Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління інтелект.власністю.Цибульов.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

5.6.5. Пошук під час аналізу тенденцій розвитку

При проведенні цього виду патентних досліджень необхідно використовувати всі доступні бази даних, представлені в інтернеті. При цьому пошук доцільно здійснювати з використанням ключо­вих слів або фраз, тому що пошук за класифікаційними рубриками не забезпечує добору досить релевантних документів. Особливо це важливо, коли здійснюється порівняльний аналіз тенденцій розви­тку альтернативних технічних напрямів заради обґрунтування ви­бору найперспективнішого напряму. На другому етапі пошук з ви­користанням ключових слів (фраз) доцільно доповнити іменним пошуком. Проведення таких досліджень з використанням інтернету полегшується тим, що комп'ютер забезпечує систематизацію віді­браних документів у хронологічному порядку, що спрощує проце­дуру побудови динамічних рядів патентування.

5.6.6. Пошук з метою аналізу діяльності фірм- конкурентів

Цей пошук можна розглядати як продовження пошуку задля аналізу тенденцій розвитку. Відібрані під час проведення тематич­ного пошуку патенти групують за фірмами-патентовласниками, виявляють провідних фірм, що характеризуються найбільшими за обсягом і динамікою патентуванням. З бібліографічних даних вста­новлюється місцезнаходження цих фірм, їхні провідні фахівці (ви­нахідники) і визначається географія патентування (зазначені краї­ни заявок РСТ, заявок і патентів ЄПВ або сімейство патентів (family members) з бібліографічних даних документів із БД IBM). Потім дані тематичного пошуку доповнюються даними іменного, звідки надходить додаткова інформація про провідні фірми: над

якими іншими проблемами працює певна фірма, розробленням яких інших видів продукції вона зацікавлюється тощо.

Дані патентного пошуку бажано доповнити даними пошуку па­тентно-асоційованої інформації, що також представлена в інтернеті (див., наприклад, базу даних національного інституту промислової власності CIB-LN, представлену в базах даних Міжнародного бюро ВОІВ).

5.6.7. Пошук з метою встановлення вимог до продукції конкретного виду

Такий вид пошуку можна здійснювати тільки з використанням баз даних, у яких представлено повні описи винаходів. До таких можна віднести базу даних Патентного відомства США (www.uspto.gov') і базу даних ЄПВ (www.europeanpatent-office.org). Доступ до бази даних повних описів до патентів України від 2002 року можна забезпечити тільки за умови додаткової оплати. Проте цим варто скористатись, щоб забезпечити повноту й достовірність досліджень цього виду. Під час проведення таких досліджень інте­рес представляють лише деякі розділи опису винаходів: характери­стика історії проблеми (prior art), де аналізуються попередні об'єк-ги-аналоги і відзначаються їхні недоліки, і розділ, у якому форму­ється мета або завдання винаходу. Метою аналізу цих розділів є встановлення тих техніко-економічних показників об'єкта, що їх можна поліпшити з використанням певного винаходу. Результатом таких досліджень є встановлення вичерпного переліку техніко-економічних показників, що сукупно можуть характеризувати споживчі властивості та якість продукції певного виду, а також установлення коефіцієнтів значущості цих показників.