Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління інтелект.власністю.Цибульов.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

2.2.1.3. Технічний аналіз конкурента

Дуже часто доводиться чути, що пропонується унікальна тех­нологія, що нічого подібного ніде в світі в цій галузі немає. Іноді дійсно буває так, що в якійсь сфері немає конкуренції. Але здебільшого твердження про відсутність конкурентів — хибне. Зокрема, аналіз бізнес-планів, представлених інвесторам у США, показав, що в 32% бізнес-планів чи презентаційних матеріалів стверджува­лося, що в компанії або немає конкурентів взагалі, або недооціню­валася сила конкурентів. Крім того, також було з'ясовано, що май­же в 30%) випадків було погано пояснено можливості та переваги нової технології чи нової продукції над наявними.

Тому дійовим інструментом для відбору ідей є порівняння ха­рактеристик технології або товару, що вироблятиметься за відібра­ною технологією, з такими ж технологіями або товарами конкурен­та. Для цього виконують технічний аналіз конкурента (табл. 2.4).

Таблиця 2.4 Таблиця аналізу конкурентів

№ п/п

Фактор

Власний

Конкурентні продукти

продукт

1

2

3

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

Загальний бал

Ця таблиця заповнюється в такий спосіб:

1. У графі 2 записують не менше п'яти ключових технічних фа­кторів, за якими Ви можете порівняти себе з конкурентами. Такими факторами можуть бути:

  • фізичні характеристики (наприклад, вага, розміри тощо);

  • робочі характеристики (швидкість, потужність, продуктив­ність, простота експлуатації, довговічність тощо);

  • виробничі характеристики (наприклад, легкість складання, спосіб виготовлення, кількість технологічних стадій).

  1. У графі 3 таблиці записують коментарі для кожного фактора Вашого продукту, а в графах 4-6 — коментарі для кожного фактора продуктів конкурентів. Тут не слід піддаватися спокусі охарактери­зувати свій продукт у кращому світлі, ніж у конкурентів.

  2. Проранжуйте компанії за кожним із факторів у порядку їх погіршення, наприклад, використовуючи вже розглянутий прийом (+2) (-2).

  3. Проставте цифри, отримані під час ранжирування факторів, у правому нижньому куті граф 3-6 для кожного з них.

  4. Складіть цифри в графах 3-6 по вертикалі й запишіть ре­зультат у квадратиках напроти напису «загальний бал».

  5. Порівнюючи отримані суми, визначите рейтинг своєї техно­логії або продукту. Якщо він виявиться нижчим, ніж у конкурента, то, можливо, цю ідею варто відсіяти, або ж зосередити увагу на тих параметрах, за якими ваша технологія або товар поступаються кон­курентам.