Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління інтелект.власністю.Цибульов.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

1.2.3.4. Наукові відкриття

Цивільним кодексом України [15] наукові відкриття віднесені до об'єктів права інтелектуальної власності. Згідно з цим Кодексом науковим відкриттям є встановлення невідомих раніше, але об'єк­тивних закономірностей, властивостей і явищ матеріального світу, які вносять докорінні зміни в рівень наукового пізнання.

Автор наукового відкриття має право назвати його своїм ім'ям або дати спеціальну назву. Право на наукове відкриття засвідчується Дипломом і охороняється в порядку, встановленому законом.

На час написання рукопису цієї книжки ще не було створено закону «Про охорону прав на наукове відкриття». На нашу думку, створення такого закону є проблемним, тому, що воно суперечитиме засадничим принципам правової охорони інтелектуальної влас­ності, а саме:

  • право надається об'єктам, що створені розумом людини;

  • це право не повинно надавати правоволодільцю занадто широ­ку монополію.

Стосовно відкриття ці принципи не реалізуються, тому що, по-перше, автор не створює відкриття, а тільки встановлює невідомі ра­ніше, але об'єктивні закономірності, властивості та явища (тобто створені природою, а не автором). По-друге, право на відкриття не може бути надане матеріально, оскільки воно призведе до надмірно широкої монополії, яка порушить баланс інтересів між автором і су­спільством. Тому на відкриття, на відміну від інших об'єктів права інтелектуальної власності, можуть бути надані лише особисті (немайнові права). Отже, наукове відкриття є суспільним надбанням.

1.2.3.5. Раціоналізаторські пропозиції

Відповідно до Цивільного кодексу України [15, гл. 41], раціо­налізаторською пропозицією є визнана юридичною особою пропо­зиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рі­шення в будь-якій сфері діяльності. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції визна­чається її описом, а також кресленнями, якщо їх подано.

Автор раціоналізаторської пропозиції має право на добросовіс­не заохочення від юридичної особи, якій цю пропозицію подано. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською, має право на використання її в будь-якому обсязі.

Порядок оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію ре­гламентовано «Методичними рекомендаціями про порядок складання, подачі і розгляду заяви на раціоналізаторську пропозицію», що за­тверджені наказом Державного патентного відомства України [22].

Для оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію автор Подає заявку на неї тому підприємству, діяльності якого вона відпо­відає. Заява реєструється у відповідному реєстраційному журналі за формою, затвердженою Державним комітетом статистики України. На підприємстві пропозиція піддають своєрідній експертизі по суті. Якщо її визнають раціоналізаторською, то приймають для використання. По закінченні місяця після ухвалення позитивного рішення авторові видають охоронний документ-свідоцтво встановленої фор­ми. Свідоцтво підписує керівник підприємства й затверджує печат­кою. Це свідоцтво закріплює за автором немайнові та майнові пра­ва. До останніх належить право на винагороду.