Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Методичні рекомендації для індивідуально-консультативної роботи

1. Індивідуально-консультативна робота - це форма організації навчальної роботи викладача зі студентами, яка здійснюється шляхом створення необхідних умов для виявлення та розвитку індивідуальних особливостей студента на основі особистісно-діяльнісного підходу.

2. Індивідуально-консультативна робота проводиться с метою посилення мотивації студентів до пізнавальної діяльності і спрямування її в необхідному руслі.

3. Основною задачею індивідуально-консультативної роботи викладача зі студентами є розвиток активної пізнавальної діяльності кожного студента з максимальною індивідуалізацією та урахуванням його психофізичних особливостей та академичної успішності, що сприятиме становленню особливостей майбутнього фахівця.

4. Передовим напрямом в індивідуалізації освіти є дифференціація допомоги навчання, що полягає не в спрощенні завдань для менш підготовлених студентів, а в обсягах та характері допомоги викладача. А саме для менш підготовлених студентів необходні больш докладні пояснення та рекомендації до виконання необхідних завдань, більш ретельний контроль їх роботи. Що до більш підготовлених студентів, це має бути робота, спрямована на створення умов для поглибленя їх знань та розвиток творчих здібностей.

5. Навчальний час, відведений для індивідуально-консультативної роботи викладача зі студентами, визначаеться навчальним планом і складає 10-20 % загального обсягу навчального часу (залежно від форми навчання), відведеного для вивчення конкретної дисципліни.

Види індивідуально-консультативної роботи

Види індивідуально-консультативної роботи (ІКР) можна виділити на основі її місця в процесі навчання та характеру навчальної дільності студента:

  1. За задачам навчального процесу:

1)мотивуючий;

2)навчаючий;

3)контролюючий.

  1. За характером навчальної діяльності студентів:

1)репродуктивний;

2)продуктивний;

3)творчий.

Форми індивідуально-консультативної роботи

  1. ІКР проводиться, як правило, у виді індивідуальних занять та консультацій.

  2. Індивідуальні заняття проводяться зі студентами с метою підвищення рівня їх підготовки та розвитку індивідуальних творчих здібностей. Індивідуальні заняття проводяться в формі діалога з різних освітніх проблем; евристичної бесіди; тренінга; перевірки виконання завдань з СРС.

  3. Консультація - це одна з форм організації навчального процесу, яка проводиться з метою одержання студентом відповіді на окремі теоретичні або практичні питання та для пояснення певних теоретичних положень або аспектів, їх практичного використування.

Залежно від змісту та призначення виділяють наступні види консультацій:

  1. Тематичні - проводяться з певних тем курсу або з більш сложних питань програмного матеріалу;

  2. Цільові - використовуються перед проведенням модуля або іншого виду поточного або підсумкового контролю;

  3. Активні консультації - консультації з використанням активных методів навчання;

  4. Консультації з самостійної роботи - проводяться при підведенні підсумків СРС.

  1. Конкретні види та форми організації індивідуально-консультативної роботи визначають кафедрою під час розробки робочої навчальної програми дисципліни (Розділ «Індивідуально-консультативна робота») та включають до графику проведення індивідуально-консультативної роботи.