Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до індивідуальних завдан...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

Контрольні тести:

  1. Вкажіть термінові заходи для відтворення структури та родючості грунтів: а) нейтралізація; б) дезертизація; в) розсоленння; г) інтенсифікація сільськогосподарського виробництва; д) збагачення гумусом.

  2. Вміст гумусу (%) у найкращих чорноземах має становити: а) 3 %; б) 5 %; в) 6%; г) 7 %; д) 8 %.

  3. Визначити етапи рекультивації земель: а) технічна; б) рекреаційна; в) біологічна; г) будівельна; д) лісогосподарська.

  4. Вказати види рекультивації земель: а) технічна; б) рекреаційна; в) біологічна; г) будівельна; д) лісогосподарська; е) сільськогосподарська; є) водогосподарська; ж) санітарно-гігієнічна.

  5. До основних заходів спрямованих на відновлення грунтів на оголених ділянках належить: а) запровадження сивозмін; б) меліорація; в) зрошення земель; г) дезертизація; д) консервація угідь; е) нейтралізація грунтів.

  6. Які із вказаних заходів здійснюються при біологічній рекультивації земель? а) вапнування; б) піскування; г) глинування; д) меліорація; е) зрошення; є) консервація; і) нанесення грунтів.

7. Які заходи здійснюються при технічній рекультивації земель?

а) планування поверхні порушеної землі; б) формування відкосів і бортів кар’єрів; в) повторне нанесення грунтів; г) вапнування;

д) піскування; е) глинування; є) будівництво гідротехнічних і меліоративних споруд.

8. Вкажіть напрямки використання порушених територій:

а) створення водосховищ і ставків; б) використання як сільськогосподарських угідь; в) відведення під будівництво житлових будинків та інших об’єктів; г) підготовка земель під лісопосадки.

Контрольні задачі

1. Зобразити у вигляді графологічної схеми причини та наслідки ерозії грунтів та заходи спрямовані на їх усунення.

2. Запропонуйте варіанти рекультивації великого кар’єру.

Тема 8. Радіаційна екологія . Наслідки аварії на чаес. Перспективи атомної енергетики

Актуальність теми

Формування техносфери, пов’язане з природоперетворюючою діяльностю людини вимагає використання нових потужних форм енергопостачаючих та оборонних технологій, що стимулює розвиток атомних галузей промисловості і призводить до виникнення екологічної кризи. Аварійні радіаційні ситуації, у тому числі, Чорнобильська катастрофа, що є наслідком недосконалості технологій і нераціонального використання атомної енергії призводять до забруднення довкілля, опромінення населення, надмірного навантаження на природне середовище і здоров’я, зміни популяційного здоров’я. Знання еколого-гігієнічних аспектів використання атомних технологій необхдні при плануванні профілактичних та поточних заходів радіаційної безпеки населення та працюючих контингентів в Україні.

Навчальні цілі

Знати фізичні основи радіації, поняття про радіаційну небезпеку для довкілля, біологічних об’єктів, різних контингентів населення іонізуючих випромінювань та радіонуклідів, що використовуються у промисловості, енергетиці, медицині; еколого-гігієнічні наслідки аварії на ЧАЕС.

Вміти оцінити забруднення довкілля і населення, вплив на здоров’я людини у випадках радіаційних аварій; планувати заходи профілактики шкідливого впливу радіації при роботі з джерелами іонізуючих випромінювань в побуті та при антропогенних катастрофах.

Базові знання та вміння

Фізичні основи радіації. Дія іонізуючих випромінювань на живі організми (біохімія, біологія). Основи законодавства України в галузі радіогігієни та радіоекології.