Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Сітьове планування й управління будівни...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

8.4. Правила і техніка побудови сітьових моделей

При побудові сітьових моделей необхідно дотримуватися деяких стандартних правил, які можуть бути використані укладачем в різних комбінаціях.

Для правильного відображення взаємозв'язків між роботами в сітьовому графіку необхідно дотримуватися наступних правил.

Перше правило: необхідно строго дотримуватися загальноприйнятих положень по графічному опису в сітьових моделях технологічних взаємозв'язків робіт при використанні різних методів їх виконання (рис. 8.5).

Як відомо, при організації будівельно-монтажних робіт на будівельних майданчиках використовуються послідовний, паралельний і потоковий методи організації робіт, які детально були розглянуті в розділі «Основи потокової організації будівництва». Ці методи покладені в основу методології сітьового планування і управління будівельним виробництвом і широко використовуються при розробці сітьових моделей організації будівництва. У зв'язку з цим, правила побудови сітьових моделей розглянемо, починаючи з графічного представлення взаємозв'язку робіт в їх сітьовому виконанні.

Рис. 8.5 – Графічне представлення сітьових моделей методів організації робіт.

Друге правило. Стрілки векторів робіт мають бути спрямовані, як правило, зліва направо. Роботи, по можливості, слід зображувати горизонтальними лініями для усунення зайвих перетинань:

Третє правило. Якщо для початку роботи необхідно виконати попередні роботи a і b, а для початку роботи d - завершити одну з цих робіт (наприклад, а), то в сітьову модель вводять додаткову залежність, у вигляді фіктивної роботи.

Четверте правило. Якщо після закінчення роботи а треба починати роботу b, а після закінчення роботи с — роботу d, а робота е може бути розпочата тільки після закінчення робіт с і а, то на сітьовій моделі цю залежність зображують за допомогою введення двох фіктивних робіт (залежностей) :

П'яте правило. Замкнуті контури (цикли), тобто ланцюжки робіт, що повертаються до тієї події, з якої вони вийшли, неприпустимі. На наступному малюнку зображений замкнутий контур між подіями (2, 3, 4). Наявність такого циклу в сіті свідчить про помилку в прийнятій технологічній послідовності виконання робіт або про неправильне зображення їх взаємозв'язків.

Шосте правило. Не допускаються в моделях так звані «тупикові події», тобто події, з яких не виходить жодна робота, якщо ця подія не є такою, що завершує(див. в наведеному нижче малюнку (А) подія 4). Не допускаються також так звані «хвости», тобто події, в які не входить жодна робота, якщо ця подія не є початковою для цієї сітьової моделі(див. В).

Сьоме правило. При укрупненні сітьових моделей група робіт може бути зображена у вигляді однієї роботи(див. випадок а) наведеного нижче малюнка), якщо ця група робіт має загальну початкову і загальну кінцеву подію і роботи закріплені за одним виконавцем (бригадою, ділянкою, будівельною організацією). При наявності в даній групі робіт, вхідних або вихідних робіт (див. випадок б), приведеного нижче малюнка), то при укрупненні необхідно зберегти події входу або виходу цих робіт. Тривалість укрупненої роботи має бути рівна тривалості найбільшого шляху від початкової до кінцевої події розглянутої групи робіт :

Восьме правило. При зображенні на сітьовій моделі робіт, що не входять безпосередньо в технологічний процес будівництва, але що впливає на здійснення його у встановлені терміни, вводять додаткові події. Такі роботи виділяють потовщеною стрілкою з подвійним кружком.

Дев'яте правило. Не допускається повторення в одній сітьовій моделі однакових номерів подій.

Десяте правило. Номери подіям привласнюються так, щоб кожна наступна подія мала більший номер, ніж попереднє в зростаючому порядку без пропусків. Нумерують (кодують) події після закінчення побудови сітьової моделі, починаючи з вихідної події, якій привласнюють нульовий або перший номер. Черговий номер коду даній події можна ставити тільки тоді, коли усі роботи, що входять в цю подію, мають коди початкових подій.

Одинадцяте правило. При зображенні паралельно виконуваних робіт, що мають одну і ту ж початкову і кінцеву подію, вводять проміжну подію і пунктирну стрілку(фіктивну роботу) :