Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління інтелект.власністю.Цибульов.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

5.6.3. Проведення патентного пошуку для оцінки патентоздатності технічних рішень

В Україні патентні дослідження підприємства та організації прово­дять відповідно до чинних з 01.01.1998 державних стандартів ДСТУ 3575-97 «Патентні дослідження. Основні положення та порядок прове­дення» та 3574-97 «Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення». Застосування цих стандартів є обов'язковим для підприємств, організацій та інших суб'єктів господарської діяльнос­ті, розроблення яких фінансуються повністю або частково за рахунок державного бюджету. Однак для всіх інших розробників нової продукції та технологій проведення патентних досліджень, визначених цими стан­дартами, не менш необхідне.

При проведенні цього пошуку можна скористатися всіма доступ­ними базами даних, представленими в інтернеті. При цьому пошук можна проводити за класифікаційними рубриками МПК, ключо­вими словами, фразами (сполучення слів, обмежене лапками), ключовими словами, доповненими булевими операторами й інши­ми пошуковими елементами. У результаті пошуку на моніторі з'явля­ється список виявлених патентів з указівкою їхніх номерів і назв вина­ходів. Цей список може бути систематизований у хронологічному порядку або за ступенем релевантності документів.

Далі на екран монітора можна вивести реферат з бібліо­графічними даними або титульний лист документа, що містить такі дані, реферат і основне креслення, і за потреби можна вивести й роз-

друкувати повний опис винаходу, зокрема й пункти формули вина­ходу та всі креслення (БД Патентного відомства США або ЄПВ).

Пошук за зазначеними вище пошуковими елементами на на­ступному етапі можна доповнити ще й за назвами фірм або прізви­щами винахідників, установленими шляхом вивчення бібліографі­чних даних документів, відібраних на попередньому етапі.

Основними перевагами використання інтернету для цілей по­шуку «на новизну» є:

а) різке скорочення витрат часу на проведення пошуку;

б) зменшення матеріальних витрат, обумовлених відряджанням фахівців у відповідні інформаційні центри;

в) підвищення якості та повноти пошуку;

г) підвищення зручності проведення пошуку (пошук можна проводити в домашніх умовах, що, наприклад, роблять експерти деяких патентних відомств закордонних країн);

д) спрощення складання звіту про пошук (звіт про пошук складаться на основі матеріалів, отриманих шляхом роздруківки відібраних документів).

5.6.4. Проведення патентного пошуку під час експертизи на патентну чистоту

Ефективність проведення пошуку задля перевірки на патентну чистоту визначається тим, за якою країною необхідно здійснити цю перевірку. Якщо, наприклад, необхідно здійснити експертизу на патентну чистоту стосовно США, то така експертиза може бути здійснена ефективно із застосуванням інтернету, тому що останній забезпечує безкоштовний доступ до повних описів винаходів патен­тів США від 1976 року. При цьому пошук рекомендується проводи­ти в два етапи.

На першому етапі доцільно скористатися базою даних патентів США фірми «IBM» (www.ibm.com), у якій поряд з бібліографічни­ми даними та рефератами представлено головні (перші) пункти фо­рмули винаходу й дані про правовий статус патенту. Відібравши на цьому етапі інформацію про потенційні патенти США, що «зава­жають», далі варто опрацювати базу даних Патентного відомства США (www.uspto.gov), в якій представлено повні описи винаходів з усіма пунктами їхніх формул. Таким чином користувачі мають змо­гу провести детальний порівняльний аналіз і зробити остаточні ви­сновки про патентну чистоту об'єкта, якого перевіряють.

Як і в першому випадку (експертиза патентоздатності), під час експертизи на патентну чистоту пошук з використанням класифі­каційних рубрик і ключових слів або фраз можна доповнити пошу­ком з використанням назв провідних фірм і прізвищ винахідників.

Якщо треба зробити експертизу на патентну чистоту стосовно України, то пошук з використанням інтернету можна здійснити лише як попередній етап, тому що в інтернеті представлено тільки реферативну інформацію й немає інформації про авторські посвід­чення СРСР, що можуть бути трансформовані в патенти України. Крім того, немає даних про правовий статус патентів.