Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Obidnjak_kompozycija1.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

Вступ (до і та іі частин)

Назва курсу перших двох семестрів початкового вивчення предмета “Об’ємно-просторова композиція”, а також загальне скорочення термінів навчання зумовили переглянути та розвинути обов’язкову раніше методику викладання цієї теми занять. Реальний стан сьогоднішньої підготовки абітурієнтів та специфіка їх виховання (економічний стан України спричинив виховання дітей у вузькому інформативно бідному соціальному просторі) зумовлюють починати курс від найпростіших зав­дань, поступово нарощуючи їх складність. Окрему групу серед студентів становлять абітурієнти із архітектурного середовища, ознайомлені з архітектурною практикою батьків, але вони також не мають професійних знань та досвіду. Тому на першому курсі всім студентам необхідно засвоїти тему курсу з архітектурної композиції як базової для проектування на наступних курсах на спеціалізованих кафедрах.

Враховуючи особливості навчально-архітектурного характеру, основна спрямо­ваність підготовки на першому курсі сформована на набуття студентами необхідних навичок архітектурної творчості з предмета “Об’ємно–просторова композиція”.

Актуальність вивчення архітектурної композиції як основ архітектурної творчості відчувається сьогодні, коли є потреба гуманізувати архітектурними засобами індустріально агресивне, особливо міське, середовище, створене засобами “індустрії споживання”.

Загальна мета курсу: підготувати студентів першого курсу до виконання спеціалізованих архітектурних проектів на вищих курсах навчання, тобто:

  • засвоїти загальні архітектурні поняття, терміни, визначення;

  • оволодіти основами та засобами архітектурного вираження: архітектурної композиції (площина – поверхня, об’єм та простір), архітектурних засобів передачі проектованого простору (лінія, штрихування, тонування аквареллю, використання кольору); передачі середовища (об’єм – макет, компонування, ситуація, антураж);

  • формулювати та творчо передавати архітектурну концепцію чи ідею;

  • використовувати різні творчі підходи до вирішення поставленого завдання (наприклад: раціонально-логічного або чуттєво-емоційного);

  • навчитись захищати свою ідею та доводити її до завершення поставленого завдання;

  • отримати навички колективної співпраці (рецензент, опонент, спів­автор) з спеціалістами суміжних (із архітектурою) професій;

  • навчитись виконувати роль “замовника” і “виконавця” –проекту­вальника – виконроба;

  • для засвоєння навиків роботи в архітектурному підприємстві рекоменду­ється всі матеріали виконувати на форматному папері та брошурувати в окремі альбоми за темами модулів з метою подальшого архівування. Макети виконують з картону або інших макетувальних засобів.

Виходячи із поставлених завдань, пропонується логічно-послідовна структура тематики занять І курсу за загальною темою “Об’ємно-просторова композиція”.

I. Структура тематики занять для і курсу

Частина

(Ч. І)

Основи архітектурної композиції площини

І-ий семестр

І–ІІ модульні рівні

№ модуля

Назва теми-завдання

Обсяг виконання

Кількість тем (Т)

І модуль

“Архітектурні засоби композиції площини”

Альбом Ф–4

Т: 1–7

ІІ модуль

КП

“Засоби композиції кольору та декору в архітектурі”

Курсовий проект (КП-1)

“Декор в архітектурі”

Альбом Ф–3

Альбом Ф–3

(курсовий проект)

Т: 1–2

Т: 3–7

Частина

(Ч. ІІ)

Основи архітектурної об’ємно-просторової композиції

ІІ-ий семестр

ІІІ-й–ІV-й модульні рівні

№ модуля

Назва теми-завдання

Обсяг виконання

Кількість тем (Т)

ІІІ модуль

“Архітектурні засоби об’ємно-просторового макетування”

Макетування

Т: 1–7

ІV модуль

КП

“Об’ємно-просторова композиція

“Архіленд””

Курсовий проект (КП-2) “Архіленд”

Альбом Ф–3

макет/картон

(50×60 (см))

(курсовий проект)

Т: 1–5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]