Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до індивідуальних завдан...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
413.18 Кб
Скачать

ЕКОНОМІКО-ПРАВНИЧИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД “ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Міністерства освіти і науки, молоді та спорту україни

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Директор Економіко-правничого коледжу ЗНУ

О.Є. Грибанова

(підпис) (ініціали, прізвище)

«_____» _____________20___ р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

ДО ДИСЦИПЛІНИ

Екологія

(для студентів 2 курсу денної форми навчання за усіма напрямами підготовки)

Розробив викладач: Прилипко О.В.

Розглянуто та затверджено

на засіданні циклової комісії

Протокол № ____ від «__»___20__р.

Голова комісії ___________________

ВСТУП

Екологія – це наука, яка вивчає основні принципи організації та існування всього живого в довкіллі, взаємодію і взаємовідносини всіх складових біосфери і суспільної форми організованості світу. За сучасними уявленнями “Екологія” – це комплексний міждисциплінарний напрямок науки, що досліджує закономірності взаємодії популяції людей з довкіллям, проблеми розвитку народонаселення в процесі еволюції та направленного управління системою “суспільство-природа”.

Метою викладання дисципліни ‘‘Екології’’ є навчити майбутнього фахіфця оволодіти екологічними законами взаємодії популяції людей з навколишнім середовищем, взаємодії живих і неживих компонентів екосистеми, функціонування екосистем і біосфери, а також розуміти характер впливу природних і антропогенних факторів на функціонування екосистем і біосфери в цілому та на організм людини, вміти використовувати методи і опрацьовувати заходи щодо запобігання забруднення навколишнього середовища.

Кінцеві цілі дисципліни: інтерпретувати основні екологічні закони та загальні закономірності взаємодії живих і неживих компонентів екосистеми та популяції людей з навколишнім середовищем; розуміти загальні закономірності адаптації організму людини до різних умов довкілля; знати нормативно-правові аспекти охорони навколишнього середовища та міжнародні концепції природокористування; обґрунтувати заходи запобігання забруднення біосфери, у т.ч. забруднення відходами хіміко-фармацевтичних підприємств.

Дисципліна «Екологія» інтегрується з раніше вивченими дисциплінами: біологія, фізика, географія, математика, природознавство, історія, хімія, екологія рідного краю (середня школа); а також визначає загальний рівень професійних знань молодшого спеціаліста і є компонентною дисципліною при вивченні таких нормативних дисциплін освітньо-професійної програми як – «Основи екології», “Рекреалогія”, «Культурологія», «Технологія і організація туристичної діяльності», “Організація харчування туристів”, і інш.

Методичні рекомендації допоможуть студентам у підготовці до семінарсських занять і самостійної роботи.

Методичні вказівки студентам

При вивченні дисципліни «Екологія», для освітньо-кваліфікаційного рівня - молодший спеціаліст, обов'язково враховуються інтеграція шкільного курсу «Екологія», «Екологія рідного краю» а також, - «Основи екології».

Методика вивчення дисципліни будується на основі сполучення теоретичного й практичного навчання.

При проведенні занять використовуються такі форми й методи навчання як лекції, розбір ситуаційних завдань, проводяться дискусії по актуальних питаннях, робота з нормативно-правовими й довідковими документами.

Лекційний матеріал побудован на основі курсу «Основи екології», у зв’язку з тим, що він, не тільки охоплює тематику шкільного курсу «Екологія», а й розширюєє її. Крім того в лекційний матеріал введені де-які теми з рекомендованого Мінестерством освіти шкільного курсу - «Екологія рідного краю».

Для розвитку творчої активності студентів приділяється увага самостійній роботі студентів: написанню рефератів, доповідей, дослідницькій роботі.

Практичні заняття розроблені згідно пропанованим темам практичних робіт шкільного курсу «Екологія», «Екологія рідного краю».

Принципи добору змісту й організації навчального матеріалу:

  • науковості, що припускає відбиття в змісті історичних аспектів розвитку екології як науки й історії становлення взаємин природи й людства, розвиток соціального досвіду;

  • інтеграції, що рипускає взаємопроникнення, взаємозв'язок і єдність ідей, цілей, змісту й процесу екологічного утворення;

  • універсальності, пов'язаної із соціальною, педагогічною, професійною, особистісною цінністю науки екології й екологічного утворення;

  • гуманізації, що випливає з ідеї гуманістичного утворення й диктующий необхідність відбиття в змісті гармонійності розвитку людини й природи, що означає усунення навчального перевантаження й посилення індивідуалізації утворення.

Самостійна робота студентів включає:

  • виконання індивідуальних завдань за рішенням проблемних екологічних завдань, що вимагають теоретичної підготовки й роботи з додатковою літературою;

  • підготовку до практичних занять;

  • написання доповіді по обраній екологічній темі.