Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Сітьове планування й управління будівни...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

8.10. Розрахунок сітьових графіків з використанням еом

Трудомісткість розрахунку сітьових графіків збільшується при збільшенні його розмірності. Для графіків великої розмірності, а також у випадку, коли виникає необхідність у систематичних перерахунках, ручний розрахунок сітьових моделей стає трудомістким і вимагає багато часу. Полегшення розрахунків можливе тільки з використанням ЕОМ. Для цього розроблено комплекс машинних програм розрахунку сітьових графіків з використанням великих ЕОМ єдиної системи (ЄС) співдружності країн соціалістичного табору. Для використання персональних комп'ютерів для цієї мети на кафедрі планування та організації виробництва ПДАБА розроблена програма Dadiveri.bas, яку Ви можете використовувати для розрахунку сітьових графіків в курсовому і дипломному проектуванні. Ця програма включена в програмне забезпечення персональних комп'ютерів обчислювального центру нашої академії. (Більш детально дивіться в монографії: Кiряш В. Г., Кiрнос В. М, Дадiверіна Л. М. Розробка та аналіз планів реалізації будівельних проектів методами моделювання послідовності виконання будівельно-монтажних робіт. - Дніпропетровськ: Наука та освіта, 2000. -63 с.).

Якщо у Вас є свій персональний комп'ютер, цю програму можете переписати на дискету і користуватися нею вдома. Перед запуском зазначеної програми в оперативну пам'ять машини необхідно ввести інтерпретатор мови BASIC або GWBASIC і в його середовищі запустити програму Dadiveri.BAS. В основу машинної програми розрахунку сітьових моделей покладено табличний метод, який був розглянутий раніше.

Вихідні дані про роботи сітьової моделі для машинного розрахунку з використанням Dadiveri. BAS готуються за формою, наведеною в таблиці нижче.

пп.

Шифри робіт

Тривалість робіт,

дні

Кількість працівників

Шифри робіт сітьової моделі записуються в таблицю в порядку зростання початкових і кінцевих номерів їх подій.

При запуску програми SETGRAF.BAS видається МЕНЮ з переліком досліджень, які може виконати ЕОМ. У складі МЕНЮ є також Інструкції з підготовки вихідних даних.

Введення вихідних даних розрахунку Сітьовий моделі виконується в діалоговому режимі. У процесі роботи програми необхідно відповідати на поставлені машиною питання, в результаті чого буде розрахований Сітьовий графік і видані його результати. Видача результатів розрахунку за бажанням користувача може здійснюватися як на монітор так і на друк.

8. 11. Побудова сітьових графіків в масштабі часу

У будівництві набули широкого поширення сітьові графіки, побудовані в масштабі часу. Ці графіки мають велику наочність. По сітьовому графіку, виконаному в масштабі часу, можна побудувати діаграму потреби в ресурсах і тим самим встановити, наскільки ця потреба відповідає їх фактичній наявності.

Сітьовий графік у масштабі часу можна будувати як по раннім, так і по пізнім термінам звершення подій. Методику такої побудови викладемо на прикладі побудови сітьового графіка, приведеного на рисунку 7. 10, по ранніх термінах початку робіт.

Послідовність побудови сітьових графіків в масштабі часу:

1. Викреслюємо календарну сітку з кількістю днів, рівним довжині критичного шляху. У нашому випадку - 17 днів (рис. 8. 12).

2. Так як перша подія здійсниться через нуль днів, то креслимо його на нульовий день, тобто на першій вертикальної лінії графіка.

Рис. 8.12 – Побудова сітьового графіка в масштабі часу за раннім засадам робіт.

3. Так як друга подія здійсниться через два дні від початку будівництва, то викреслюємо її на вертикальній лінії «через два дні», тобто між другим і третім днем будівництва.

4. Креслимо вектор роботи 1-2, з'єднавши події 1 і 2. Ця робота критична і вона не має резервів часу.

5. Третя подія станеться через 5 днів. Викреслимо її на лінії «через 5 днів».

6. Викреслюємо роботу 2-3 (критична) і роботу 1-3 (котра має приватний резерв часу =1 день), з'єднавши події 2 і 3, а також події 1 і 3. Робота 1-3 тривалістю 4 дні, має приватний резерв часу 1 день, що показано на графіку відповідно жирною і тонкою лініями.

7. Четверта подія здійсниться через 7 днів. Побудуємо її на лінії «через 7 днів». Поєднавши події 1 і 4, Викреслимо роботу 1-4. Ця робота не має приватного резерву часу.

8. П'ята подія станеться через 13 днів. Викреслимо її «через 13 днів». Поєднавши події 2 і 5, а також 3 і 5, представимо в масштабі часу вектори роботи 2-5 (приватний резерв = 5), а також роботи 3-5 (робота критичного шляху).

9. І так далі. Цикли повторюються до повної побудови сітьового графіка в масштабі часу.

В результаті цих кроків отримаємо Сітьовий графік, побудований в масштабі часу (див. рис.8.12) з графічним зображенням тривалості та приватних резервів часу всіх робіт.

Прив'язку робіт сітьового графіка до календаря зручно робити за допомогою календарної лінійки - таблиці робочих календарних днів, в яку записуються роки, місяці і кількості робочих днів (без вихідних та святкових). Користуючись таблицею, легко знайти календарну дату початку або закінчення будь-якої роботи.