Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GPP_yekzamen.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
860.16 Кб
Скачать

32) Склад суду. Підстави для відводу суддів.

Состав суда: 1 инст- единолично рассматривает дела. Апел инст- коллегия с 3 судьей, касс инс- коллегия не менее 3.

При решении коллегией решение принимается большенством. Судья который не согласен может письменно изложить « окрему думку»

Отвод судьи происходит если:

1) при привидущем рассмотрении дела он брал уч как свидетель, експерт, переводчик спецеалист, представитель секретарь суд заседания.

2) Он заинтересован в результате дела.

3) Он близкий родственник стороны или ин лиц уч в процессе.

4) Если есть обстоятельства кот вызывают сомнения в объективности его.

33.Апарат суду. ?Відвід працівників апарату суду.

Відповідно до ст. 149 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату (завідувач секретаріату). До штату апарату судів входять також помічники суддів, наукові консультанти та судові розпорядники. Правовий статус службовців, які працюють в апараті суду, визначається законом про державну службу. Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну службу» регулювання правового становища державних службовців, що працюють в апараті органів прокуратури, судів, дипломатичної служби, митного контролю, служби безпеки, внутрішніх справ та інших, здійснюється відповідно до цього Закону, якщо інше не передбачено законами України. Статтями 10 і 11 цього Закону передбачені основні обов'язки та права державних службовців. Цивільний процесуальний кодекс України до учасників цивільного процесу, крім осіб, які беруть участь у справі, відніс судового розпорядника (статті 47,49). Таким чином, лише ці службовці, які працюють в апараті суду відповідно до ст. 130 Закону України «Про судоустрій України», завдяки процесуальному закону набули статусу суб'єктів цивільно-процесуальних відносин, які, звичайно, юридичної заінтересованості в результаті вирішення справи не мають і є особами, що сприяють здійсненню правосуддя.

А. Помічник судді. На помічника судді покладається відповідальна і важлива функція забезпечення провадження у справах, що знаходяться у провадженні суду, яка включає в себе:

- підготовку до розгляду справ, що надійшли у провадження суду;

- своєчасний порядок судових процесів;

- виконання всіх необхідних процесуальних норм і їх своєчасність;

- запровадження додаткових заходів для забезпечення явки всіх

учасників процесу, наявності залів судового засідання тощо.

Так, помічник судді: 1) здійснює контроль щодо підготовки судових засідань, які проводяться під головуванням судді, збору необхідних матеріалів, перевіряє, чи всі учасники судового розгляду повідомлені про час та місце судового засідання; 2) допомагає судді у вивченні справи і підготовки її до розгляду в судовому засіданні; 3) за дорученням судді здійснює підбір законів, інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики; 4) допомагає судді готувати проекти судових рішень по конкретних справах; 5) контролює своєчасне виконання окремої ухвали суду; 6) вносить відповідні зміни до кодексів і постанов Пленуму Верховного Суду України, тобто підтримує в контрольному стані нормативну базу; 7) за дорученням судді готує листи та документи, витребовує необхідні матеріали, а також здійснює контроль за виконанням його доручень. Крім зазначеного, помічник судді повинен займатися аналітичною роботою, вести облік статистичних даних роботи суду, проводити експрес-аналіз із різних правових проблем і проблем організаційного забезпечення судової діяльності, проводити навчання з апаратом суду. Оскільки згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» до обов'язків судів апеляційної та касаційної інстанцій входить надання методичної допомоги місцевим судам з метою забезпечення правильного застосування ними законодавства та заслуховування інформації голів місцевих судів щодо організації діяльності цих судів, помічник судді апеляційної та касаційної інстанцій бере участь у про-веденні службових перевірок, колективних та тематичних перевірках організації роботи місцевих або апеляційних судів. Помічник судді має і деякі функції контролю. Так, він контролює: роботу секретарів судових засідань, секретарів суду зі своєчасного і якісного забезпечення процесу розгляду справи і матеріалів, надаючи при цьому методичну і практичну допомогу в реалізації цих функцій; виконання судових рішень; передачу справ в архів і архівне діловодство; рух і строки розгляду справ судом, судові рішення якого скасовані судами вищестоящих інстанцій тощо.

Б. Консультант суду. У суді можуть запроваджуватися посади консультантів за різним функціональним спрямуванням. Так, консультант суду може відповідати за прийом громадян у суді з певних питань, за роботу із законодавчою базою. У суді апеляційної та касаційної інстанцій до функціональних обов'язків консультанта можуть, наприклад, входити робота з районними чи апеляційними судами або щодо забезпечення діяльності судових палат (кримінальної, цивільної чи адміністративної) тощо. Залежно від функціональних обов'язків консультант суду зобов'язаний: розглядати скарги на несудові рішення та з інших питань, які потребують необхідності дати роз'яснення; безпосередньо вивчати скарги і заяви, що стосуються діяльності суду, тяганини та інших питань при розгляді справ, та готувати пропозиції щодо їх вирішення; надавати необхідну інформацію про хід розгляду скарг, заяв і здійснювати контроль за терміном розгляду звернень та своєчасним наданням відповіді; виконувати роботу з підготовки та складання статистичного звіту про роботу суду, судових палат; аналізувати й узагальнювати роботу по роз­гляду скарг і заяв; накопичувати відповідну інформацію для здійснення аналітичної роботи, пов'язаної з діяльністю суду; брати участь у роботі з підвищення кваліфікації працівників апарату суду; підготовлювати та надавати суддям інформаційні повідомлення та рекомендації, що на­дійшли та стосуються організаційної роботи суду. Консультант по роботі із законодавчою базою також зобов'язаний: вести систематичні картотеки нормативних актів, судової практики та журнальних статей з правової тематики; підтримувати нормативні акти в контрольному стані; своєчасно інформувати працівників суду, суддів про нове законодавство, брати участь в організації та проведенні занять з його вивчення; організовувати проведення навчально-методичних заходів з питань систематизації законодавства; давати роз'яснення щодо чинного законодавства, добирати нормативні акти з окремих питань, які виникають у діяльності працівників суду, надавати іншу консультативну допомогу в практиці застосування законодавства тощо. Консультант суду апеляційної чи касаційної інстанцій, крім вище­зазначеного, бере участь у колективних та тематичних перевірках роботи місцевих чи апеляційних судів, суддів, у проведенні службових перевірок, у перевірках з вивчення якості роботи суддів у процесі підготовки до безстрокового обрання та проводить іншу роботу з районними або апеляційними судами, у тому числі вивчає, готує пропозиції щодо над­ходження заяв і скарг на роботу місцевих, апеляційних судів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]