядки)

Боковик (графа для заголовків рядків)

Графи (колонки)

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа і знизу, що обмежують таблицю, можна не проводити якщо їх відсутність не ускладнює користування таблицею (додаток Н).

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті звіту.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках.

Додатки слід оформлювати як продовження курсової роботи на його наступних сторінках, або у вигляді окремої частини, розташовуючи додатки в порядку появи посилань на них у тексті звіту.

Якщо додатки оформлюють на наступних сторінках звіту, кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої повинно бути надруковано слово «Додаток___» і велика літера, що позначає додаток.

Якщо додаток (оформлений як частина роботи) підготовлено іншим автором (авторами), ніж основний текст, і його не передбачається перетворити в самостійний звіт, всі дані, що подаються на титульному аркуші додатку наводять, відносячи їх тільки до автора (авторів) додатку, а у списку авторів подають відповідне згадування щодо автора (авторів) додатку.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г,Ґ,Є,З,І,Ї,Й,О,Ч,Ь,Ю наприклад, додаток А, додаток Б і т. д. Один додаток позначається як додаток А.

Додатки повинні мати спільну з рештою звіту наскрізну нумерацію сторінок.

У всіх випадках цитування, виписки фактів, цифрового матеріалу, що наводиться в тій чи іншій книзі, обов’язково слід робити посилання на те чи інше джерело. При цьому вказується повністю прізвище та ініціали автора, повна назва книги, місце видання, видавництво, рік (слово «рік» не пишеться). Наприкінці кожної виписки вказується сторінка книги, звідки взято цитату, факт, цифровий матеріал.

Якщо, наприклад, цитату виписано з с. 90 роботи Карла Уильяма "Организация обслуживания массового питания" , то посилання на це джерело буде таким: Карл Уильям Организация обслуживания массового питания - М.: Сирин, 2002, – с.90.

Посилання на статті в журналах чи газетах робиться так: ініціали та прізвище автора, назва статті, умовна позначка // - журнал або / - газета, назва журналу /газети/, рік видання /без слова «рік»/, № журналу /газети/, номер сторінки. Ось, наприклад, посилання на цитату із статті в журналі: В. Молика Лучшие гостиничные рестораны планеты // Гостиничный и ресторанный бизнес, 2005, №3, - с.86.

Посилання на використану літературу можна робити наприкінці сторінки, на якій зроблено це посилання. Від основного тексту сторінки виноска виділяється суцільною лінією, наприклад:

___________________

Див. Джон Р.Уокер: Введение в гостеприимство // М.: ЮНИТИ, 2002. - с. 258

Можна в дужках написати номер джерела за списком використаної літератури та сторінку, з якої взято цитату, тобто робиться це так: /5; 23/. Це означає п’яту за списком роботу і 23 сторінку цієї роботи.

Якщо виникає необхідність зробити примітку то її розміщають безпосередньо після тексту, таблиці або ілюстрації до яких вона відноситься одну примітку не нумерують. Слово «Примітка» пишуть чи друкують /набирають/ з великої літери з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова «Примітка» ставлять крапку, із великої літери в тому ж рядку пишуть текст примітки.

Наприклад,

Примітка:__________________________________________________

__________________________________________________________

Якщо мають місце декілька приміток, тоді їх нумерують арабськими цифрами з крапкою. Після слова «Примітка» ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з великої букви пишуть текст примітки.

Наприклад,

Примітка:

1_________________________________________________________

__________________________________________________________

2_________________________________________________________

_________________________________________________________

В кінці курсової роботи дається бібліографія, тобто список використаної літератури. В ній зазначається прізвище та ініціали автора, назва роботи, том, місце видання, видавництво, рік видання (без слова «рік»).

Список використаної літератури пишеться в алфавітному порядку, по прізвищу автора.

В кінці роботи студент повинен поставити підпис, вказати дату виконання роботи та залишити кілька чистих листів для висновків рецензента.

Переписану начисто або надруковану роботу потрібно уважно вичитати, звірити дати, цитати, прізвища, ініціали. Роботу зброшуровують у спеціальну папку.

Не приймаються від студентів роботи, які написані на незакріплені за ними темами, подані пізніше встановленого строку, а також роботи, що не відповідають вимогам по обсягу та оформленню, не підписані, з не пронумерованими листами тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]